עתירה כנגד אכיפת ''חוק איסור החמץ'' 930
ביום ה' הוגשה עתירה לבג"ץ בשם "עמותת הרוב הציוני - אזרחים למען שוויון זכויות ודת" בשיתוף עם מאפיית "לחם ארז" כנגד שר הפנים בדרישה שלא לאכוף את "חוק איסור החמץ".

באוגוסט 1986 חוקקה הכנסת את "חוק איסור החמץ", שקובע איסור גורף על כל הצגה פומבית של מוצר חמץ לשם מכירה או צריכה, במהלך כל ימי חג הפסח. מוצר חמץ מוגדר כלחם, לחמניה, פיתה וכל מוצרי קמח אחרים. החוק חל על מקומות שמרבית האוכלוסיה בהם היא יהודית.

ב- 14 במרס, לפני כשבוע, פג תוקף חוק איסור החמץ ולכן טוענים העותרים כי על שר הפנים והיועץ המשפטי לממשלה להימנע מלנקוט בצעד כלשהו לשם אכיפתו ויישומו.
קישורים
Ynet
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

הם יפסידו 62258
בג''צ יבחר שלא להתערב, או יאמר שזה תפקיד המדינה או משהו דומה.
בזמן האחרון הוא לא רוצה להתעסק אם הדתיים, יש לו בית משפט לחוקה על הראש.
לא בדיוק 62262
זה לא שחוק החמץ פקע, אלא שתקופו של סעיף שמירת הדינים בחוק יסוד: חופש העיסוק‏1 פקע, ולפיכך ניתן לעתור כנגד חוקים הסותרים אותו, לכאורה. ביהמ"ש יצטרך, כנראה, לפסוק אם חוק החמץ נכלל בסייגים שבחוק היסוד:
"אין פוגעים בחופש העיסוק אלא בחוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל, שנועד לתכלית ראויה, ובמידה שאינה עולה על הנדרש, או לפי חוק כאמור מכוח הסמכה מפורשת בו".

1 "הוראות חיקוק שאלמלא חוק-יסוד זה או חוק-היסוד שבוטל כאמור בסעיף 9, היו תקפות ערב תחילתו של חוק-יסוד זה יעמדו בתוקפן עד יום א' בניסן התשס"ב (14 במרס 2002), אם לא בוטלו קודם לכן, ואולם פירושן של ההוראות האמורות ייעשה ברוח הוראות חוק-יסוד זה".
לא בדיוק 62264
באמת תהיתי איך קורה שפג תוקפו של חוג. תודה על הפירשון.
לא בדיוק 62275
תוקפו של חוק גם יכול לפוג אם הוא סותר חוק יסוד (ולכן מוגבל בזמן) ולא חודש לאחר ארבע שנים (שזה, למיטב זכרוני, פרק הזמן שהוא תקף)
לא בדיוק 62274
אם כך, האם יש סיכוי לעתירה להתקבל? כמאמר דב אנשלוביץ, אני חושש שהפסיקה במקרה שכזה תהיה תלויית שופט.

האם יש להטיל איסור גורף על מכירת חמץ? לא נראה לי. זה בפירוש סותר את הסעיף "במידה שאינה עולה על הנדרש" שהרי מכירת חמץ בצנעה לא אמורה לפגוע באף אחד, במיוחד לאור העובדה שדברים "חמורים" יותר, כמו ילד שמסתובב ברחוב עם פיתה שאימו נתנה לו, אינם מהווים עבירה על החוק. מה עם איסור על הצגה בפומבי? כאן כנראה נמצאת המחלוקת האמיתית, כחלק מהמאבק על דמותה של רשות הרבים במדינת ישראל.
מכירת חמץ בפסח 62314
איתרע מזלנו שאנו גרים במדינה שיש בה לתת את הדעת על דברים מסוג אלו בכלל. אני חושש שיקשה על השופט להרשות מכירת חמץ בימי הפסח מבלי להרשות באופן מיידי מכירת בשר טרף (בין אם מקורו בשחיטה לא כשרה או בחיה לא כשרה) שכן הסכנות העורבות לפיתחו של שומר כשרות זהות הן.

מה שכן, לפחות מבחינה מסחרית קשה לי להאמין שיש צורך בחוק על מנת שבתי העסק הגדולים לא ימכרו חמץ. כך גם יפה היה להשאיר את המצב, כלומר מי שרוצה למשוך אליו קהל מסורתי ימשיך להשגיח על הכשרות הראויה ואילו אלו שאינם מעוניינים בפלח שוק זה ימשיכו למכור את כל העולה על רוחם גם בפסח.
מכירת חמץ בפסח 62353
כמי שנוהג לקנות פעם בשבועיים בייקון בחנות מזרע במרכז הכרמל, לא ידעתי שיש חוק האוסר מכירת בשר טרף בארץ ישראל. האם המוכר בחנות הוא עבריין?
בתאבון. ולא, הוא לא עברין 62360
(לפחות לא בגלל מכירת טרף...)
החוק הוא כנגד יבוא בשר טרף.
לגבי מכירה - קיימים חוקי עזר עירוניים במספר ישובים אבל, למיטב ידיעתי, חיפה אינה נמצאת ברשימה השחורה הזו.
מכירת חמץ בפסח 62384
למיטב ידיעתי (והיא אכן דלה) מדובר בהסכה שבשתיקה שהתירוץ שלה הוא שהמכירה היא לנוצרים כביכול (שהרי עלייהם אין איסור על אכילת חזיר).

אתה בוודאי זוכר את ההחרמות של בשר שהובא לארץ ללא שעבר שחיטה כשרה. הסיבות הוטרינריות כביכול נעוצות כפי הנראה בעובדה שאף פקיד של הרבנות לא זכה להוסיף מעט ''צדקה'' לכיסו.
''כפי הנראה'' 133789
יש סימוכין?
''כפי הנראה'' 137563
שמעתי על מקרה בו סירב משגיח כשרות לאפשר לחנות למכור שוקולד שקיבל הכשר של רבנות בלגיה. הסיבה: הרבנות בישראל לא קיבלה "דמי חסות".

לעניות דעתי, אם הציבור הדתי/חרדי כ"כ מעוניין בשמירת כשרות ימצאו תלמידי הישיבות יום פנוי או שניים וישגיחו בתמורה לתמיכה שהם מקבלים מהממשלה. מאין פר"ח לתלמידי ישיבה.
"הסיבה:" 137599
יש סימוכין?
"הסיבה:" 137609
בודאי שיש סימוכין אך אני חושש לפגוע במעורבים.
ואתא ישיא, וקנסא לארזא 62356
אתה קורא לזה ''להשאיר את המצב'', אבל מה שאתה מתאר הוא לא המצב. המצב הוא שפעלה בעבר, וישי הודיע שתפעל גם השתא, ''סיירת חמץ'' שתיתן קנסות. עסקים כמו ''לחם ארז'' בתל-אביב, למשל, הם מן הסתם על הכוונת.
לא בדיוק 62336
למיטב זכרוני, החוק כן מדבר על איסור הצגה בלבד.

ועדכון: בג"צ החליט לדון בעתירה לא בטווח הזמן של הפסח הזה.
לא בדיוק 62346
מאחר שנשיא בית המשפט מחליט אילו שופטים ישבו בדין, השופט בביטוי ''תלוית שופט'' הוא ברק.
עתירה כנגד אי אכיפת ''חוק איסור החמץ'' 210449
בג"ץ דחה שלשום (ראשון) את עתירתם של איתמר בן-גביר וברוך מרזל שביקשו כי בג"ץ יורה לשר הפנים אברהם פורז לאכוף את חוק החמץ.

השופטים קבעו כי העותרים לא מיצו את ההליכים העומדים בפניהם, וכי היה עליהם להמתין לתגובת שר הפנים לדרישתם.

"הארץ": http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?it...
עתירה כנגד אי אכיפת ''חוק איסור החמץ'' 210454
באופן לא מפתיע, בג''ץ נמנע מלדון בסוגיה, ויחד עם זאת לאפשר לפורז שלא לאכוף את חוק החמץ בפסח השתא.
מכובד הרבה יותר היה לו בג''ץ היהב מכריע בעתירה לגופה, ולא נתלה בפרט הטכני כאילו לא מיצו העותרים את כל הדרכים העומדות בפניהם, כאשר טכנית אותן דרכים לא היו פתוחות בפניהם בטרם כניסת החג.
אם חושב בג''ץ כי חוק החמץ אינו חוק ראוי (ומעשית, זה מה שעולה מפסיקתו), עדיף שיאמר זאת במפורש.
עתירה כנגד אי אכיפת ''חוק איסור החמץ'' 210455
אני היחיד שחושב שהפסיחה על שני הסעיפים הזו של שינוי היא בלתי נסבלת? גם לא מבטלים את החוק המיותר והטיפשי הזה, וגם לא אוכפים אותו. חשבתי שמדינה מתוקנת מבטלת חוקים רעים, לא נמנעת מלאכוף אותם, ושכל עוד חוק קיים ואין מנסים לשנותו, יש לאכוף אותו.
לא 210457
(אתה לא היחיד)
עתירה כנגד אי אכיפת ''חוק איסור החמץ'' 210463
באופן אידיאלי כמובן שזה נכון.
הבעיה היא שעל מנת לבטל חוק יש צורך ברוב בכנסת, וכדי לא לאכוף חוק קיים מספיקה ההחלטה של כבוד השר
עתירה כנגד אי אכיפת ''חוק איסור החמץ'' 210466
אם אין רוב לשינוי חוק בכנסת, צריך לאכוף אותו.

אני מתנגד לחוק החמץ וחושב שהוא חוק רע ואנטי דמוקרטי, אבל כל עוד לא מתכוונים לשנות אותו, צריך לאכוף אותו. לא הייתי רוצה שברגע ששר מש"ס יהיה בממשלה, הוא יוכל לצפצף על חוקי המדינה ולהימנע מלאכוף אותם - נניח, אי גביית מיסים מהציבור החרדי (סתם דוגמא) - אז למה שאני אסכים לזה כששר משינוי עושה את זה? רק כי אני חושב שהוא מונע דבר "טוב"?
שתי הסעיפים 210490
לא, שני הסעיפים 210504
לא, שתי הסעיפים 210505
אפילו אליהו אמר: http://kodesh.snunit.k12.il/i/t/t09a18.htm#21
ידוע שאליהו התפלח הרבה ביסודי 210522
אז מה, סעיף זה בנקבה? צריך גם לומר הסעיף הזאת?
ידוע שאליהו התפלח הרבה ביסודי 210523
נדמה לי שיש איזה כלל של האקדמיה שאם משהו מופיע בתנ"ך אז הוא חוקי. מישהו זוכר משהו כזה?
מדוע קיוֵיתי לעשות ענבים 210525
אני לא בטוח שהכלל הזה הוא אקדמי גרידא, נדמה לי שעוד לפני היווסד ועד הלשון זה היה הנוהג. גם מה שנשמע (לאוזני) כעברית קלוקלת במשנה אינו מוכרז כטעות אלא כצורה נדירה שמוטב להמנע ממנה.
מדוע קיוֵיתי לעשות ענבים 210535
לי דווקא כל זה נשמע הגיוני. הגדרות כמו ''עברית היא שפתם של דוברי העברית'' מאד נחמדות, קליטות וגמישות - אבל לא מספיקות. כמדומני הנחות כמו ''התנ''ך נכתב בעברית'' ואפילו ''עגנון כתב בעברית'' מקובלות על כולם, ושפה שתפר אותן עשויה להיות אולי עקבית או פופלרית מאד - אבל לא עברית. (אין הדבר מיוחד לעברית, ''אנגלית'' ו-''שייקספיר'', לדוגמא).
מדוע קיוֵיתי לעשות ענבים 210546
אבל אני איני טוען "עברית היא שפתם של דוברי העברית", אחרת הייתי חי בשלום עם הכותרת של ההודעה, ועם "לא הֶספקתי" וגם "עשר שקל" לא היה גורם לי לאותה חמיצות בקיבה שכן אם שתי הסעיפים הוא עברית תקנית, אזי עלינו להכשיר את כל השרצים מסוגו או לקבוע יוצא-מן-הכלל מיוחד עבורו, ואוסף גדול של יוצאים-מן-הכלל הוא לא דבר חיובי בעיני.

אני טוען שיש מקרים בהם מוטב להכריז שחל שיבוש בלשון הקדמונים, ולא לאמץ כל פליטת קולמוס/שגיאת הקלדה שלהם ככשרה. ברור שמי שמאמין שהכל דברי אלוהים חיים חושב אחרת, וכאשר מר פז ייעור מתרדמת המצות שלו בטח אחטוף מנה אחת אפיים. או מנה אחד אפיות.
מדוע קיוֵיתי לעשות ענבים 210590
יתכן שהכוונה של אליהו הייתה לומר: עד מתי אתם פוסחים על שתי המחשבות. (מחשבת הבעל מול מחשבת ישראל).

סעיפים=שעיפים=שרעפים=מחשבות.

"בשעיפים מחזיונות לילה" (איוב ד יג)
יצאו באושים? 210598
המסלול הזה ארוך יותר מ"שני" -> "שתי". אוקהם אומר להעדיף אותו.

מצד שני, אוקהם לא היה יהודי (אבל בטח אמר משהו טוב על יהודים פעם).
מדוע קיוֵיתי לעשות ענבים 210602
זה לא פותר את הבעיה, אלא מסביר איך השיבוש הזה אולי השתרבב לתנ"ך בדרך אסוציאטיבית. אם אני אומר "שתי אריחים" אף אחד לא יעביר אותי בגרות בלשון בזכות הטענה שהתכוונתי ל"שתי מרצפות".

אבל אולי היתה פעם צורת יחיד "סעיפה" (סעִפּה?) שלא השתמרה. יודעי האכדית מתבקשים לחוות דעתם.
מדוע קיוֵיתי לעשות ענבים 210615
זה מה שקורה כששוכרים קלדנית בשתי שקל שעה.
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210621
(רק אתמול קראת וכבר שכחת?)

צורת היחיד היא "סעף", ופירושה "דרך המסתעפת ממפגש דרכים".

(אני האלמוני מתגובה 210490)
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210628
עפ"י רב-מילים גם סעֵף הוא זכר.
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210670
יש שם דוגמה?

אגב, אשתי טוענת ש"סָעֵף" פירושו "מחשבה", בדומה ל"שרעפים". הלא קראת הבוקר: "ברוב שרעפי בקרבי תנחומיך ישעשעו נפשי".
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210671
(כמו שאמר צביקה בתגובה 210590)
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210747
לא, אין דוגמא, והם מציינים שהמילה בשמוש רק בצירוף "פסח על שתי הסעיפים" (אגב, ברור ש"סעִפּים" אינו צורת רבים של "סעיף").

ועלי להודות שלא, לא קראתי הבוקר :-)
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210947
אם כך, אני חושב שעדיפה גישת אבן שושן לגבי הזהות המינית של הסעף.

אשר לכותרת: ראשית, טעיתי כשכתבתי בתגובה 210621 שקראת אותה אתמול; קראת לפני קצת יותר משבוע, בשבת החודש ‏1. שנית, ביקשתי לציין בכותרת זו שצירה במקום חיריק הוא חילוף רווח במקורותינו, ונראה לי שאין זו טעות גסה ביותר. אם רצונך ב"קויתי", דווקא, תמצא אותה בפסוק "וחכיתי לה'... וקויתי לו" שבישעיהו, אשר התפרסם בשל העלבון שהוטח בר' חייא ההונגרי: "כשאתה מגיע לפסוק זה נמצאת מחרף ומגדף".

___
1 החלפתי בין הזרקא שבפסוק הזה ובין הזרקאות בפסוק "וה' הכה כל בכור".
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210950
מצחיק

חשבתי ש''קויתי לעשות ענבים'' היתה וריאציה שלך. מסתבר שישעיהו פשוט רגיל לומר כך.
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210991
אני רק רוצה להגיד שאותי הצירה הזה מעצבן עד כדי כך שאני מזדהה עם מה שנאמר לר' חייא ההונגרי. אני מודה שזה לא מחייב את מקורותינו בכלל, את ישעיהו בפרט, ואפילו לא את אביב "לא הֶספקתי" גפן.
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 211169
ייתכן שהיו שני (או יותר) ר' חייא, אבל אם אותו ר' חייא ששמעו הגיע עד לאזני הוא זה מהגולש, הרי שפירסומו של הלה לא היה דווקא על נוקדנותו ושליטתו במכמני ובהגיית השפה העברית. עד כדי כך שכינוהו בזילזול ''רבי עייא'', וזאת ללא קשר לחמורו של משיח, אלא כלעג על מבטאו המשובש.
והכיתי כל בכור בארץ מצרים 210709
ואבן שושן טוען ש''סעף'' הוא לשון נקבה.
עד מתי אתם... 210622
זכרון עמום מודיע לי שהכוונה בפסוק הזה הוא ל''סיפים'', כלומר לשון רבים של ''סף''. וזה גם יותר הגיונ, כי על סף אפשר ממש לפסוח פיזית.
נכון שזה לא פותר את בעיית ה''שתי'', שהרי גם סף הוא ל.ז.
אבל חשבתי שאודיע בכל זאת.
ידוע שאליהו התפלח הרבה ביסודי 210529
אינני יודע אם יש כלל כזה, אך נתקלתי כבר פעם במשהו שנראה כמו מקרה פרטי. הזכרתי זאת בתגובה 195699.
איזון 210681
לפחות יש איזון: בית המשפט שכנע את לחם ארז ושות' לחזור בהם מהעתירה המקורית נגד החוק. (25.12.02)

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים