הרמדאן לא בעסק 13493
חג הרמדאן לא נחוג בתקופה זו בכל שנה. לוח השנה המוסלמי הוא לוח ירחי, כמו היהודי, אך שלא כמו הלוח היהודי, אין בו עיבור, כך שהשנה המוסלמית קצרה הן מן השנה היהודית, והן מן השנה הגרגוריאנית.

לכן כל החגים המוסלמים נחוגים בכל שנה קצת לפני התאריך הלועזי המקביל שבהם נחוגו בשנה שקדמה לכך, ואין להם עונות קבועות.

ואם אנו עוסקים בכך - אולי מישהו מהקוראים יכול להסביר לי מדוע כל העמים המוכרים לי סופרים את הימים בקבוצות של 7? מה מיוחד במספר שבע? הדתות המונותאיסטיות העניקו לו מעמד קדוש. האם מישהו מכיר קבוצה אתנית שבה הספירה היא שונה?

וגם לחג ה-Kawaida, כמסתבר, שבעה עיקרים.
הרמדאן לא בעסק 13522
לפני שנים רבות עשיתי מחקר קטן לגבי הנושא של השבוע. קראתי איפשהו (אנציקלופדיה עברית נדמה לי), שאורך השבוע נובע מחלוקת החודש לארבעה רבעים: ירח מלא, חצי ירח, אין ירח, חצי ירח. נדמה לי גם שגילו תרבויות עם דמוי-שבוע בן חמישה ואפילו ארבעה ימים
סמוך על ססיל 13524
לא תשובה מלאה, אבל גם זה משהו.
גם לא משהו 13530
התשובה שלו סקרה כל מיני מנהגים אבל לא ממש נתנה תשובה.
שאלה מעניינת בהרבה היא מדוע סופרים בבסיס ספירה עשרוני ולא ששי, הרי שש הוא מספר נוח להפליא שמתחלק לכל מספר המרכיב אותו עד החצי. ואכן היה מי שהשתמש בו בתרבויות העתיקות (מישהו מוכן להרחיב?).
גם לא משהו 13534
מקובל לחשוב כי בסיס החישוב הוא 10 בשל מספר האצבעות הממוצע בידיהם של בני אדם.

עם זאת, למיטב ידיעתי הבבלים השתמשו ב-‏60 כבסיס החישוב שלהם. זו הסיבה, למשל, לכך שיש 60 דקות בשעה, ו-‏12 שעות ביום. מי שמשתמש בבסיס החישוב 60 יכול לחלק (או להכפיל) בשתיים, שלוש, חמש, שש, עשר, 12, 15, 20, 30 ו-‏60 באותה קלות (כמעט) כמו שאנחנו מחלקים ומכפילים ב-‏2, 5 ו-‏10.
גם לא משהו 13536
האם המספר 60 לא קשור איכשהו לעובדה שהבבלים זיהו 12 מזלות?

וגם 12, 60 ו 360 קשורים לחישובי המעגל שהיו ידועים לבבלים
ההפך הוא הנכון 13546
הבבלים זיהו 12 מזלות כי זה התקשר לבסיס הספירה שלהם. כך גם לגבי החישובים של המעגל
גם לא משהו 483727
בספרו ''ספרות ומספרים'' משער ז'ורז' יפרח שהספירה בבסיס ששים נבעה ממפגש של שתי תרבויות שונות, האחת ספרה בחמישיות - כף יד אחת, שממנה התפתחה השיטה העשרונית, השניה ספרה בתריסרים, גםכן ביד אחת, אך בדרך אחרת, האגודל משמש כסמן העובר על שלושת פרקי כל אחת מארבע האצבעות.
שבוע 14164
ליוונים לא היה שבוע.
לרומאים היה שבוע בן שמונה ימים.
שבטים אפריקאים מסויימים הנהיגו שבוע בן 4 ימים.
בצרפת שלאחר המהפיכה הנהיגו שבוע בן עשרה ימים. נפולאון בא וביטל זאת.

בין 1929 ל 1940 היה שבוע בן חמישה ימים בברית המועצות.

כמה תרבויות החשיבו במיוחד את הספרה שבע. תרבויות שלכאורה אין קשר בינהן. כמו היפנים והיהודים. ליפנים היו שבעה אלי אושר, רומא נבנתה על שבעה גבעות - ואכן רומא עברה אחר כך משמונה ימים לשבעה ימים בשבוע.
לי נראה, שהיהדות בעצם התחילה עם העניין הזה של שבוע בן שבע ימים. עוד בתקופת כתיבת התורה - מתי שזה לא יהיה. לבטח לא לפני חמש מאות לפני הספירה.
שזה הרבה לפני כולם.
מהיהדות לנצרות ומשם לכל העולם.
שבוע 14170
לבטח לא אחרי.

טעות שלי.
הרמדאן לא בעסק 483723
ר.גרייבס מביא מפלאביוס ששבעת ימי השבוע הם לכבודם של שבעת ה''נודדים'' - הפלנטות, השמש והירח שמגלמים את האלים החשובים מכולם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים