ג'נט ילן: לקבוע מס חברות מינימלי גלובלי 4033
ב-‏5 באפריל נאמה ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב ולשעבר יו"ר הבנק הפדרלי, וקראה למדינות להסכים על מס חברות מינימלי גלובלי. לדבריה, מזה 30 שנה מדינות "מתחרות במרוץ לתחתית" על מס חברות, כדי למשוך תאגידים בינלאומיים אליהם. חברות אינטרנט יכולות בקלות יחסית לרשום את עצמן במדינות עם שיעור מס נמוך, וכך לשלם מס נמוך במדינות אחרות, באופן לא פרופורציונלי לעסקיהן באותן מדינות. מזה שנים שתופעה זו מעוררת כעס רב בעולם.

ממשל ביידן מבקש להעלות את מס החברות בארה"ב מ-‏21% ל-‏28% (לאחר שממשל טראמפ הוריד אותו מ-‏35%), ואת המס על רווחי חברות אמריקאיות בחו"ל (המחושב עבור כל מדינה בנפרד) מ-‏10.5% ל-‏21%. המתנגדים ליוזמה (רפובליקאים בקונגרס ולוביסטים של תאגידים) טוענים כי הדבר יבריח תאגידים מארה"ב; היוזמה למס גלובלי נועדה למנוע תסריט כזה.

ארה"ב מנהלת מגעים עם שאר מדינות OECD בניסיון להסכים על סוגיות אלה ודומות. 

"וול סטריט ג'ורנל" טוען כי "המרוץ לתחתית" במס החברות הוא מיתוס. אמנם אירלנד הורידה את מס החברות ל-‏12.5%, אך רוב הכלכלות הגדולות לא הורידו מאז את המס אצלן. במקום זאת, לדברי ה"ג'ורנל", מדינות הפעילו תיקונים ותמריצים עדינים יותר, למשל החזרים על השקעה פיזית; וכן מיסים ספציפיים יותר על חברות, למשל על קניין רוחני (בפרט, ממשל טראמפ השית מס כזה).
קישורים
TheMarker - תרגום מאמר מה"אקונומיסט"
וול סטריט ג'ורנל נגד מס גלובלי
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

השוק החופשי יוק 735923
זה לא נשמע כאילו מומחית לכלכלה מהארץ הכי קפיטליסטית בעולם מציעה פרקטיקה אנטי-שוק-חופשי במוצהר?
נכון שהיישויות שמדובר עליהן הן מדינות ולא חברות מסחריות, אבל זה גם מדינה היא ישות כלכלית למהדרין, הלא כן?
השוק החופשי יוק 735926
לא.
השוק החופשי יוק 735930
אז אשמח להסבר למה לא.
מנקודת המבט שלי - יש תחרות בין מדינות על חברות הייטק עשירות שמרוויחות הרבה כסף (ועל כן משלמות הרבה מיסים). כדי להגדיל את הכדאיות, יש מדינות שמקטינות את מס החברות - בערך כמו שקניון שירצה שחנויות יפתחו דוקא בו יכול להוזיל את דמי השכירות.
עכשיו, המדינות שלא מתאים להם להתחרות במחירי ה"שכירות" הנמוכים, רוצות לקבוע סף תחתון כדי לעקר את התחרוץ מצד אלה שכן מעונינות להקטין.
למרבה הפלא אלה דוקא המדינות החזקות והעשירות שמעונינות לעקר את התחרות.
מה בתיאור הזה שגוי?
השוק החופשי יוק 735935
זו פשוט לא "פרקטיקה אנטי-שוק-חופשי" בשום מובן שאינו ליברטריאני-אנרכיסטי קיצוני עד כדי הגחכה‏1. אתה רוצה לומר שכל המיסים‏2 באופן כללי הם "פרקטיקה אנטי-שוק-חופשי"? או שכל אקט באופן כללי של רגלוציה וקוארדינציה‏3 הוא "פרקטיקה אנטי-שוק-חופשי"?

אם כן, וזה מה שאתה רוצה לומר: (א) בתפיסה כזו של "שוק חופשי" אין לי, באופן אישי, עניין. (ב) רק מיעוט קטן משתמש במילים "שוק חופשי" ו-"קפיטליזם" במובנים דומים (ורוב מתוך אותו מיעוט עושה זאת לא כדי להגן על התפיסה הזו, אלא כדי להתווכח איתה).

1 ואפילו במובן הזה, זה אולי לא ממש תופס. אבל לא אתווכח אם תטען שמנקודת מבט אנרכיסטית - מדובר בצעד רע.
2 אבל עובדה, למשל, שהמדינה "הכי קפטליסטית בעולם" מחייבת את אזרחיה לשלם מיסים (זאת ועוד: היא היחידה, למיטב ידעתי, המחייבת בדיווח אפילו אזרחים שאינם תושבים בה).
3 אבל עובדה, למשל, שכבר יש - וזה שגרתי - ערימות של אמנות-מס בין מדינות שונות, בנוסף להרבה אמנות אחרות במגוון רחב מאד של נושאים (כולל הסכמי סחר).
השוק החופשי יוק 735937
אולי הניסוח שלי בתגובה הראשונה שהקפיץ אותך היה שטחי ולא מדויק.
אבל לגבי התגובה השנייה שלי שאני מקווה מתארת יותר את המצב בלי מילים גדולות - האם זה תיאור ראוי ואנלוגיה דומה? או שאין שום קשר בין שני התסריטים שאני משווה?
השוק החופשי יוק 735941
בשורה התחתונה, אני פשוט לא מבין מה התועלת בהשוואה הזו.

קודם כל - אני לא מקבל את המסגור של המצב כ-"יש תחרות בין מדינות על חברות הייטק עשירות שמרוויחות הרבה כסף (ועל כן משלמות הרבה מיסים)". הרי מדינות לא צריכות כסף באותו אופן שתאגידים או אנשים צריכים כסף, ואין כמעט קשר בין "הכנסות ממיסים" לבין "הכנסות מפעילות מסחרית" (השני הוא הגורם מס' 1 בעושרם של תאגידים, הראשון קשור רק בעקיפין - אם בכלל - לעושרן של מדינות).

אבל נקודה אולי חשובה יותר: קח שנייה צעד אחורה. בעשורים האחרונים, בגלל האופי הגלובלי של החברות בעידן האינטרנט (שהופך אותן לשונות מאד אפילו מהחברות הגלובליות המעטות-יחסית שהיו קיימות בעבר), נוצר "לופ-הול" שמאפשר לתאגידים בינלאומיים לפעול בכל מקום ולתת דין-וחשבון בשום-מקום. אני רוצה להדגיש שוב שמדובר ב-"לופ-הול", ולא בעניין עקרוני. חקיקה ותקינה לוקלית פשוט לא מאפשרים להשיג את המטרות שמדיניות-מיסוי אמורה להשיג, ונדרשת קואורדינציה בינלאומית. אין כאן - בשום מובן חשוב - תחרות בין מדינות על חברות הייטק (הרי גם אם המטה של גוגל ממוקם באירלנד, מנוע-החיפוש שלהם זמין בארה"ב ותזרים ההכנסות שלהם מגיע גם משם).
השוק החופשי יוק 735946
(חשבתי שכל הרעיון הוא שגוגל מקימה מטה באיסלנד כי מס החברות שם נמוך, ומשלמת מס באיסלנד לכן על חלק משמעותי מהכנסותיה. ועל כן איסלנד זוכה במיליארדי דולר מס שלא היו ניתנים לה ללא ההנחה המוצעת).
השוק החופשי יוק 736014
(אירלנד, לא איסלנד)
השוק החופשי יוק 735950
מה דעתך על המצב ההיפותטי הבא: מדינת איי הבתולה האוסטריים מורידה את מס החברות לאפס. חברת גוגלזון, שהרוויחה השנה (נניח, לצורך הדיון) 500 מיליארד דולר, מצהירה שהיא מעוניינת לשלם מס על רווחיה, ורואה אותם כאילו נצברו, באיי הבתולה האוסטריים. כדי להוכיח את רצינות כוונותיה היא מקימה שם מטה ומעסיקה 100 תושבים מקומיים. נשיא אב"א מברך את גוגלזון ומודה לה על תרומתה לכלכלת ארצו.
השוק החופשי יוק 735953
זה אכן נשמע מוזר ולכן אני שואל אותך, שמבין בעניינים האלה יותר ממני, מהי הבעיה האמיתית שמנסה ילן לפתור, ולמה אחרי הכל שווה לאיסלנד בכל זאת להוריד מס חברות ולגוגלזון להקים שם מטה.
השוק החופשי יוק 735954
שהרי המאמר טוען בעצמו ש''חברות אינטרנט יכולות בקלות יחסית לרשום את עצמן במדינות עם שיעור מס נמוך, וכך לשלם מס נמוך במדינות אחרות, באופן לא פרופורציונלי לעסקיהן באותן מדינות''.
השוק החופשי יוק 735990
מיסוי לא קשור, להבנתי, לשוק חפשי. הבסיס של שוק חפשי הוא זכות הקניין - כלומר, שאדם (או חברה מסחרית) מוותרים על קניינם רק בהתאם לרצונם החפשי (ובהתאם כללי המסחר של אותו שוק). לעומת זאת, הבסיס של גביית מס הוא שממשלה כופה על יחידה כלכלית למסור לה חלק מנכסיה ללא תמורה ישירה.
במקום גוגלזון אני מדמיין לי כיצד, בהתאם לעקרונות השוק החפשי, גב' כהן מחדרה, בעלת מכולת, תכריז על עצמה כיישות קוסמופוליטית ותבקש לשלם מס הכנסה באירלנד, שאליה היא מרגישה שייכת (ואפילו מוכרת כמה סוגי וויסקי שיוצרו שם). זה לא יקרה מפני שלרשות ממשלת ישראל עומדת משטרה שתכפה על גב' כהן לשלם מס עפ''י חוקי המדינה. אין כאן עקרון כלכלי תיאורטי, אלא פשוט יכולת של הממשלה להפעיל כוח, ואולי הרצון למראית עין של צדק כדי שלא לעודד אזרחים להעלים מס. מול חברות רב לאומיות יש לממשלות פחות כוח כפיה, ומכאן הנסיון ליצור שיתופי פעולה.
השוק החופשי יוק 736033
אני רואה ש'שוק חופשי' היה דג אדום מאד עצבני שמונע משורה של אנשים לענות על מה שאני בעצם שואל.
אז בואו נשכח מהשוק החופשי ונדבר על תחרותיות.
אני מבין מהמאמר שהפחתת מס במדינה מסוימת מגבירה את התחרותיות שלה בפיתוי חברות גדולות להקים בה מטות ולשלם פחות מס בסך הכל.
א. במה זה שונה מקניון שמוריד את מחירי השכירות כדי לפתות חברות מצליחות לפתוח בו חנויות?
ב. נשמע מכמה מהתשובות שגוגלזון בכלל לא יכולה להרוויח מזה הרבה, כי גם אם המטה שלה באירלנד רוב הרווחים שלה בארה"ב אז מה זה משנה. אבל אם לפי זה זו בעייה לא קיימת, למה בכלל ילן מנסה לפתור אותה?
ואם זו בעייה שכן קיימת - אז כנראה שגוגלזון כן מצליחה להרוויח הרבה כסף מהמטב באירלנד. אז מה קורה פה?
השוק החופשי יוק 736037
א. ההבדל הבסיסי בין קניון למדינה הוא שהקניון גובה דמי שכירות רק מהחנות הספציפית (הסניף) שנמצא בו, ולא מכל רשת החנויות.
ב. במקרה של חברות רב לאומיות מדובר על תעלולי חשבונאות שמטרתם תשלום המס (שנצבר בכל הפעילות הגלובלית) במדינה ספציפית. כלומר גוגלזון רוצה לשלם מס באירלנד גם על רווחים שמקורם בארה''ב.
השוק החופשי יוק 736046
ב. אבל אתה מסכים שגם אירלנד מרוויחה מהתעלול הזה? (לפני עשרים תגובות זו היתה נראית לי שאלה טריויאלית, עכשיו אני כבר לא בטוח ולכן שואל).
השוק החופשי יוק 736048
ודאי שאירלנד מרוויחה, אבל הויכוח הוא על מה שגוגלזון מרוויחה. השאלה הבסיסית היא: מדוע גוגלזון צריכה בכלל לשלם מס באיזושהי מדינה? ומדוע גב' כהן חייבת לשלם מיסים? האם אי אפשר לבטל את כל המיסים?
השוק החופשי יוק 736051
אלה שאלות אחרות שלא קשורות לילן ולכתבה המדוברת. אז לפני שמערערים על אכסיומות בסיס(למה בכלל צריך מיסים), אני מנסה להבין את הנושא הספציפי.

אם אתה אומר שאירלנד אכן מרוויחה, אז זכותה כמדינה ריבונית ועצמאית להפחית את המיסוי ולהגדיל את רווחיה כמו שזכותו של בעל קניון להקטין את מחירי השכירות ולהגדיל את רווחיו, וזכותה של חברה מסחרית (ראה מקרה הסלולר בישראל) להוריד מחירים כדי להוסיף לקוחות.
בשני המקרים האחרונים, כפייה מלמעלה של מחירי מינימום היתה נתקלת בזעקות שבר של הדוגלים בתחרות לטובת הלקוחות. למה המקרה הראשון שונה?

מצד שני, ממה שנכתב כאן לא לגמרי ברור איך אירלנד מרוויחה, כי אני מתקשה באמת להבין איך גוגלזון יכולה לשלם מס חברות אירלנדי על רווחים בארה"ב, נניח.
השוק החופשי יוק 736052
מדובר בדיוק על זה: תשלום מס באירלנד על רווחים שנוצרו בארה"ב. אני לא רואה חשבון, אבל הנה דוגמה קטנה:

כשאתה חברת תוכנה שמרוויחה מפרסום, אפשר לבצע משחקים אינסופיים בשאלה איפה "נוצר" הרווח. במדינה בה נמצא הצרכן ששילם? במדינה בה נמצאים השרתים שעליהם יושבות המודעות? במדינה בה פותח האלגוריתם? במדינה בה רשום האלגוריתם כפטנט?

החברות מתוחכמות מאד, מעסיקות צבאות של רואי חשבון, ומנצלות פרצות בחוקי המס בכל מיני מדינות כדי להעביר את הרווח ממדינה למדינה ולבסוף לשלם עליו מס נמוך במיוחד.

התוצאה היא שחברות בעלות רווחים אדירים משלמות מסים בהיקף מגוחך, כשהן מנצלות לטובתן את חוסר התיאום בין חוקי המס של מדינות.
השוק החופשי יוק 736053
עוד קצת פירוט על הטריקים החשבונאיים שמאפשרים לחברות לא לשלם מס על רווחים במדינה בה נוצרו:

המאמר מזכיר שלושה סוגים של פרקטיקות חשבונאיות שמנצלות פרצות בחוקי המס, וחוסר תיאום שלהם בין מדינות, כדי להתחמק מתשלום:

א. מתן "הלוואה" פנימית בין יחידות שונות של החברה, כשהוצאות ה- "ריבית" פטורות ממס.

ב. רישום קניין רוחני (כגון פטנטים) במקלטי מס, ואז ביצוע "תשלום" פיקטיבי של "תמלוגים" ע"י יחידה אחת של החברה לאחרת, כך שהתמלוגים מעניקים זיכוי ממס ליחידה המשלמת במדינה בה הם מדווחים, אבל ההכנסה בגינם פטורה ממס במדינה בה רשומה היחידה המקבלת.

ג. ביצוע "מכירה" של שירותים בין יחידות שונות של החברה, באופן אסטרטגי, כלומר כזה שיגרור חסכון במס לחברה.
השוק החופשי יוק 736039
רק כדי להבהיר.. ילן חושבת שההצעה שלה תגרום לכך שכל המדינות ירוויחו יותר ממיסים (אולי היא טועה, אולי זה יפגע בתחרותיות ובכלכלה אבל זה מה שהיא טוענת). מכאן שדי ברור למה היא מנסה לפתור את ''הבעיה''.
השוק החופשי יוק 736062
כשקניון מוריד את מחירי השכירות כדי לפתות שוכרים לפתוח בו חנויות, וכתוצאה מזה שוק השכירות בקניונים נלחץ לכיוון הזול, אז חלק מההוזלה מתגלגל לצרכנים; מכיוון שאלו שווקים תחרותיים מאוד באופן כללי, חלק גדול מאוד מההוזלה מתגלגל לצרכן, ולפי אדם סמית הכלל מורווח. יכול להיות שרשות המיסים צריכה להיות מודאגת אם כל המשק מוריד מחירים, כי אז ירדו ההכנסות ממיסים; אולי זו באמת בעיה מקרו-כלכלית, מה שנקרא מיתון, אבל אנחנו חורגים מזמן מהאנלוגיה.

כשאירלנד מורידה את שיעור המס כדי לפתות חברות לעבור אליה, מי מרוויח מההוזלה? אפשר לקוות שהצרכנים של גוגלזון, אבל התחרותיות כאן הרבה יותר קטנה, מסיבות ידועות, כך שנראה שרוב ההוזלה נשארת אצל החברות (והולכת בחלקה למחקר ופיתוח, בחלקה לדיבידנד אולי, אבל לא מעט ממנה בלהעשיר יותר את העשירים ממילא). במה שנוגע למס, אירלנד מן הסתם מרוויחה, אבל המשחק בין המדינות הוא משחק סכום מינוס. די קשה לנמק שזה לטובת הכלל, אלא אם אתה מאמין מלכתחילה במסים נמוכים.
השוק החופשי יוק 736064
אבל את אירלנד מעניינת טובת האירלנדים, בדיוק כמו שאת בעל הקניון מעניין מאזן הרווח וההפסד שלו ולא של שאר הקניונים. תחרות היא לא אלטרואיזם.

על הדרך אתה מודה בחטף שהבעייה הבסיסית פה היא בכלל המונופול של גוגלזון, שאחרת התחרות שלה מול לקוחותיה היתה אמורה לגלגל לפתחם חלק מההוזלה במיסים.
השוק החופשי יוק 736069
ההבדל הבסיסי בין אנלוגיית הקניון וסיפור המיסים הוא שלקניון יש עלויות שאותן שכר הדירה צריך לממן, בעוד שלחקיקה שמנסה למשוך חברות זרות להקים את המטה ה-"ראשי" במדינה (ע"י הבטחת שיעור מס נמוך) יש אפס עלות.

לכן זה לא מצב של תחרות אלא הטרגדיה של נחלת הכלל [ויקיפדיה].
השוק החופשי יוק 736072
יפה, לא הכרתי את המונח הזה.
בעצם זה אומר שזה מצב לא יציב שבו לא מושג שיווי משקל - עד שהמשאב הנתון מתכלה?
השוק החופשי יוק 736077
כן, זו גם ההבנה שלי.
השוק החופשי יוק 736078
לא יכול להיות שלא הכרת את המונח הזה. הוא הוזכר באייל עשרות פעמים בשמות דומים (למשל בפתיל המשעשע‏1 שמתחיל ב תגובה 219008).
_______________

1- אם מותר לאחד הנחתומים להעיד על גיסתו.

ואפרופו היד הנעלמה, הפספוס הכי גדול שלי באייל הוא התשובה ל תגובה 406888 שהיתה צריכה להיות "היד הנעלמה" כמובן.
השוק החופשי יוק 736080
א. זה היה ממש מזמן (אולי בסביבת הזמן שבכלל הגעתי לאייל), אז אולי לא הכרתי.
ב. מנפלאות הסניליות - אף פעם לא מאוחר למוד משהו *מ*חדש.
ג. אני שמח שבתגובה המקושרת נאמר מה שכמעט כתבתי בתגובה שלי לאיתן - שזו הכללה של דילמת האסיר.
ד. יש שם המון מלל לפני שהפתיל הופך למשעשע...
השוק החופשי יוק 736081
ב. כן, אני פשוט נהנה ממחצית הנחמה.
השוק החופשי יוק 736066
אולי ראוי להבהיר שאני לא טוען לרגע שהכיוון של ילן שגוי או שהוא לא לטובת הכלל.
אני רק מנסה להבהיר - בעיקר לעצמי - מה המנגנון הקיים, מה היא רוצה לשפר, והאם הדרך הזו היא דרך מקובלת בעולם הכלכלה הבינלאומית.
השוק החופשי יוק 735968
ארצות הברית רחוקה מלהיות המדינה הכי קפיטליסטית בעולם. היא בקושי במקום העשרים במדד החופש הכלכלי של הריטג'.

השוק החופשי יוק 736034
זה לא יאומן כמה תשובות לדגים אדומים אני מקבל ואף תשובה לשאלה העקרונית.
כנראה שזו בעייה בניסוח שלי, בפעם הבאה אמנע מסופרלטיבים ועקיצות קטנות שמסעחות את הדעת.
אולי.
השוק החופשי יוק 736038
כשהם מהווים חצי מהתגובה שלך...
השוק החופשי יוק 736123
במשק המודרני יש שלשה שחקנים: משקי הבית, חברות והממשלה. יחסי הגומלין ביניהם מתוארים על ידי המודל של הזרימה המעגלית

משהו קרה ליחסי הכוחות בין השחקנים בארה"ב ב 30 השנה האחרונות, ויילן מנסה לכאורה להשיב את האיזון (רק לכאורה).
בבסיס של מודל הזרימה המעגלית הכח נמצא בידי הממשלה, והוא ניתן לה על ידי משקי הבית. היא קובעת את החוקים, את גובה המסים, את הרגולציה וכו'.
אבל מה שקרה בארבעים השנה האחרונות הוא שהחברות השתלטו על הכח בארה"ב והיטו את יחסי הכוחות לטובתן. גם יחסי הכוחות בינן לבין משקי הבית, וגם בינן לבין הממשלה.
הרווחיות של החברות גדלה מאוד. הרווח הריאלי של חברות ה S&P 500 גדל ב 30 השנה האחרונות פי 3, ואילו ההכנסות של רוב משקי הבית (3 החמישונים התחתונים), אלו שמתפרנסים משכר, נשארו תקועות במקום. הבטחון התעסוקתי שלהם הולך ויורד, ויותר מהם עובדים על כרחם במשרות חלקיות ונזקקים לעבודה שניה כדי לגמור את החודש.
ביחסי הכוחות מול הממשלה התמונה עגומה באותה מידה- ב 1989 החברות שילמו 103.3 מיליארד דולר מס הכנסה שהיוו 10.34% מהכנסות המדינה. ב 2019 הממשלה גבתה 230 מיליארד דולר מס הכנסה מחברות (בתאום לאינפלציה כמעט אותו סכום כמו ב 89'), שהיווה רק 6.6% מההכנסות שלה.
השוק החופשי יוק 736126
הנתון האחרון באמת מדהים. שאחרי 40 שנה שכללו את צמיחת ההייטק המטורפת (הנסדאק בטח עלה פי 10 בזמן הזה), החברות משלמות סכום מס דומה (משוקלל).
השוק החופשי יוק 736279
אבל במקביל התמוטטה התעשייה?
השוק החופשי יוק 736284
לא שמעתי על זה - איזה תעשייה התמוטטה?
השוק החופשי יוק 736285
דברים שעברו לסין ודומותיה.
השוק החופשי יוק 736286
עם כל זה, עדיין מאד מאד לא סביר שכלל החברות האמריקאיות ב-‏2020 מרוויחות דומה לכלל החברות האמריקאיות ב-‏1990.
האוכלוסיה גדלה, ההיטק גדל, הצריכה גדלה, הצמיחה צמחה, החיטה... נו, אתה מבין.
לא לחינם הונו של אילון מאסק גדול היום גדול מהונו של איל הרכב הכי עשיר ב-‏1990, מן הסתם בפקטור נאה מאד.
בטח אפשר לקחת את אחד ממדדי המניות הכבדים, למשל הדאו, כדי לכמת את כל אלה.
השוק החופשי יוק 736407
ותראה את הגרף המדהים הזה
שכבר קישרתי אליו בתגובה 686352
736020
יובל נח הררי טוען שוב ושוב ברחבי האינטרנט שהבעיות הגדולות של העולם במאה הנוכחית הן בעיות בקנה מידה גלובלי ולכן גם הטיפול בהן מחייב שיתוף פעולה גלובלי. מקלטי מס אינם אחת משלוש הגדולות (אקלים, ביולוגיה, AI), אבל היא מדגימה יפה את הבעיה שנוצרת מכך שהסדר החברתי לא מתאים את עצמו במהירות הנדרשת למהפכה החברתית/כלכלית/תעשייתית העולמית שנקראת גלובליזציה.

האם זה ישים? אני סקפטי. לכאורה, ארגון של המדינות המפותחות יכול להפעיל סנקציות כלפי מקלטי מס שלא יסכימו להתיישר עם הקו, או כלפי חברות שלא יעמדו בכללים שיוגדרו, אבל אני משער שהכוח הכלכלי האדיר של התאגידים לא יאפשר מימוש של הרעיון.
736023
מהי הבעיה הגדולה שכינית "ביולוגיה"?
736024
זכרוני הטעה אותי, כהרגלו.

השלוש הן מלחמה גרעינית, קטסטרופה אקולוגית (משבר האקלים הוא אחד הסעיפים כאן), ו-technological disruption שאני מתקשה לתרגם (AI, אספקטים של הנדסה גנטית שהם חלק מאותה "ביולוגיה" שהזכרתי ועוד).
736027
אני חושב שהמהלך הזה עתיד להצליח, מפני שזוהי רוח הזמן, שנוטה יותר ויותר לכיוון של אנטי-גלובליזציה. בעתיד, ההסתגרות של מדינות בתוך גבולותיהן בגלל מגיפת הקורונה תיראה כמו צעד נוסף, סמלי, בתהליך הזה. גם המאבק המחריף בין ארה"ב לסין, שגולש יותר ויותר לזירה הכלכלית תחת כסות של שיקולים בטחוניים (למשל, בפריסת רשת דור 5), הולכת ומפרידה את העולם הגלובלי חזרה לגושים.
הכיוון הכלכלי, הן של ארה"ב והן של סין, הוא של הקטנת התלות בשותפות סחר חיצוניות (בסין - עידוד הצריכה המקומית. בארה"ב - עידוד הייצור המקומי).
בתחום הכספים יש לתהליך הזה שם: financial repression, כלומר פגיעה של הרגולטורים בחופש הפעולה של שחקנים פיננסיים גלובליים.
אם רוצים, אפשר גם לראות את הברקזיט כחלק מהתהליך הזה, וגם את נפילתה של הדמוקרטיה בהונג קונג.
736055
גם אני תמה עד כמה המהלכים הללו יכולים להצליח.
באופן היסטורי מרכזים של טכנולוגיה ומדע צמודים למרכזים של רווחה כלכלית (למשל מרכזי תעשייה ומסחר, מטרופולינים). השאלה היא האם זה עדיין נכון בעידן הגלובליזציה והמידע.
ניסיתי למצוא כמה מתוך 107K העובדים של אינטל הם בארה"ב ולא הצלחתי. אבל לפי המספרים המקומיים שראיתי, כנראה שמדובר ברוב הגדול. זה לא יהיה קל לאינטל להעביר חלקים גדולים יותר מפעילותה להודו, רוסיה או מאלזיה ואפילו לאירלנד.
נחשוב לרגע על ארה"ב וישראל. בישראל אינטל משלמת רק 5% מרווחי אינטל ישראל כמס חברות. לאינטל כנראה כדאי לרשום רווחים שנוצרו בארה"ב כרווחים של אינטל ישראל. אין לי ספק שארה"ב יכולה לכופף את ידה של ישראל בנושאי מיסוי וסחר, אבל לא יותר כדאי לשנות את החוקים בארה"ב ולמנוע "העברות" כאלו? במקום לנסות להגיע להסכמים בינלאומיים עם מדינות שאין להן עניין בכך. ההבדלים במיסי החברות בארה"ב וישראל משקפים איזשהו מצב אמיתי (מעין סוג של שוק חופשי) ולא עיוות שצריך לתקן אותו.
736056
זה חוזר לשאלה הבסיסית: אם לאינטל מותר לשלם מס בישראל, למה לגב' כהן אסור לשלם מס באירלנד?
יש כאן, לדעתי, שתי שאלות שמשלבות שיקולי מוסר ויעילות כלכלית:
א. האם זה הוגן, או יעיל, שחברה תפיק רווחים עצומים אבל תשלם, בסה"כ, מס אפסי? ואם כן, האם גם ליחידים צריך להיות מותר לנהוג כך?
ב. האם מסים על חברות צריכים להיות נמוכים יותר ממסים על יחידים?

לפי הבנתי, המהלך של ילן הוא חלק מרפורמה שמטרתה הגדלת גביית המס מחברות, ולכן השיקולים הרחבים יותר הם רלוונטיים.
רווחי החברות 736057
נראה לי שמדובר במסים שונים, נניח מס הכנסה ומס חברות. לכן לא נראה לי בעייתי שיהיו כללים שונים. אם זה עובד, מה הבעיה שיהיה רק מס חברות או רק מס הכנסה?
נראה לי שהדיון צריך להיות באינטרס הציבורי. האם זה טוב לאזרחים מס חברות גבוה? מה בכלל עושות חברות עם הרווחים שלהן? משקיעות בפיתוח? בארץ? בחו"ל? רוכשות נכסים וחברות אחרות? מחלקות תרומות? מבטחות עצמן בפני הפסדים? משקיעות בתשתית? מחלקות בונוס למחזיקי המניות?
מה ירויח הציבור מהענקת כח רגולטורי נוסף לממשלות (באמצעות הסכמים בינלאומיים) ע"ח החברות הגדולות? מה רע בכך שכל מדינה מחליטה על מדיניות המס שלה?
736059
כדי להגדיל תשלומי מס מחברות, מספיק לשנות את חוקי המס בארה"ב. אין צורך לארגן יוזמות בינלאומיות. מה שעוצר שינוי כזה הוא תרומות לפוליטיקאים מצד תאגידי ענק (במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב דלת מסתובבת בין הסקטור הציבורי לפרטי ובמקרה הרע פשוט שוחד). עד שלא מטפלים בזה, אין סיכוי לגרום לתאגידים לשלם יותר מיסים בארה"ב. אפילו אם ביידן וכל הצמרת שלו תומכים במהלך כזה, יש עדיין מספיק פוליטיקאים (סנאטורים, חברי קונגרס, מושלים, ראשי ערים גדולות...) שיעמדו על הרגליים האחוריות.
לא הצלחתי להבין מה ילן מנסה להשיג, אבל זה לא לגרום לתאגידי ענק לשלם יותר מס.

לגבי ב. מס חברות+מס דיבידנד צריך להיות זהה עד כמה שניתן למס על יחידים (אם נתעלם מכך שחברות, להבדיל משכירים, יכולות גם לשחק עם הוצאות והכנסות חשבונאיים). השאלה היא לא מה צריך להיות יותר גבוה, אלא איך מחלקים מס חברות ומס דיבידנד. ככל שמס דיב' גבוה על חשבון מס חברות, כך משתלם לחברה להשקיע את הכסף שלה מחדש וככל שמס חברות יותר גבוה כך משתלם לה יותר לתגמל את בעלי המניות. מבחינת המדינה, זה trade off בין השקעה בהון והכנסות מיסים גבוהות יותר בטווח הארוך מול הגדלת צריכה פרטית והכנסות מיסים בטווח הקצר.
736063
העליה המתוכננת בגביית המס מחברות תהיה גם ע''י שינוי חוקי המס בתוך ארה''ב, וגם ע''י יצירת תיאום של חוקי המס בין מדינות. חברות מנצלות חורים משני הסוגים כדי להתחמק ממס. מוכרת הדוגמה של אמזון, שמצליחה לשלם מיסים נמוכים במיוחד בזכות זיכויי מס כאלו ואחרים שהיא משכילה לנצל, בתוך ארה''ב, מעל ומעבר לכוונה המקורית של המחוקקים, ומצד שני הדוגמה של גוגל, שמעבירה את רווחיה דרך מקלטי מס ומשלמת מס מגוחך על רווחי ענק (ראו המאמרים שקישרתי אליהם במעלה הפתיל).

לגבי ההשוואה בין יחידים וחברות, הלא כל הפואנטה היא יכולתם המשופרת של תאגידים להקטין את הרווחים ע''י זיכוי הוצאות - יכולת שלרוב היחידים אין כל דרך לחקות, ודאי שלא באותה רמת תחכום.
736079
לחברות תוכנה זה הרבה יותר קל.
ובפרס ה-WTF זוכה: 737499
לא ברור אם בגלל ילן, אבל הייתי מוכרח לשים כאן כתבה על <https://www.themarker.com/markets/.premium-1.9796866 מניות ההיטק הצונחות> כרגע, בעיקר בגלל המשפט הבא מתת הכותרת:
'משקיעים חלוקים בדעתם אם זו הזדמנות לקנות "עסקי טכנולוגיה מצוינים במחיר טוב" או לברוח להשקעות שיגנו על ערך הכסף, כמו מטבעות קריפטו'.
לא יודע איזה חומר לקח הכתב, אבל גם אני רוצה כזה.
ובפרס ה-WTF זוכה: 737503
אני מנצל את ההזדמנות הזו כדי לנסות לדחוף שוב את השם „מטבעות מבוזרים״ להבדיל מכל מיני שהם מטבעות קריפטו אבל לא מבוזרים (עולות עכשיו הצעות למטבעות כאלו שיהיו צמודים למטבעות קיימים). בדיוק בנקודה הזו ההבדל משמעותי.
ובפרס ה-WTF זוכה: 737509
בוו הא האא!!

וגם
1. טסלה ירדה משווי של 900 מיליארד דולר ל 600 מיליארד אז היא "במחיר מצוין" (עדיין שווה יותר מטויוטה ופולקסווגן ביחד), מניות טכנולוגיה אחרות (מיקרוסופטו, גוגל) ירדו באחוזים בודדים מהשיא אז הן "בהזדמנות".
2. הרעיון שדווקא מניות טכנולוגיה פגיעות להעלאת רבית הוא המצאה חדשה. אין מאחוריו שום רציונל. אם כבר- מניות ערך פגיעות יותר להעלאת רבית כי תשואת הדיבידנד שלהן היא מרכיב חשוב יותר בהשקעה.
ובפרס ה-WTF זוכה: 739190
לדעתך הנקודה הישראלית - מרכזי הפיתוח - תושפע להחלטת הG7?
ובפרס ה-WTF זוכה: 739202
לעניות דעתי ברוב המקרים לא.
החברות לא פתחו כאן מרכזי פיתוח כי זה היה יותר זול. לכן אם זה מתייקר להם קצת (אין לי מושג בכמה, אם בכלל) זה לא ישנה את דעתם. אחרת הם מראש היו פותחים את מרכזי הפיתוח בהודו או פקיסטן.
"הסכם היסטורי: מס מינימלי על התאגידים הגדולים בעולם" 739189
הארץ: "שרי האוצר של שבע הכלכלות המתועשות הגדולות בעולם הגיעו היום (שבת) להסכם פורץ דרך לסגירת פרצות אשר שימשו כמה מהתאגידים הגדולים בעולם לחמוק מתשלום מסים."
"הסכם היסטורי: מס מינימלי על התאגידים הגדולים בעולם" 739217
אני מקווה שזה יתממש, ועוד נבואה אחת שלי תתבדה. גם כן שוטה!

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים