בתשובה לדובי קננגיסר, 04/12/00 12:17
מאמר קולע!! 12792
מה לעשות שמדינת ישראל אינה גוף נייטרלי בסכסוך, ומה לעשות שכורח המציאות מאלץ אותה לנקוט עמדה. אמנם לא מתפקידה של התקשורת לגבות את הממשלה, אבל בהחלט תפקידה הוא לגבות את המדינה. שוב יש לדון בקטנות: האם אנו במצב מלחמה, או שמא רק במצב של עימות? אולי תוקפנות? נשאלת השאלה איך צריך לתפוס את המצב. אם קיים בעם מעין קונצנזוס (ואני חושב שישנו כיום רוב כמעט מוחלט בעם) לגבי דרך הטיפול בבעית ההתפרעויות (או אולי: התנגדות מזויינת), אזי גם התקשורת (מבלי להכנס לתקשורת ממלכתית או מסחרית) צריכה לנקוט את העמדה הזו.
כן, אין פה תקשורת אובייקטיבית לחלוטין, מכיון שהמדינה עצמה נקטה עמדה. צריכה, לעומת זאת, להיות מעין סינתזה של אובייטקיביות ונקיטת-עמדות, שמטרתה לבקר (לא לעשות דה-לגיטימציה!) את דרך הפעולה של השלטון, על מנת לשפרה (על ביקורת בונה שמעתם?).

ובנוגע להשוואה שלך, דובי, עליך לזכור שבלוחמת הטרור שמחילים עלינו הערבים הופכת כל הארץ לחזית אחת - האם אני מסכן את ילדי בכך שאני קובע את מקום מושבי בנתניה, שרחוקה קילומטרים ספורים מכפרים ערביים מסוכנים?
מאמר קולע!! 12793
תפקיד התקשורת הוא לדווח ולפרשן לא לקדם רעיונות.
מעניין אותי לדעת מהי הדרך שאתה מייחס לרוב המכריע תמיכה בה. אני משער שזו הדרך שאתה תומך בה ומין הסתם תמכת בה גם לפני פרוץ האירועים. בסביבה שבה אני נמצא הדעות חלוקות. אני גם די בטוח שבבחירות שיהיו כנראה בעוד כמה חודשים התיקו ההיסטורי לא ישבר אלא לכל היותר אותם 10 אחוזים של קולות צפים ישנו את דעתם שוב.
מאמר קולע!! 12794
רק לדווח ולפרשן? מה עם תפקיד "כלב השמירה של הדמוקרטיה"?
האו? 12795
"כלב השמירה של הדמוקרטיה" נכנס תחת "לדווח", לא?
אררר.... 12797
בכלל לא! אנחנו לא מדברים על פודל, לפחות לא במקרה של התקשורת הישראלית. לפחות אמסטף אכזרי ומוטרף...
אני לא יודע אם דיווח על האירועים בלבד זה מספיק. התקשורת צריכה לדעת (ויודעת טוב מאוד) לתקוף את השלטון במקרה הצורך, לא רק לעמוד מנגד ולבקר. יש לשים שוב דגש על כך שהתקשורת מבקרת את השלטון, לא את המדינה.
אררר.... 12800
דיווח על האירועים צריך להספיק במידה שמערכות הפיקוח על השלטון במדינה מספיק חזקות (במקרים מסוימים יש צורך בדיווח אינטנסיבי כדי "לנער" את המערכות האלו).
כל זה נכון כשמדובר באי סדרים, שחיתויות, פגיעה בשלטון החוק ודברים מהסוג הזה.
במצב הנוכחי, כשמדובר במחלוקת על צורת הטיפול במצב המדיני בטחוני. תפקיד התקשורת הוא להביא מידע ולנסות תוך הסתייגות לתת פרשנות למצב עם חיווי דעה (ולהביא מגוון גדול של דעות). ללחוץ על הממשלה לחזור חד צדדית לקוי 67 או לחילופין לכבוש מחדש את השטחים ולהקים עוד 400 ישובים חדשים זה התפקיד של שלום עכשיו, דור שלום, גוש אמונים וזו ארצנו לא של מעריב או ידיעות.
מאמר קולע!! 12796
זה חלק מעניין החשיפה והדיווח. תפקיד התקשורת בשמירה על הדמוקרטיה מסתיים ברגע שהפרשיה מגיעה לידיעת הציבור וגופים ממלכתיים (כמו המשטרה, הפרקליטות) או גופים אזרחיים (תנועות פוליטיות וחברתיות) מתחילים לפעול בנושא.
עוד נדבח לתיזה 12799
מה שאתה אומר נכון לגבי החשיפה והדיווח, אבל ישנו גם השלב השלישי והוא הדיון הציבורי והתקשורתי. דיון שכזה יכול להיות נוקב מאוד, ומתמשך, ויש לו תפקיד חשוב מאוד בביקורתיות והשמירה על הערכים הדמוקרטיים.
מאמר קולע!! 12873
דורון, לפחות על פי חלק מהעוסקים בתקשורת, תפקיד התקשורת איננו מסתכם רק במידע ובפרשנות.
סטודנטים לתקשורת אמורים לשנן את לאסוול ואת חמשת תפקידיה של התקשורת כפי שהוא ניסח אותם.
אחד התפקידים הוא שייכות בין דורית - סוציאליזציה.
זאת אומרת -הקניית ערכים ונורמות של החברה. מכאן שהתקשורת לא אמורה להיות אובייקטיבית.

בהמשך לתהיה של אחד התלמידים לגבי שמאלניותו המופגנת של עיתון הארץ, השיב אחד המרצים - אם אתה לא אוהב את דעותיו של העיתון, אתה לא חייב לקנות אותו.
לטענתו של אותו מרצה, הטענה כלפי עיתון מסויים כי הוא נוטה כלפי צד אחד של המפה הפוליטית איננה במקומה. מכיוון שהתקשורת היא מסחרית ולכן אתה לא חייב לקנות את העיתון אם הוא לא מוצא חן בעיניך.

וכמובן, יש את המנטרה החוזרת: לא צריך לדבר על אובייקטיביות אלא על איזון.

(אסף, סטודנט לתואר שני בתחום אחר, נקלע באשמתו לכמה קורסים בתקשורת)
שיח בלתי מוסמך 12877
אוי. אני שנה א' בתקשורת, אז כל החומר עוד טרי. לאסוול הוא לא מי שטבע את מושגי התפקידים והתפקודים. המודל של לאסוול הוא המודל הבסיסי (מי אומר מה, איפה, למי ומה האפקט) החד-סטרי. אין לי כוח להוציא את קובץ המאמרים כדי להגיד מי כן דיבר על תפקידים ופונקציות, אז תסלח לי.

תפקידי התקשורת, כפי שהוגדרו על ידי רייט (בסוף בדקתי) הם דיווח, תיאום (פרשנות), המשכיות (סוציאליזציה) ובידור. לכל אחד מאלה, יש תפקודים (פונקציות ודיספונקציות) - שהם ההשלכות של ביצוע התפקידים. מי שהניחו את הבסיס למודל הזה הם מרטון ולזרספלד.
טוב, אני אפסיק לעשות כאן חזרה ציבורית על החומר שלי בתקשורת המונים.

יום טוב.

(דובי, סטודנט שנה א' בתקשורת ותחום אחר, שלמרות שזה לא נראה ככה דווקא מאוד נהנה ללמוד את התחום).
שיח בלתי מוסמך 12904
כבר עמדתי לחבר מכתב התנצלות קורע לב ובו אני מאשים את זכרוני שבגד בי. אלא שאז זכרוני עשה פרצוף של נעלב. זהו אותו זיכרון שעליו אני שם את יהבי כל השנים.
אשר על כן, בדקתי שוב את הנושא, והנה הממצאים.

צדקתי, ואכן לאסוול היה זה שטבע לראשונה את תפקידי התקשורת. אלא שהוא מנה רק שלושה תפקידים:
סיקור
תאום וקישור
המשכיות (סוציאליזציה)
לאסוול עשה זאת עוד ב48 במאמרו "המודל הבסיסי של תהליך התקשורת".

הסוציולוג רייט, הגיע רק לאחריו, וב 1959 ו 1985, הוסיף את התפקיד הרביעי - בידור

לתפקיד החמישי- גיוס - אחראי מקווייל. זה היה בשנת 1984.

מרטון ולזרספלד דיברו על פונקציות ודיספונקציות. אלה ההשלכות ולא התפקידים.

לאסוול אכן דיבר על המודל הליניארי של מי, מה, איפה וכו
אך בנוסף, היה זה הוא אשר ניסה לתאר, לראשונה בצורה מקיפה, את תפקידי התקשורת.
רייט הגיע אחריו.

דובי, לך אל מוריך, והפלא בהם את מכותך.
שיח בלתי מוסמך 12912
בתור אחד שמעולם לא נכח באף שיעור תקשורת, אשמח אם תוכלו לפרט מעט על עניין הסוציאליזציה/המשכיות.
שיח בלתי מוסמך 12952
תהליך שבו מוקנים הערכים והנורמות של החברה.
דוג'
צבע כחול לבן בעיתוני החג
חג כשר ושמח לכל בית ישראל בפסח
טיפול התקשורת ברצח רבין.
אפילו המבט הנוגה של מיקי חיימוביץ' כל אימת שיש פיגוע.
עוד דוגמה 12967
וגם התמונות של נשיאי המדינה הנבחרים המצורפות לעיתונים, או לחלופין, הכותרת בעיתון "העיר" לאחר בחירתו של קצב לנשיאות: "לנוחות קוראינו, לגליון זה לא מצורפת תמונתו של הנשיא משה קצב"... (או מילים בעלות משמעות דומה...)
במפגש "שלמה ומומו" כבר היית? 12798
מסתבר ש"העם" (לא הגיע הזמן להפסיק להשתמש במילה הזו כשמתייחסים לאוכלוסיית ישראל או לחלקים ממנה?) מעדיף ברובו את רשת ב' של רשות השידור הממלכתית על פני ערוץ 7 הבלתי-חוקי, למרות שהאחרון "מגבה את המדינה" (אם כי לא את הממשלה) יותר מיתר התקשורת האלקטרונית הישראלית. ניתן להסיק מכאן אחת מהשתיים: או ש"העם" מעדיף תקשורת שנוטה יותר לאובייקטיביות (ואגב, התכנים והסגנון של רשת ב' רחוקים מלהיות ניטרליים או אוביקטיביים. הם פרו-ישראליים וממלכתיים למדי), או ש"העם" סבור שרשת ב' אכן נוקטת את העמדה המקובלת על ה"רוב מוחלט בעם" אותו הזכרת.
במפגש "שלמה ומומו" כבר היית? 12805
עם כל הכבוד, אני לא חושב שהעם בוחר את תחנת הרדיו האהובה עליו מסיבות פוליטיות. תודה לאל, לרדיו יש הרבה יותר להציע.
מה גם, שלקול ישראל משאבים כלכליים ואנושיים מעולים, שלא קיימים בנמצא לתחנה כמו ערוץ 7, מה שכמובן משפיע על העדפות המאזינים. ועוד דבר אחד - מי אמר שערוץ 7 לא מקבל רייטינג גבוה יחסית? דוקא רבים בגוש הימין מאזינים מדי פעם לתחנה, אמנם לא לכל שידוריה, אך למספר תוכניות קבועות.
במפגש "שלמה ומומו" כבר היית? 12843
פרו ישראלים???!?!?!?!?
סחל לי...
אבל שלי יחימוביץ' דליה יאירי אסתי פרז כרמלה מנשה וכרמית גיא הן לבטח נוטות בבירור לטובת הפלסטינאים והן שמאלניות מוצהרות.
שמתם לב ד"א שכולן נשים.
אבל גם בגל"צ יש מספיק פרו פלסטינאים - ככה שהם מתחלקים יפה מאוד בשתי התחנות
גיל רונן, לפני שיצא מהארון 206512
מאמר קולע!! 12811
ראשית לשאלה הדמגוגית הנפוצה שבסיום דבריך - כשילדים יתחילו להפגע בגלל שהם גרים בנתניה, נדבר. בינתיים, מי שנמצא בסכנה, הם הילדים בשטחים, ולא הילדים בשאר המדינה. וראה את פינוי הילדים מגבול הצפון בכל פעם שהמצב נעשה מסוכן.

שנית - התקשורת לא חייבת שום דבר לאף אחד. התקשורת אינה רשות מרשויות המדינה, התקשורת היא מפעל כלכלי. אתה לא אוהב מה שכתוב שם? נהג בה בדיוק כמו שהיית נוהג בגבינה שאינה ערבה לחיכך - הפסק לצרוך אותה. יש לך עיתון ה"צופה", ויש לך ערוץ 7 (הגם שאינו חוקי, הוא בכל זאת זוכה להכרה ממסדית דה-פקטו). כל מה שאתה נאלץ לעשות הוא לוותר על מהדורות החדשות בטלוויזיה. לא נורא.
התקשורת אינה מחוייבת לנקוט עמדה. היא צריכה לדווח על עמדת המדינה, על עמדת ה"רחוב" אם אפשר לקבוע אותה (בסקרים, למשל), וזהו. שום דבר מעבר לזה.
אני לומד תקשורת, ומתחלחל כל פעם מחדש מהדרישות של העיתונאים-לעתיד שלומדים איתי ל"מגוייסות" תקשורתית (בד"כ לכיוון שמאל ליברלי). כל פעם אני נזעק להגן, לפחות על היומרה לאובייקטיביות. מרגע שנעלמת אפילו היומרה הזאת, אפשר לסגור את הבאסטה ולתת לדובר צה"ל לנהל לנו את העניינים.
אגרה 12817
אתה מתכוון שאתה מאשר לי להפסיק לשלם אגרה?

אני לא רואה בדיוק איך אני יכול להפסיק לאכול גבינה מצד אחד ולא לשלם אליה ועדיין לא "לאכול" את התקשורת וכן לשלם אליה.
אגרה 12821
בדיוק כמו שאתה ממשיך לממן ממסיך את בניית הכבישים במדינה גם אם אתה נשאר מסוגר בחדרך כל חייך - כך אתה יכול לממן את הטלוויזיה הישראלית גם בלי לצפות בה. אגב, אם תבחר להתנזר מהטלוויזיה לגמרי, ואף לא תחזיק אחת בביתך, דומני כי לא תדרש לשלם את אגרת הטלוויזיה.
אגרה 12826
לעומת זאת אני לא יכול להעביר את הרכב טסט בלי לשלם אגרת רדיו גם כשאין לי ברכב אחד כזה.
אגרה 12835
לא מדויק.
1 כמו שהעירו כבר למטה תידרש גם אם אין לך רדיו לשלם אגרה רדיו ברכב.

2 גם אם אין לך טלויזיה תצטרך לשלם.
היו כמה פסקי דין בנושא שקראתי בתקדין.

אגב
האם הרעיון בתשלום הוא שכל מי שצופה בערוצים הללו צריך לשלם ומי שלא צופה לא צריך?
(מבחינה מדינית) או שהרעיון הוא התלת עוד מס על הציבור?

אגב בעוד שישנם לא מעט אנשים שאין להם טלויזיה בבית (לפחות מהמגזר החרדי) ישנם מעט מאוד שלא יוצאים החוצה .

רצוי דוגמא טובה יותר דובי.

בברכה רועי

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים