בתשובה לדב אנשלוביץ, 03/11/00 23:28
לא ממש 11557
ודאי שהן לא קרסו. הרי העימות הנוכחי מוביל, בקו ישר כמעט, להכרזה חד-צדדית על מדינה שתוקם על כ- 40 אחוז מהגדה המערבית וכ- 90 אחוז מרצועת עזה. בצבא יש תוכניות על פינוי נרחב מעט יותר, בעיקר על מנת להגיע למצב אסטרטגי קצת פחות גרוע. בסך הכל, במצב כזה, ערפאת לא יכול לקוות ליותר מכ- 60 אחוז מהגדה.

עכשיו הבה נבחן את האופציות האחרות: ערפאת יכול להיאבק עם ישראל ברמה הצבאית בלבד ולנסות לכבוש שטחים. כמובן שנסיון זה יהיה מגוחך למדי, בעיקר בהתחשב בכך שרוב הנקודות השולטות על השטח נמצאות אך ורק בידי ישראל, כמו גם בעובדה שלערפאת אין ולו טנק אחד, וכוחו הצבאי חמוש למחצה ומאומן אף פחות.

האופציה השניה היא הפעלת לחץ פסיכולוגי על ישראל באמצעות הטרדות קטנות, כגון פיגועים והפרות סדר בשטחים ובתוך הארץ. את האופציה הזו הוא בחר בתחילת האירועים, וכפי שאנו רואים היא לא בהכרח מובילה לתמיכה מוגברת בישראל בהסכם מדיני עם הפלסטיני - נהפוך הוא.

אם כן, אנו נמצאים במצב בו ישראלים רבים (כולל אותך, להבנתי) מצויים בפניקה מוחלטת, מבלי בהכרח להבין על מה ולמה. בסך הכל, לא נשקפת לישראל סכנה קיומית מכיוון הפלסטינים, והיא חופשית לגמרי להחליט איזה שטח היא מוכנה ואיזה היא לא מוכנה למסור. פיגועים אכן סביר ויהיו, אך השב"כ נמצא במצב בו הוא מסוגל לסכל את רובם, ובאופן כללי הם אינם מהווים איום אמיתי על המדינה. הסכנה היחידה היא זו שנובעת מעצם הפניקה של האזרחים, והיא הסכנה שישראל תגיב בצורה נחרצת מידי על פרובוקציה פלסטינית, ותעזור לגרור את האזור למלחמה כללית. זוהי האופציה המסוכנת היחידה, רחוקה ככל שתהיה.

כמובן שהמצב הנוכחי טוב לאין ערוך, מבחינתינו, מהמצב לפני אוסלו. יותר אין צורך להשקיע משאבים בשלטון על פלסטינים שאינם מעוניינים בו; כמו כן, יותר אין צורך להחזיק כוח צה"לי בלב הערים הפלסטיניות, יחד עם גופים גדולים של המנהל האזרחי. גם בעימות הנוכחי צה"ל נמצא בעמדת יתרון עצומה - חוץ מפינוי קבר יוסף, שהיה כורח אסטרטגי, לא היה לפלסטינים הישג אחד. ואין בכך פלא, שכן רוב הנקודות בהן צה"ל יושב ושעל הגנתן הוא אמון (למעט הישוב היהודי בחברון) נמצאות במיקום אסטרטגי יתרוני יחסית. זאת הסיבה למספר הנפגעים הנמוך לכוחותינו, והוא היה נמוך אף יותר אם לא היה צורך להקצות חיילים לאבטח התנחלויות מבודדות ואתרים נידחים.

בקיצור, יש לשים סוף סוף את הרגלים על הקרקע ולצאת מההיסטריה. הפלסטינים בוודאי רוצים את ירושלים, את זכות השיבה ואת כל הגדה המערבית, אך יש הבדל בין לרצות ולהשיג, והגיע הזמן שאנשים בעם יבינו את העובדה האלמנטרית הזו. אני אמנם תומך במסירת מזרח ירושלים לידי הישות הפלסטינית (שהיא במקרים רבים עושת דבר ישראל, שלא מבחירתה), אך אין כח פלסטיני שמסוגל לכפות על ישראל, במצב הנוכחי, את ההחלטה הזו.

אני מקווה שעניתי על שאלתך. ואני חושב שבאופן כללי, עדיף שבעתיד נבחר נקודת התייחסות בהווה ולא בעבר, למרות שדווקא "הערכותי המלומדות" במאמר אליו התייחסת לא קרסו כלל, לדידי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים