תגובה 8328
בתור התחלה, הייתי די מזועזע לקרוא את הכתבה - דיבורים טכניים על מלחמת תרבות וניתוח של "מערך הכוחות" נראים לי מזעזעים וקשים עד מאוד.

ישנם מספר דברים לזכור בהקשר זה לדעתי :
1. חלקו הגדול של המחנה החילוני-ליברלי הוא שמאלני , אף שמאלני מגובש מאוד, מתוך שכזה - הוא אמור לפחות להתנגד עקרונית למלחמות , ולמלחמת תרבות בפרט , שכן זו לדעתי רק יכולה להכפות עליו - חלילה לו מלהתחיל בה , ולטעמי - גם מלהשתתף בה.

2. השסע הוא ח ב ר ת י. שס (ואני מזכירים אותה כגורם אנטי נאור תמיד) היא אך ורק מפלגה שניזונה מהמצוקה החברתית במדינת ישראל. הפתרון הוא כאמור - *לא* להגר למדינה אחרת - אגב זו קבוצת קפיטליסטים שקשה להם לראות את הבעיות החברתיות , אז הם מתלוננים על כך שאין נאורות ומחליטים לברוח.

הפתרון הוא לפתור את הבעיה החברתית.

גיא חביב - קומונר נכנס בקן קריית אתא של השומר הצעיר.
מה הזעזוע? 8331
תקרא לי אולי ציני, אבל לא ברור לי מה כל כך מזעזע בדיבורים על מלחמת תרבות.
אם אתה עדיין שקוע בחלומות על "אחדות העם" וכיוצ"ב - אתה מוזמן להתעורר.

1. תתפלא, אבל רוב רובו של הציבור החילוני הוא דווקא לא שמאלני אדוק (ואני מתכוון לשמאלני במובן היוני של המלה). זה נכון שבציבור החילוני יש הרבה יותר שמאלנים מאשר בציבורים הדתיים והחרדיים, אבל עדיין רוב הציבור החילוני מתרכז במפלגות שנמצאות במרכז הסקאלה הפוליטית (כמו העבודה, הליכוד וכמובן שינוי) ולא במרצ.
לכן, לומר שהציבור החילוני אמור להתנגד למלחמות זו די הגזמה (והיה נחמד אם זה באמת היה ככה).

2. כאדם חילוני, הייתי מאוד רוצה לחשוב שש"ס ניזונה רק מהמצוקה הכלכלית, הבעיה היא שזו לא האמת: ציבורים די גדולים בארץ (דווקא כאלה שלא מגדירים עצמם כדתיים) רוצים להרגיש זיקה (ובדר כלל יותר מזה) לדת.
אם נפתור את הבעיה החברתית (שלא נראה לי שאפשר לפתור אותה במלואה), עדיין ישארו הרבה אנשים שרוצים את הרגשות היהדות החמקמקה הזאת.
אז? אני חילוני ואני בנוער חד"ש 10830
תגובה 8388
1. חלקו הגדול? אתה מתכוון לרוב? אני לא בטוח. תלוי איך אתה מגדיר "שמאל". אישית, אני מכיר הרבה מאוד חלונים/ליברלים (ובתוכם אני מכליל את עצמי), אך מעט מאד שמאלניים, אם בכלל. בנוסף, כל קשר בין שמאלנות לבין פציפיזם הוא מקרי בהחלט. להזכירך, גדולי השמאלנים היו פעילי המפלגות הקומוניסטיות.

2. השסע הוא אמנם חברתי, אבל השסע החברתי תמיד היה ותמיד ישאר. כל מה שמתחלף הוא האוכלוסיה שמרכיבה אותו (תמיד העולים בגל העליה הקודם, מאחר והם עוד לא הספיקו להתעשר על חשבון העולים מהגלים שאחריהם, אך כבר הספיקו מנוצלים ע"י אלה שקדמו להם). נקודת המחלוקת היא בנושא האידיאולוגי - איך אנחנו רואים את מדינת ישראל? כמקלט מדיני ליהודים, חופשי מהגזענות שגרמה להקמתו, או כמדינה יהודית לתושביה היהודים, שתפעל ע"פ חוקים יהודיים?

הפיתרון הוא להפריד בין הצדדים הניצים, מאחר ואין סיכוי שהם יגיעו להסכמה בנושא. הבעיה העיקרית שיש לי עם זה היא בכך שאני, אישית, אאלץ להיות זה שיעזוב.
תגובה 8414
קומונר חביב, שלום רב,
ואני אומר - שיסעו. אין להם לאן לברוח. שיקימו קולוניה בזימבבוואה, וגם שם הילידים יטבחו בהם. צדק פיוטי.
זאת לא ''בעיה חברתית'', זאת בעיה של ניצול ודיכוי. אין שום סיבה לשמור על השלטון שלהם, והעידן הקצר של רפורמה חברתית במסגרת הקפיטליזם נגמר. הם עדיין לא מבינים את זה, אבל הם דינוזאורים.
תגובה 8415
א-הא. אז באיזה עידן אנחנו כיום?
תגובה 8417
אהלן, דובי,
כל הויתורים שנעשו בשנות המלחמה הקרה מתבטלים אחד אחרי השני. עידן של ריאקציה. זה לא ברור מעליו?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים