בתשובה לגיא, 18/02/03 20:52
הגישה הפיזיקלית 130496
כן, זה אני שלא המצאתי כלום עד היום, כמו רובנו.

דוקא הדוגמאות שלך הן לא מוצלחות במיוחד. על הגלגל אין תעוד לגבי תהליך המצאתו, אבל אני מניח שכמו הטלסקופ, הוא התגלה במקרה בלי שבירה של חוקים ידועים או חריגה ממוסכמות.
לגבי המטוס, הטלפון, הטיל והלווין, כולם פותחו על פי הידע המדעי של התקופה ולאחר שהתגלו החוקים ונוסחו העקרונות הפיזיקלים שמאפשרים את פעולתם.
מה שאתה מנסה להגיד, זה "תעזבו אותכם ממחקר מדעי ותנו לדמיון שלכם להנחות אותכם". זה לא עובד ככה. אנשים מפתחים תאוריות פיזיקליות, מנסים לגבות אותן בממצאים ניסויים ומוצאים לתוצאות ישומים טכנולוגים.
איך אמר אדיסון, 90 אחוז זיעה ו10 אחוז השראה.

לגבי מהירות האור, לרוע המזל התאוריה שקובעת אותה כגבול עליון למהירות המעבר של אינפורמציה, היא תורת היחסות הפרטית, אחת מהתורות המושלמות ביותר במדע. תורה זו, לא רק שעמדה בכל הנסיונות להפריכה היא גם תואמת לחלוטין את כל שאר התאוריות המקובלות כיום - תורת השדות הקוונטיים (שהיא הרחבה של תורת הקוונטים ה"קלאסית") ותורת היחסות הכללית.
לו נמצאה דרך לערער על תורת היחסות הפרטית ולהראות אפשרות לנוע (או להעביר מידע) במהירות העולה על מהירות האור זה היה מבטיח למוצא פרס נובל כמו גם שם עולמי לפחות כמו של איינשטיין ושל ניוטון.
בהצלחה.
הגישה הפיזיקלית 130504
עפ''י ספרו של ג'ארד דיימונד ''רובים, חיידקים ופלדה'' שכבר מצא לו ממליצים ותועמלנים באתר זה, המצאות כמו של ואט ואדיסון הן לא משהו שנוצר בצורה חד פעמית ע''י אדם משכמו ומעלה ומיועדות מראש למטרה מסוימת, אלא מבוססות על דגמים קודמים ולא בהכרח נועדות למטרה מסוימת אלא רק לאחר מכן ''מוצאות'' את מטרתן.
למשל אדיסון הסכים רק בדיעבד שהפונוגרף שהמציא ישומש לשימור מוזיקה. גם למכונית לקח זמן רב להחליף את המרכבות והרכבות.

ספר מאלף ומומלץ מאוד באופן כללי.
הגישה הפיזיקלית 130506
יתכן, לא קראתי.
בכל אופן, הדוגמאות שהוזכרו והיוו ישום טכנולוגי של ידע מדעי, היו בד''כ מונחות מטרה.
אני מניח שהגלגל ויודע שהטלסקופ, לא נועדו למטרה מסוימת ונוצרו תוך התפתחות מדגמים קודמים.
הגישה הפיזיקלית 131398
לפני פחות מחמישים שנה הוגדר הטרנזיסטור כ''פתרון אשר טרם נמצאה לו הבעיה''.
הגישה הפיזיקלית 131407
לפי מיטב ידיעתי, היה זה הלייזר (או אולי קודמו, המייזר), שנקרא כך, ולא הטרנזיסטור.

להיפך, הטרנזיסטור פותח בדיוק למטרה לשמה השתמשו בו - להחליף את הטריודה במערכות מיתוג.
''איך השתלטו האשכנזים על העולם'' 146340
פורסם היום בהארץ ספרים, ביקורת מאת טל גולן על "רובים, חיידקים ופלדה"
הגישה הפיזיקלית 130550
אה!! אבל הן מאוד מוצלחות.
בלי שבירה של החוקים שהיו קיימים באותה !תקופה!. אלא אם אתה חושב שסוף העולם קרב והגענו לגבול היכולת האנושית, יש לנו עדיין תאוריות להוכיח ולהפריך, דברים לגלות ולהמציא ודרכים חדשות ללכת בהן (אני מקווה שאני לא נשמע מלודרמטי מדי). והיו סתירות קשות בין תורת הקוונטים לתורת היחסות הפרטית. הן פשוט תוקנו.
יש כל כך הרבה דברים שלא גילינו וכל כך הרבה גילויים חדשים הסותרים את הידוע, כולל בתיאוריית הייחסות (אני אנסה להביא אותם אם תרצה).
ולהזכירך, כבר היו גילויים מדעיים 'מוכחים' ו'בלתי ניתנים להפרכה' שניתנו על ידי מדענים בעלי שם ושהופרכו לחלוטין בהמשך ההסטוריה.
הגישה הפיזיקלית 130551
אתה מתעקש לא להבין את הגישה המדעית. הפיזיקאים לא ממציאים תאוריות חדשות כי הדמיון שלהם עובד שעות נוספות. הם מנסים למצוא הסברים לתופעות או לתוצאות ניסויים שלא עולות בקנה אחד עם התאוריה או לפתור סתירה בין שתי תאוריות. אלו שהמציאו את כל ההמצאות החביבות שהזכרת לא שברו שום תאוריה פיזיקלית מקובלת או יצרו תאוריה חדשה.
כאשר יתגלו עדויות על מעבר של מידע במהירות שעולה על מהירות האור, או כאשר יתגלו סתירות בין תורת היחסות הפרטית ובין תורה פיזיקלית מקובלת אחרת, יהיה טעם לדבר על תיקונה או על החלפתה ואז אולי יתברר שמהירות האור אינה סופית. בינתיים, בכל המקרים של סתירה עם תורת היחסות הפרטית, התורה הסותרת שונתה ולא תורת היחסות.
לא היה שום גילוי מדעי מוכח או שאינו בר הפרכה, כי ''גילוי מדעי'' הוא עובדה שהתגלתה וזהו. אין מה להוכיח או להפריך ב''גילוי''. תאוריות מדעיות הן בנות הפרכה מעצם הגדרתן וכל תאוריה מדעית ניתנת להפרכה, שאחרת אינה מדעית.
מה לגבי פרדוקס EPR? 130570
לא סתירה *מסוימת* לתורת היחסות הפרטית שאילצה שינוי בה?
מה לגבי פרדוקס EPR? 130616
הניסוי המחשבתי של EPR כוון לערעור על תאוריית הקוונטים, ולא על היחסות, ובכל מקרה, ההסבר של בוהר מיישב את ה"פרדוקס".
מה לגבי פרדוקס EPR? 130645
אני לא בטוח על מה דיבר פידרוס (בוהם, במקרה?); EPR אכן הראו קושי מסוים בין תורת הקוונטים לתורת היחסות הפרטית, אבל אף אחד שאני מכיר לא שינה לשם כך את תורת היחסות הפרטית. לרוב מקובל לנסות לשנות את תורת הקוונטים (או לפרש אותה אחרת, או משהו). כל זאת ועוד, במאמר המרובע "מתי מטיל אלוהים את הקוביות", תחת הקטגוריה "מדע" באתר זה ממש.
מה לגבי פרדוקס EPR? 130648
כבר ענו לפני, אבל על מנת להדגיש, אין סתירה בין פרדוקס EPR ובין תורת היחסות הפרטית, שכן גם במקרה של הניסוי המחשבתי המתואר בEPR אין מעבר של אינפורמציה במהירות העולה על מהירות האור.
מה לגבי פרדוקס EPR? 130866
א. הסבר לי איך, בכלים שיש לנו היום, יש ביכולתנו לאשש בוודאות שמהירות האור קבועה ואין דבר העולה עליה?
ב. נכתב לא מזמן על ניסוי שבו נתגלתה סתירה בתאוריה הזאת. כאשר מדדו קרן אור (או משהו כזה) ליד כוח כבידה מסיבי, הקרן הוסטה (או משהו כזה). אני חושב שזה היה כתוב ב'הארץ' אבל אני לא בטוח. בכל מקרה, נכתב שזהו הניסוי השני המראה רמזים לכך אך יצטרכו להערך עוד תצפיות בכדי לאושש שזה נכון והדבר עדיין(!) אינו ניתן להיחשב כסתירה.
אינני מוצא את הכתבה הספציפית הזאת אך אם תלך לאתר הידען (www.gyadan.org.il) ותריץ חיפוש על מהירות האור, תמצא עוד סתירות אפשריות.
מה לגבי פרדוקס EPR? 130936
נדמה לי שכבר ציינתי, שהפיזיקה לא יכולה להוכיח כלום. כל עוד לא יתגלה משהו שנע במהירות העולה על מהירות האור, ההנחה הזאת על כל משמעויותיה תשאר בחזקת נכונה.
האור מוסט ע"י כבידה, את זה כבר איינשטיין טען ב1915 והטענה הזאת נבדקה ב1918 בזמן ליקוי חמה והתוצאה תאמה את התאוריה של איינשטיין וחיזקה אותה. אין בכך שום סתירה להיותה של מהירות האור גבול עליון. למעשה התוצאה נובעת מכך במידה מסוימת.

בתורת המיתרים יש משוואות מסוימות שלהן פתרונות המיצגים חלקיקים שנעים במהירות גבוהה ממהירות האור. (טכיונים) עד היום לא נתגלו עדויות לקיומם של חלקיקים כנ"ל, אבל מצד שני גם לא נתגלו עדויות לקיומם של מיתרים, כך שמוקדם לקבוע עמדה בנושא.
מה לגבי פרדוקס EPR? 131283
אני לא יודע אם בדקת באתר אליו הפנתי אותך אבל יש שם שני מאמרים המדברים על יכולת סתירה של מהירות האור כקבוע.

הערה: יש שם גם מאמר שמדבר בדיוק על מה שאמרת עכשיו, לא אליו התכוונתי.
מה לגבי פרדוקס EPR? 131291
הקישור שנתת לא עובד, אז לא בדקתי.
אוי! סליחה.. 131796
www.hyadan.org.il
אוי! סליחה.. 131843
תוספת קטנה ואפשר לגלוש ישירות:
אוי! סליחה.. 132178
אההה! אבל בצורה השניה זה נשמר אצלך בזיכרון של הדפדפן (שיווק אגרסיבי (-; )
מה לגבי פרדוקס EPR? 133370
לגבי טכיונים,
זה נכון שבנוסף להיותם חלקיקים ספקולטיבים שנעים הרבה מעל מהירות האור, הם גם נעים אחורה בזמן?
ובאותו הקשר,
שמעתי הרצאה תמוהה ביותר של איש שטוען שיש לו גביש שמרפא באמצעות קרינת טכיונים, וכי רק מי שמוסמך יכול לרכוש אותו. (לי זה נראה כמו קוורץ..)

לגבי EPR,
שמעתי על ניסוי מחשבתי מעניין של דר' אבשלום אליצור מאונ. בר-אילן.
הניסוי המבוסס על EPR בו שני חלקיקים מרוחקים הנעים זה לעבר זה ובזמן כלשהו יתנגשו למערכת של תנע=0.
מסתבר שבמערכת כזו של EPR ברוורס, גם כן החלקיקים "מעבירים אינפורמציה" מהר ממהירות האור.
מכיוון שזה EPR במהופך, הוא מכונה RPE.
הניסוי מראה סימטריה של הזמן.
מה לגבי פרדוקס EPR? 133398
לגבי תנועה אחורה בזמן של טכיונים, אין לי מושג. עד כמה שידוע לי הם לא יותר מאשר פתרון של משוואה ואין שום ראיה לקיומם במציאות. (מצד שני לפני כמעט 100 שנה זה היה נכון גם לגבי פוזיטרונים)
קרינת טכיונים זה כנראה ביטוי אחר ל"אנרגיות חיוביות".
לא שמעתי על ניסוי כזה, אבל מערכת EPR מבוססת על זוג חלקיקים שיוצאים מאותה הנקודה במצב קוונטי "שזור". קשה לי לדמיין את הניסוי ההפוך (זוג חלקיקים שזורים ללא מגע קודם ביניהם שנפגשים) אבל זה נשמע מעניין.
מה לגבי פרדוקס EPR? 564853
בשיחה ידידותית עם אסטרונום-רדיו צ'יליאני, הבנתי שאנחנו, דווקא מופצצים ללא הרף בקרינה "חלקיקית" בעלת אנרגיה גבוהה במובהק מזו שדרושה על מנת להאיץ את ה"חלקיק" למהירות האור. (מה שנמדד הוא הפרש הקרינה מכיוונים שונים). ההיה או היתי מסטול?
מה לגבי פרדוקס EPR? 564854
על מנת להאיץ חלקיק בעל מסת מנוחה שאינה 0 למהירות האור צריך בדיוק אינסוף אנרגיה, ג'אול אחד לא פחות.
ככל שמהירות החלקיק מתקרבת למהירות האור, מסתו גדלה ורוב האנרגיה המושקעת בו הופכת למסה ולא למהירות, כך שהאנרגיה הקינטית שלו גדלה מבלי שיעבור את מהירות האור.
מה לגבי פרדוקס EPR? 564855
עד פה פחות או הממ-יותר ברור לי, ומובן שהחלקיקים הנמדדים (או הכמעט חלקיקים) אינם עפים מהר מהאור, אבל הבנתי שהאנרגיה שלהם (=מסה כנראה) גבוהה בהרבה מזו שהיו אמורים לקבל במפץ ע"פ תיאורו המקובל או בהאצה בדרך ידועה.
אבל, אני אנסה לברר יותר על מה דיברנו.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים