מבט למזרח 7
נראה שמתגלים בחברה האיראנית ניצני מתינות אשר יכולים להביא למהפיכה אמיתית במדינה הבעייתית הזו. זו מדינה מדהימה, ללא כל ספק. בעלת יכולת טכנולוגית מצויינת וכוח אדם איכותי, מלומד ומוצלח. ארבע מהפיכות עברו האזרחים האיראנים במאה הזאת ונראה שיש להם כוח לעוד אחת, ואם ירצה אללה, במאה הזאת כבר. הם עוד יגיעו רחוק.

אם בוחנים בצורה מלומדת את 320 מיליון תושבי הסביבה, מדינות ערב ואיראן, ניתן להגיע למסקנה הצפוייה שחיי שלווה אמיתיים לא יהיו כאן בטווח הקרוב, ובטח שלא תוך 15 החודשים המובטחים. הפערים בכמעט כל תחומי החיים והחשיבה גדולים מדי מכדי שיהיה ניתן לגשר עליהם בהרבה דיפלומטיה ומעט רצון טוב: כלכלה רגרסיבית, חברה כושלת שמתקשה להתמודד עם החברה המערבית התחרותית, ארגונים קיצוניים ואלימים - כל אלה הם רק מעט מהבעיות שעומדות בפנינו להשגת מטרה זו. מובלעת מערבית כישראל, בסביבה כה בעייתית, מעוררת מייד בלבול, פחד ופקפוק בקרב אותם מיליונים. האנטי־ציונות שמאפיינת את המדינות הסובבות אותנו לא נגרמת במישרין בגלל כעס על "גניבת" הארץ כי אם יותר מפחד מפני הקידמה והמערב אותו אנו מייצגים. לתחושות הזעם והתסכול אנו זוכים בגלל מעשים ישירים: כיבושם ודיכויים של אלפים ומיליונים.

איראן היא בין המדינות היותר מעניינות והמאתגרות עימן נאלץ להתמודד בעשורים הקרובים אם ברצוננו לחתור לחיי שלווה ורוגע בסביבה. מהומות הסטודנטים באיראן מוכיחות כי קיימות תחושות תסכול ורצון למעט חופש מהמשטר הדתי. המפגינים הם צעירים - שנולדו לתוך המשטר הדתי ולא יודעים את מה שהיה בתקופת השאה, אך חשים על בשרם את נוקשות השלטון ורוצים שינוי. הצעירים מהווים 65% מאוכלוסייתה של איראן והם ללא ספק כוח מכריע. ההיסטוריה מלמדת אותנו שקשה מאד להתנגד לרצון התושבים לאורך זמן, גם אם מדכאים ומדחיקים אותו. חשוב לזכור שלאותם תומכי המהפיכה המתונה יש יתרון נוסף: באיראן קיימת דמוקרטיה. אמנם מעוותת ובעייתית במידה כזו שרבים לא היו מכנים אותה דמוקרטיה, אבל קיים פרלמנט, וקיים נשיא והם בעלי כוח שליטה לא מועט במדינה.

עם זאת, המשטר הדתי, בראשות האיאתוללה, עלי חמינאי, אינו חסר אמצעים וכוח. ברשותו נמצאים משמרות המהפיכה - כוח משטרתי/צבאי הנמצא בראשות האיאתוללות, רבים ממוסדות השלטון וחשוב יותר: יש להם עדיין אחוזי תמיכה ניכרים בקרב האוכלוסייה האדוקה. האוכלוסייה שהביאה את המהפיכה לפני 20 שנים, ומוכנה לעשות הרבה כדי להילחם במתונים.

בישראל הדיעות חלוקות בשאלה אם יש סיכוי למהפיכה אמיתית באיראן שיכולה להפסיק את שלטון האיאתוללות ולהביא לנורמליזציה בין המדינות. משרד הבטחון ואמ"ן (ובמיוחד רח"ט מחקר, תא"ל עמוס גלעד) מובילים קו נוקשה כנגד איראן הטוען כי לא קיימת "איראן של חתאמי" ושפירות הנשיא החדש אינם נראים לעין וככל הנראה גם הבחירות לפרלמנט לא ישנו הרבה. לעומתם, משרד החוץ סובר ש"איראן היא איום, לא אויב". לשני הצדדים יש נימוקים רבים ומשכנעים לטיעוניהם.

איראן היא מדינה מבריקה. כלכלתה מפותחת יחסית למדינות הסובבות אותה. אזרחיה מלומדים ומודעים. השליטים הם משכילים, מוצלחים ושולטים היטב, ויש פירות: הם מסוגלים לפתח טילי קרקע־קרקע, מסוגלים לזכות ביחסים דיפלומטים עם העולם הערבי למרות הבעייתיות והם ללא ספק נמצאים במסלול התפתחות נכון. כל זאת בתנאים בלתי נסבלים: פקסיטן עם נשק גרעיני וטילים בליסטיים לימינה, אפגניסטן המוכה פונדמנטליזם איסלאמי העויין את איראן, מלחמה עקובה מדם שעלתה לה הרבה משאבים עם עיראק והתמוטטות ברה"מ שהייתה לה לרועץ.

הדינמיות והעוצמה של המדינה הזאת מעוררת פחדים רבים בקרב מנהיגים ואנשי בטחון במדינתנו. איך אפשר שלא? טיל ה"שיהאב 3", אימתם של כל חוזי קץ־העולם, מוצג ברחובות טהרן כשדגל ישראל מצוייר עליו. לא אפגניסטן, פקיסטן או עיראק - שהן ללא ספק האיום והתחרות העיקרית של איראן, אלא ישראל. שירותי המודיעין סבורים שאין הרבה שינוי מעשי או עקרוני באיראן לאחר בחירת הנשיא חתאמי. היא עדיין מממנת ומאמנת אנשי חיזבאללה וחמאס הנלחמים בנו בישראל וברצועת הבטחון וגובים מחיר יקר - לא בגופות, אלא בתשומת לב וזריעת אימה בקרב העורף. לא נראה גם שנפסקו או נחלשו מאמציה הבלתי נדלים להשגת כוח גרעיני. גם כאן נראה שלמרות הצהרותיה, האינטרס העליון איננו השמדת ישראל כי אם השגת מטרות פרקטיות יותר כמו השגת השפעה ושליטה על המדינות הסובבות אותה - הכתבת הבון־טון האיזורי. עם זאת, לא יכולים להתעלם שירותי המודיעין והבטחון מן העובדה הפשוטה שאיראן היא עדיין אויב ושלא נשתנו פעולותיה בתחום הצבאי העויין את ישראל. מכאן יוצאת טענת מערכת הבטחון שאין לשנות את היחס כלפי איראן שכן לא צפוי שינוי מהותי בגישתה והיא מהווה אוייב, ככל הנראה, המסוכן ביותר למדינתנו.

עמדת פקידי משרד החוץ, אשר מחבר המאמר רואה איתם עין בעין, היא שיש להתייחס לאיראן כאל "איום ולא אויב" מתוך האמונה שאכן מתחוללת מהפיכה מתונה באיראן, ושאין לפספס את ההזדמנות לטעום מפירות המהפיכה ולבטל את אחד האיומים המציקים ביותר המאיימים על מדינתנו. עם זאת, כצפוי, קשה לאותם אנשים להביא עמדה זו לידי ביצוע לאור ההתנגדות הנחרצת והקו התקיף שמוביל משרד הבטחון. ראוי להיאמר משהו על אותו קו תקיף: אין לו ביסוס. זו אכן הצהרה שמעוררת סימני שאלה וספקות. ללא כל פגיעה בלגיטימיות של שירותי המודיעין - הם כשלו מאז ומתמיד לנבא או לצפות התפתחויות מדיניות, פוליטיות או חברתיות במדינות עויינות. לא מדובר רק על ארגוני מודיעין בישראל, אלא בעולם כולו - אין להם את היכולת הזו פשוט. אלוף (במיל') שלמה גזית, ראש אמ"ן ב- 1974 (ורח"ט מחקר עוד הרבה לפני), שנחשב לאחד מאנשי המודיעין המבריקים והמתוחכמים ביותר שהיו למדינת ישראל, אמר לי בשיחה שארגוני מודיעין אינם מסוגלים לנבא מלחמות, אינם מסוגלים לנבא תהפוכות אסטרטגיות במדינות היעד ושעיקר חשיבותם היא טקטית. שירותי המודיעין מסוגלים רק לספק ניחושים מלומדים, ומלומדים פחות. הוא צודק במאת האחוזים. ארגוני מודיעין, מטבעם, יודעים רק מה שמחלקות האיסוף שלהם מביאות לידיעתם ומה שהם מקבלים משיתוף פעולה. רבות הפעמים שההערכה המודיעינית לגבי העתיד יכולה הייתה להשתנות לו ידעו קודקודים באמ"ן איך מתכננים קברניטי המדינה לנהוג ומה בכוונתם לעשות או להגיד.

הקו התקיף של משרד הבטחון, הדוגל בהמשך מדיניות "מלחמה" עם איראן מבוסס על הערכת מודיעין שמוטב ויתייחסו אליה כמו מה שהיא באמת: "הערכה" - ובמקרה הזה, חלושה למדי אם לוקחים בחשבון את קומץ המקורות ומעט המידע שיש לנו על המדינה הרחוקה הזו.

פספוס הזדמנות לפיוס עם איראן הוא סכנה. יש להגיד את האמת חד וחלק: פיוס כזה חשוב יותר מכל הסכם עם סוריה או הפלסטינאים. ממשלת ברק תצטרך לגלות פתיחות ויצירתיות בכדי להתמודד עם אתגר זה. מבחינה זו, אולי צלח גורלנו על כך שברק הוא גנרל לא קטן ולא ימהר להיבהל כשפקודיו לשעבר ינסו להפחיד אותו בקץ־העולם עם השטן מטהרן.

קישורים
אירן האתר הרשמי
נאשאט עיתון איראני שנסגר על ידי השלטונות ופועל ברשת
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "פוליטיקה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

שמות בדויים? 30
עדיף שתכתוב/י בלי שם בכלל מאשר כתיבה בראשי תיבות. זו לא אירן שאת/ה צריך/ה להתחבא. אם את/ה מתחבא/ת, כניראה שיש סיבה, ובטח שאין להתייחס לכותב/ת כזה/ו. שיטה מטופשת להבעת דיעות בשמות בדויים.
שמות בדויים? 46
ראשית, לשיטתך, אין להתייחס למה שאתה כתבת, כי גם אתה השתמשת בשם בדוי (בין אם כפארודיה על א.נ. ובין אם ברצינות).

שנית, ישנן סיבות רבות שבגללן אדם יכול לבחור שלא להשתמש בשמו, ואתה לא יכול לפסול את מה שהוא כתב רק בגלל שהוא לא גילה לך את השם שלו. ומה שהוא כתב לא רע בכלל.
פיוס? 39
את השנים 78-79 ביליתי באירן. בהיותי ילד קטן, לא ביליתי את זמני בניתוח דמוגרפי של הסובבים אותי, אך היום, בחשבי על כך, אני רואה את הניגודים העצומים בין חלקיה השונים של האוכלוסיה. גרתי אז בשכנות לבסיס חיל האויר האירני, וזכור לי עדיין מראה הפאנטומים הממריאים על רקע הבקתות והמבנים העלובים הסובבים את הבסיס.
האוכלוסיה האיראנית, כך נראה לי, שסועה ומסוכסכת במידה כה רבה, עד כי לא ניתן לדעת לאן תוביל המהפכה הבאה. נשאלת השאלה - עם מי נתפייס? לאחר הסכם השלום עם מצריים שאלנו לא פעם - "האם עשינו שלום עם מצריים או עם סאדאת?" - במקרה של אירן הסכנה רבה הרבה יותר, שכן זו מדינה מפותחת בהרבה משכנתנו הדרומית המפגרת משהו.
קיצורו של דבר - נראה לי כי פיוס עם אירן הוא חלום מופלא, אולם סיכויי התשמותו קלושים.
פיוס? 53
דבריך נכונים. אתה יכול להביא בקלות לראייה את השינוי הדרסטי במערכת היחסים הישראלית-איראנית לאחר המהפיכה החומיינסטית (ניתוק יחסים זה עלה לאיראנים, אגב, הרבה כסף).

עם זאת, איננו עוסקים בשלום. רוב המצרים מתעבים את מדינת ישראל ואותנו - פשוט לא איכפת להם מספיק בכדי לעשות משהו בנידון. מה שמניע את גלגלי ה- "שלווה" עם מצרים הם 4 מיליארד דולרים בשנה כסיוע כלכלי, סודאן שנושפת לה בעורפה וחוסר אינטרסים מובהק לצאת ולהילחם.
זהו המצב, פחות או יותר, שעלינו לשאוף לקיים עם שאר שכנותינו ואיראן בפרט, לטעמי. לפחות כשלב ראשון עד אשר הדורות החשדניים יעלמו מהשטח באופן טבעי.

יש לזכור, ואולי לא ציינתי זאת באופן מספק, שהאינטרס הישראלי הראשון במעלה הוא להסיר את האיום הקיומי ששורר מכיוונה של איראן לטווח הארוך. אם מקבלים כנקודת מוצא שלא ניתן למנוע לעוד פרק זמן ארוך את הצטיידותה בנשק בלתי קונבנציונאלי וטילי קרקע-קרקע לטווח ארוך ניתן לחשוב על שתי אפשרויות למעשה: מכת מנע או ניסיונות דיפלומטים להתפייסות. אין צורך להסביר מדוע האופציה השנייה היא העדיפה.
פיוס? 63
אמת ויציב, אולם נראה כי הסיבה העיקרית והעקרונית לשינאת ישראל אצל האירנים היא היזקקות השלטון לגורם מלכד כלשהוא. ישראל הנה מטרה
טובה מאין כמוה: היא לא מהווה איום ישיר על אירן, לא גובלת בה, ומעל הכל מהווה קוץ בבשרה האידאולוגי של ההנהגה. בהצגת הראווה של טילים
ארוכי טווח עם דגל ישראל עליהם נהנית אירן משני העולמות - גם "ראו מה יש לנו כנגד האויב הציוני" להמונים מבית, וגם "ראו מה נוכן לעשות לכן,
שכנותינו" למנהיגים מבחוץ. אני תוהה מה הם היו עושים בלעדינו - מאיימים על אוגנדה, אולי?
בכל מקרה, אני מסכים לגבי האינטרס הישראלי, אולם חושש כי לא נתן יהיה להסיר את האיום, לנוכח הפכפכותו של הצד השני.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים