מחקר רחב היקף שהתפרסם לאחרונה ב"The Lancet" מפריך את הסברה שכמות מתונה של אלכוהול מועילה לבריאות. הוא מאשר כי לצריכה של מנה אחת (10 גרם) ביום יש השפעה מסוימת של הגנה מפני מחלות לב, אך זו אינה מפצה על הגדלת הסיכון לסרטן ולפציעות ותאונות. מנה אחת היא כמות האלכוהול בכוס קטנה של יין או בפחית בירה.
עם זאת, הנזקים של מנה אחת ביום אינם כבדים בממוצע. החוקרים הגדירו קבוצה של בעיות וסיכונים שיכולים לנבוע מאלכוהול (כמו סרטן ותאונות). הם גילו כי אצל מי שאינם שותים, 914 מתוך 100,000 אנשים יסבלו מאחת הבעיות האלו במשך שנה, ואצל צרכני מנה אחת ליום השיעור עולה ל-918. עם צריכה גבוהה יותר, הנזקים עולים בחדות: בקרב צרכני שתי מנות ליום השיעור הוא 977, ואצל צרכני חמש מנות ביום השיעור עולה ל-1252.
החידוש במחקר הוא רוחב ההיקף שלו: הוא מתבסס על כ-1200 מחקרים קודמים, ומקיף 195 מדינות, בין השנים 1990 ל-2016. השתתפו בו 500 חוקרים מ-40 מדינות.
במדינות רבות בעולם, למשל בריטניה, הצריכה הממוצעת היא בין 3 ל-4 מנות ביום. ההמלצה הממשלתית בבריטניה היא לצריכה של עד 2 מנות ביום. בישראל הצריכה קטנה בהרבה. לפי המחקר, אלכוהול הוא הגורם לכ-12% ממקרי המוות של גברים גילאי 15 עד 49 בעולם.
|
קישורים
|