בתשובה להאלמוני המקורי (מהדיון ההוא), 13/12/02 14:42
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 113053
הסקרים הללו חסרי ערך, כל עוד לא מציינים את מספר הקולות הצפים שעלו מהסקר. דוגמא למגוחכות של הסקרים:

בסקר מעריב שאלו גם למי תצביע אם דרעי יעמוד בראש ש"ס. בטור הזה, בל"ד קיבלו 5 מנדטים (לעומת 4 מנדטים במצב הרגיל). מה זה אומר? זה אומר שבמצב ההיפוטתי, יותר אנשים (מצביעי ליכוד, יש להניח) יהפכו לקולות צפים, ולכן כתוצאה מסטייה סטטיסטית גרידא, בל"ד "הרוויחה" מנדט. כל עוד אנחנו לא יודעים כמה קולות צפים יש, בין מי למי הם צפים ומה אופי ההצבעה הצפוי שלהם (לפחות מבחינת גושים) - אי אפשר להסיק שום דבר.
עוד יותר חשוב לזכור - תנועה של 2 מנדטים שווה בערך 1.6 אחוז מהקולות, שהם הרבה פחות מטעות הדגימה (3-4 אחוזים), ולכן אין לייחס משמעות לתנועות כאלו אלא אם הן חלק ממגמה לאורך זמן.
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 113088
א. אאל"ט גם במציאות בל"ד יכולה להרוויח מנדט מתזוזה של מצביעים בין ש"ס לבין הליכוד.

ב. אכן החשיבות היא במגמות ולא במספרים המדויקים. בהשוואה לסקריי השבוע שעבר מתחילה להסתמן כאן מגמה, כשב"ידיעות" כבר מדובר על שני סקרים שנערכו אחרי הבחירות המקדימות בשתי המפלגות הגדולות.
האם מבחינה אמפירית-סטטיסטית מדובר כאן באיזשהו שוס גדול? כנראה שלא, דיברתי בעיקר על תחושותיי הסוביקטיביות שהשבוע הנוכחי היטיב עם השמאל, ומצאתי לכך גם אישוש קל במגמות בשני סקרים שאינם תלוים זה בזה.
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 113168
מסכים בהחלט. לא ניתן להסיק מכך שום דבר. אבל אם התזה שלי נכונה, והרבה מצביעים פוטנציאלים של 'עלה' מהססים להצביע 'בגלל שהם לא מופיעים בסקרים' הרי שעכשיו, אחרי הופעות בכורה מהוססות אלו של 'עלה', נראה אותם נשארים בסקרים לאורך זמן ולא נעלמים כלשעומת שבאו. אם כך יהיה הדבר, זה כבר יהיה בעל משמעות.
אני גם מסכים שפילוח הקולות הצפים חסר, אבל זו מלאכה שקשה מאוד לבצע באופן סטטיסטי.
טעויות דגימה 113260
טעות הדגימה של מפלגות קטנות היא קטנה בהרבה מאותם 3-4% שנוגעים למפלגות הגדולות. באופן כללי טעות הדגימה בהערכה של מפלגה בת k מנדטים היא בערך (0.75sqrt(k מנדטים (אם k קטן).
למשל: טעות הדגימה היא כמנדט אחד למפלגות באזור אחוז החסימה; כשני מנדטים טעות למפלגות באזור ה-‏6 מנדטים; כשלושה מנדטים למפלגות בגודל 15 מנדטים.

הסבר (לדלג): דוגמים מהתפלגות בינומית. אם גודל המדגם הוא n והשכיחות האמיתית באוכלוסיה היא p, אז סטיית התקן היא (sqrt(pq/n כאשר q=1-p. מכפילים ב- 1.645 כדי לקבל את "טעות הדגימה". המכפלה pq חסומה על-ידי 1/4, ומכאן טעות הדגימה הרגילה (גודל המדגם בערך n=600). בהערכת מפלגות קטנות אפשר לקחת p קטן בהרבה (קרוב לערך הנדגם).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים