מסלול קבלה חדש לאוניברסיטת תל אביב: קורסים מקוונים במקום בחינה פסיכומטרית 3766
אוניברסיטת תל אביב הכריזה אתמול (ג') על מסלול קבלה חדש ללימודים לתואר ראשון, שבו לימודים בקורסים מקוונים יוכלו לשפר את סיכויי הקבלה, ואף להחליף את הבחינה הפסיכומטרית.

במסלול החדש, מועמד יוכל לבחור עד שלושה מבין תשעה קורסים מסוג "קורס פתוח מקוון מרובה משתתפים" (MOOC). הלימודים בקורסים יהיו חינם. בסיום כל אחד מהקורסים ניתן לגשת לבחינה, שעלותה 500 ש"ח לקורס. סטודנטים שיסיימו בציון 85 ומעלה קורס אחד או שניים כאלה, יזכו בבונוס לציון ההתאמה הרגיל המשמש לקבלה לאוניברסיטה (המורכב מציוני הבגרות והפסיכומטרי), וכך יוכלו לשפר את סיכוייהם להתקבל. סטודנטים אשר ישיגו ציון של 85 ומעלה בשלושה קורסים, יוכלו להתקבל לאוניברסיטה על־סמך שילוב ציוניהם בקורסים אלה עם ציוני תעודת הבגרות, ללא צורך בבחינה פסיכומטרית. בשני המקרים, הקורסים שנלמדו גם ייזקפו לזכות הסטודנטים כקרדיט אקדמי לצורך השלמת דרישות התואר.

תשעת הקורסים המוצעים במסלול זה הם מתחומי ההנדסה, הביולוגיה, הפסיכולוגיה, לימודי המזרח התיכון, ההיסטוריה, המשפטים והפיזיקה.

בהכרזה על המסלול החדש נכתב מטעם אוניברסיטת תל אביב: "עד כה, התקבלו המועמדים על בסיס ציון התאמה המסורתי, המהווה שקלול של ציוני הבגרות וציון המבחן הפסיכומטרי". חרף זאת, האוניברסיטה מאפשרת מזה כמה שנים קבלה לתואר ראשון ללא ציון פסיכומטרי למספר רב של חוגים.

פרופ' יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל אביב, אמר: "האוניברסיטה שוקדת על פיתוח שיטות לימוד חדשות המתאימות לעידן הדיגיטלי. מטרת המסלול החדש היא בראש ובראשונה להנגיש את הקמפוס לאוכלוסיות נוספות. הדבר הוא חלק ממגמה עולמית, לה שותפות כל אוניברסיטאות העלית בעולם המפתחות ומיישמות דרכים דיגיטליות חדשניות בשלבי המיון, הקבלה, ההוראה והלימוד בכדי להגשים חזון חברתי ואקדמי משותף להנגשת ההשכלה הגבוהה".

לדברי רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים: "כל מהלך שמעודד יציאה מהקיבעון ומהשמרנות באקדמיה הוא מבורך והכרחי. אני סבור שיוזמת האוניברסיטה מסמנת תחילתו של שינוי נחוץ ביותר. לאורך תקופה ארוכה הצפנו את הצורך במציאת חלופה לפסיכומטרי. לא ייתכן שהבחינה הפסיכומטרית היא כלי הקבלה היחיד המנבא הצלחה באקדמיה. אני מצפה לראות מוסדות נוספים שיאמצו גישה דומה".
קישורים
חדש: מסלול קבלה עוקף פסיכומטרי לחלק מהפקולטות באוניברסיטת ת"א - כלכליסט
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

I have a bad feeling about this 688967
מה הרעיון מאחורי היוזמה הזו? די ברור שמי שמציע קורסים כאלה לא חושב על דרך אלטרנטיבית לסלקציה. אז מה? 500 ש"ח תמורת פרוטקציה בכניסה לאוניברסיטה?
I have a bad feeling about this 688989
התגובה שלך לא מובנת.. המאמר מדבר על מסלול קבלה חדש שמתווסף למסלולים קיימים.
אני לא מבין את ה ''די ברור ש..'' ואיך הוא קשור לתוכן המאמר, אם בכלל.
I have a bad feeling about this 689000
התבוננתי בקישור לרשימת הקורסים, והם נראים לי קורסי העשרה קלים שאין להם ערך מעשי. מדוע קורס כזה שווה 500 ש"ח? אפשר לקרוא ספר, לצפות בהרצאות ביוטיוב בחינם, מדוע לשלם? התשובה כנראה היא שאתה משפר את סיכויי הקבלה בתמורה לכסף ובזבוז זמן.
I have a bad feeling about this 689012
העלת המון נקודות בתגובה קצרה מדי. אז קודם אני רוצה להעמיד דברים על דיוקם - הקורס עצמו הוא בחינם. התשלום הוא למי שמחליט להבחן. לגבי חוסר מעשיות - גם הרבה חוגים באוניברסיטה הם בלתי מעשיים בעליל, שלא לדבר על הבגרויות (לא חושב שלנתח שיר זה דבר שימושי או מעשי..) זוהי לא נקודה מעניינת.

לגבי המטרה, אין פה שום מסתורין. כתוב מפורשות - "מטרת המסלול החדש היא בראש ובראשונה להנגיש את הקמפוס לאוכלוסיות נוספות... כדי להגשים חזון חברתי ואקדמי משותף להנגשת ההשכלה הגבוהה".

אז מדובר על משהו שיש לו 2 כובעים:

1. קורס אקדמי חינמי שמצטרף לשלל אפשרויות השכלה אחרות שאת חלקן הזכרת. אין בזה שום דבר רע, חבל שיש רק 9 כאלה.
2. מסלול קבלה אלטרנטיבי לאוניברסיטה - עבור מי שמחליט לעשות גם את הבחינה (או הבחינות). הוא לא עומד בחלל ריק, צריך להשוות אותו למצב הקיים.

לגבי 2: מבחינה כספית המסלול החדש תחרותי בהשוואה לאלטרנטיבה (מבחן פסיכומטרי עולה 500 ש"ח וקורס הכנה לפסיכומטרי מתחיל ב 1500 ש"ח אחרי הנחה של חיילים משוחררים) ובטח לא יקר בהשוואה ללימודים עצמם (לפחות 10000 בשנה, באונ' ת"א). מבחינת הרף האקדמי - ייתכן מאד שאתה צודק והוא קל בהרבה. מצד שני האלטרנטיבה (פסיכומטרי) מפלה לרעה אוכלוסיות חלשות. זוהי עובדה ידועה. מצד שלישי, מה שצפריר כתב. אם האוניברסיטה לא תהיה מרוצה מהתוצאות, היא תשנה את הרמה של המבחן. הרי התהליך של "כיוון רמת הקושי" קורה כמעט בכל קורס אקדמאי. אבל זה יקח זמן.

אני מסכים איתך שיהיו אנשים שיינצלו את המסלול הזה לרעה - כמו שיש אנשים שמנצלים את המסלולים הקיימים לרעה. אבל אני חושב שיש לו סיכוי לקדם בקצת‏1 את המטרה שהצהירו עליה - אז זה ניסוי שכדאי לעשות, ולראות אם התועלת שווה את הנזק.

-----

1 ייתכן מאד שבלי הורדה משמעותית של שכר הלימוד כל זה בטל בשישים. אבל זה כבר משהו שרק הממשלה יכולה לעשות.
I have a bad feeling about this 688990
1500 ש"ח, כי אלה 3 קורסים.

הרעיון: זה מנבא יותר טוב מאשר פסיכומטרי, את סיכויי ההצלחה באוניברסיטה. מי שיעבור את הקורס ויוציא 85 ומעלה, מוכיח שהוא מסוגל לשמוע הרצאות, ללמוד באופן עצמאי, ולהצליח בבחינה.
שזה כבר יותר מהפסיכומטרי.
I have a bad feeling about this 689001
ברצינות, נועה, יש מישהו שלא מסוגל לקבל 85 בקורסים מסוג זה? לא מתמטיקה, לא פיזיקה, לא אנגלית - אין שם שום דבר מאתגר. זה סוג הקורסים שסטודנטים מנצלים עבורם את נקודות הבחירה החופשית כדי לשפר את הממוצע בלי להתאמץ.
I have a bad feeling about this 689003
גם הרושם שלי הוא שמדובר בקורסים חפיף שהמטרה שלהם אינה מה שמוצהר. אולי זה סוג של קידום מכירות למשיכת תלמידים במסווה של משהו אחר.

אפ אוניברסיטאות לא מרוצות מציוני בגרות או פסיכומטרי כקריטריון קבלה וזו הסיבה לקורסים אילו -- שינהיגו בחינות כניסה בלי שיחייבו בקורסים מקדימים (אבל יחייבו עלות בדיקת בחינות) הבחינות הן במקצועות שנילמדים לבגרות אבל רמת הבחינות אמורה להיות גבוהה יותר ממבחני בגרות. כמו כן לצורך מיון איכותי מסוג בחינות כניסה כאילו עושים מבחנים ארוכים יותר שניפרשים על מספר ימים. זו בערך השיטה שהייתה נהוגה במוסדות רבים לפני מאה שנים ויותר עד שנפלו עלינו המבחנים הפסיכומטרים.
I have a bad feeling about this 689006
זה כבר תלוי ברצון הבוחן. אפשר לכתוב מבחנים קשים לכל קורס.
I have a bad feeling about this 689032
נניח שהקורסים אכן קלילים - כל אחד מסוגל לעבור אותם.
אז כולם יעברו אותם, יגיעו לאוניברסטיה ומי שלא מסוגל להתמודד יכשל אז.
אם כבר, לא אוניברסיטת תל אביב נפגעת מהמלך אלא הסטודנט.
זה יהיה מאד דומה לאוניבסיטה הפתוחה, לכל אחד יש הזדמנות עקרונית, ממש לא כל אחד מצליח בפועל.

יש פרט שלא ראיתי לגבי המסלולים והוא הפקולטות שניתן יהיה להתקבל אליהן בעזרת המסלול.
קשה לי להאמין שיאפשרו להתקבל ללימודי רפואה ככה.
מישהו מכיר את הפרטים האלו?
אצלנו כולם מעל הממוצע 688971
אני חושב/מקווה שרוב האנשים שיעשו את הקורסים האלה יהיו תלמידי תיכון
הבגרות הפכה מזמן לכת מטען ובאמת הגיע הזמן להרוג אותה
אצלנו כולם מעל הממוצע 688991
זה במקום פסיכומטרי, לא במקום בגרות.
אצלנו כולם מעל הממוצע 688998
ארגון המורים יותר חזק מארגון הפסיכומטראים
ישן מפני חדש 689558
בשור התחתונה המיון שמתבצע לפי פסיכומטרי או בגרות (תגובה 688998) ימשיך לשלוט במגדל השן עם וללא הקורסים המקוונים.
מדובר בתאגידי השכלה שלא יוותרו בקלות על הבלעדיות וההכנסות מהלקוחות השבויים. תואר השכלה זמין וזול הוא הסיוט הגדול של הרקטורים.

בשנות הבועה העליזות ההסמכות של חברות כמו סיסקו, נובל ומייקרוספט התנהלו במתכונת שעלותה כשנה אקדמאית: א. תוכן לימוד מקורי ב. ספקי לימוד מורשים ג. ציון מבחן מקוון (בתשלום).
ספקי הלימוד המורשים חגגו.
בגוגל לדוגמא ויתרו על ספקי הלימוד בלעדיים ועברו למודל רזה זמין וזול: א. תוכן מקוון מקורי בחינם ג. ציון מבחן מקוון.

בעתיד ככל הנראה הבלעדיות של ספקי שירותי הלימוד תעבור מהעולם. התואר יתבסס על ציון מקוון בעלות שווה לכל נפש ורוב המבחנים לא ייבדקו ע"י אנשים. כל גוף יוכל להפוך ל"ספק לימוד" והתוצאות של תלמידיו יקבעו את ערכו בשוק. פרופסורים יכתבו בחינות ברשות ארצית (שתגדיר את הרמה הנדרשת) ורובם יתפרנסו מיצירת תכנים פרטיים או במסגרת גוף לימודי. שוק האדיוקיישן בסופו של תהליך יפעל ללא חסמים מלאכותיים.

מכיוון שתארים במדעי הרוח ויתר התארים הפחות מעשיים ימשיכו למשוך צעירים מבוססים ואידיאליסטים אני צופה שספקי לימוד שיתמקדו בתחומים אלה ימשיכו לפעול במתכונת הקיימת.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים