השופט הנכבד מחפש תירוצים 128797
לבית המשפט יש סמכות שיורית - מה שלא קבוע בחוק נמצא בסמכותו של בית המשפט לקבוע אודותיו תקדימים. אין מדובר בשאלה יסודית בדמוקרטיה, אלא בעניין טכני, ואין זה הגיוני שהכנסת תדרש לחוקק חוק כל פעם שטכנולוגיה חדשה נכנסת לשימוש נפוץ.
בית המשפט רשאי להוציא צו שיתיר חיפוש בביתו של אדם, במסמכיו ובחפציו הפרטיים. המשטרה מבצעת באופן כמעט שגרתי חיפושים פולשניים בגופם של מי שיש חשד סביר להניח שמסתירים בגופם דבר מה שיכול לשמש לדבר עבירה. מתוך כל אלה ניתן לקבוע כי ''קל וחומר'' שיש בסמכות בית המשפט לחייב אדם לאפשר בדיקה גנטית.

קביעת בית המשפט כי הכדור נמצא במגרש של הכנסת, על כן, נראית לי תמוהה עד מאוד. אשמח אם מי מהקוראים יוכל לתת לי הסבר סביר להחלטה הזו.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128803
היכן ומתי מתבצעים חיפושים פולשניים בגופם של מי שיש חשד סביר וגו'?
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128805
למיטב ידיעתי, כשיש חשד סביר שאדם מחביא על גופו (או ברקטום, לעיתים) סמים, או לחלופין מכשיר חד, אפשר לערוך עליו חיפוש שכולל את הפשטתו ואף מעבר לכך. אבל אולי אני רואה יותר מדי סרטים.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128809
אפשר לחפש על גופו של חשוד, אבל (הנה בא צמד המילים הזה:) למיטב ידיעתי, אין לאיש סמכות לחפש בתוך גופו של חשוד. בטח שלא כשמדובר בחשד לאחזקת סמים. מישהו יודע אם מותר לקחת אוויר מריאותיו של נהג החשוד בנהיגה תחת השפעת אלכוהול (למרות שזה לא ממש חיפוש בתוך הגוף) ללא הסכמתו? אני חושב שגם זה אסור.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128812
אם כל זה אסור, אז איך בכלל אפשר להוכיח שמישהו נהג תחת השפעת אלכוהול או סמים?
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128820
מישהו טען פעם באייל שבעבירות תנועה אין בהכרח ''חזקת חפות'' גורפת ו''נטל הוכחה'' שרובץ כולו על התביעה. כיוון שרשיון נהיגה הוא פריבילגיה ולא חובה, אפשר לטעון שחובתו של הנהג להוכיח את פיכחותו היא חלק מתנאי הרשיון (ומצד שני, כשאני כותב את זה, אני חושב שאפשר באותה מידה לטעון שהסכמה לחיפוש בתוך גופו היא חלק מתנאי הרשיון, אלא שכאמור אני חושב שלא זה המצב). אפשר גם לדרוש מהנהג לעבור מבחן-פיכחות, ולקבוע שהעונש על סירוב לדרישה זו זהה לעונש על נהיגה תחת השפעה, מבלי לטעון במפורש שהסירוב מעיד על שיכרות.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128823
נדמה לי שככה זה בצבא, סירבת לתת שתן לבדיקת סמים - נענשת.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128845
זה לא ממש מדויק, גם בעבירות תנועה עומדת (פורמלית) חזקת החפות. מה שכן, כאשר שוטר מעיד שלפי סימנים חיצוניים (התנהגות, ריח) נראית כשכור, העובדה שסרבת לבדיקה (נשיפה או בדיקת דם), משמשת כנגדך, ויכולה להוות ''הוכחה מסייעת'' לטענתו של השוטר.
גם במקרה האמור, ב(לפחות) אחת הערכאות (הרבות) שדנו במקרה, נפסק שסרובו של הנטען לגביו כי הוא האב, לעבור את הבדיקה משמשת כנגדו. מכיוון שבמקרה בספציפי הזה ישנו עוד אדם אשר בסבירות גבוהה יכול להיות האב, נפסק כי אין די בכך כדי לקבוע את האבהות.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128897
אני לא יודע אם יש סמכות או איו סמכות, בפועל זה נעשה יום יום בעיקר בשדה התעופה.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128926
האם זה נעשה לך או למישהו שאתה מכיר אישית, וללא הסכמה?
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128938
למישהי שאני מכיר אישית...ואתה היית מסכים אם שאלו אותך?
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128941
לא ענית על האם זה נעשה בהסכמה. אני לא יודע מה היו הנסיבות ולכן אינני יודע איך הייתי נוהג. האם אתה מוכן לספר עוד על המקרה הזה (למשל, האם היה מדובר באזרחית ישראל, האם היא הייתה במעצר או בגדר חשודה, מה היו הטענות לגבי הסמכות לחפש בתוכה)?
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128954
מסכימה או לא מסכימה לא עלה על הפרק...היא התבקשה בנימו
1F4
ס לחדר צדדי, התבקשה להיתפשט ומישהי בחלוק לבן חיטטה לה.
בשום שלב לא נאמר לה מה הן החשדות נגדה.
היא אזרחית ישראלית שגרה בחו"ל.
אכשיו תגיד לי: באיזה נסיבות היית מרשה שיחטטו לך?
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128958
בקשה מנומסת נשמע כמו משהו שאפשר להגיד לו "לא". מדוע היא הסכימה?

אם למשל הייתי יודע שהאלטרנטיבה לחיפוש היא מעצר למשך 48 שעות, ושיש עילת-מעצר, אני משער שהייתי מסכים.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128993
אתה ניסיתה פעם להגיד "לא" לאנשי הביטחון בשדה התעופה?
יצא לי לראות מה קורה ל"חכם" כזה...לא מראה יפה.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 129000
לא. מה קורה למי שלא מסכים לחיפוש בגופו?
אכן אין סמכות בתוך גופו של חשוד 129079
פס''ד קטלן הוא פס''ד תקדימי של ביהמ''ש העליון שקבע זאת.
אכן אין סמכות בתוך גופו של חשוד 129091
תוכל לפרט בנושא? עשיתי חיפוש על הפדאור שלי ומצאתי פסק דין שמתייחס לפס"ד הזה - נועה שרון נ' יוסף לוי, ע"א 548/78 - אבל את הפס"ד עצמו לא מצאתי...
אכן אין סמכות בתוך גופו של חשוד 129180
אם אני לא טועה זה "אריה בן-בנימין קטלן נגד שרות בתי הסוהר" - בג"צ 355/79. פסק הדין ניתן לאחר שהתבצע חיפוש סמים פולשני בגופו של אסיר.

אכן אין סמכות בתוך גופו של חשוד 129195
בשבוע שעבר הוקדשה התוכנית "משפט וצדק" לזכרו של השופט חיים כהן. משה נגבי הזכיר את בקיאותו של כהן במשפט העברי, ואף ציין שעקץ את השופט ברק על היזקקותו היתרה למשפטי נכרים. אינני יודע אם לפסק דין זה התכוון נגבי, אבל כדאי לקרוא מה אמר כאן השופט כהן:

חברי הנכבד, השופט ברק, ברוב בקיאותו, העלה בחכתו מובאות מרשימות מאד מן הספרות המשפטית האנגלית והאמריקאית, להראות שגם לפי דעות שופטים דגולים וגאוני משפט שבאומות העולם עדיפה השמירה על כבוד האדם על פני סיפוק צרכים לגיטימיים של השלטת חוק וסדר. אמרתי בלבי, לא רק מפיהם של הללו אנו חיים: הבה אנסה לדלות ממקורות מחצבתנו שלנו דברי חכמים להאיר עיניים ולשמח לבבות.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128852
יש הסבר סביר, זו לא פעם ראשונה שבית המשפט לא מחייב בדיקת רקמות. קיימים גם מצבים הפוכים (ועל פי רוב שם הפסיקה באה לידי ביטוי) שבהם האב עם הגירושין דורש בדיקת רקמות ובית המשפט מסרב לו. מהטעם הפשוט, טובת הילד עומדת לנגד עיני בית המשפט, באם יתברר כי אכן אישתו הרתה מילד אחר, אוטומטית הילד יחשב כממזר. במדינה שלנו זה לא משהו שמקלים בו ראש. נכון שכאן המקרה הוא שונה, אך הוא יכול ליצור תקדים.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 128882
יש לי חשד מר שבית המשפט משחק משחקי כוחות עם הכנסת על גבה של האישה המסכנה (אם כי הלא-כ''כ-חכמה אם היא נכנסה להריון מכזה שרץ).
אחרי שנכנסו בבג''ץ על פלישתו לתחומי הרשות המחוקקת, ועל ה''הכל שפיט'' של אהרון ברק, מושך בית המשפט את הידיים מהטיפול במקרה במעין ''שוברים את הכלים ולא משחקים'' ומראה לכנסת ''מה-זה''.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 129092
לא ממש. כשחיפשתי את אותו בג"צ קטלן שהוזכר לעיל, מצאתי פסק דין אחר שקבע ב-‏1980 פחות או יותר את מה שקבע בית הדין המחוזי היום, כולל ההתייחסות לכך שהכנסת צריכה לאפשר זאת לבית המשפט בחוק. כך שלמעשה, אין חידוש גדול בעניין.
אני עדיין חושב שהסמכות השיורית של בית המשפט אמורה לכסות את זה.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 129966
ממתי לבית המשפט יש "סמכות שיורית"?

על פי החוק, רק לממשלת ישראל יש סמכות שיורית.
השופט הנכבד מחפש תירוצים 130022
למיטב ידיעתי, הממשלה רשאית לתקן תקנות רק במסגרת החקיקה הקיימת (או כחקיקה זמנית, עד לאישור הכנסת). במקום שבו לא קיים חוק ברור, בית המשפט רשאי לקבוע נורמות בנושאים המובאים בפניו. על זה מתבסס כל העקרון של התקדים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים