בתשובה לירדן ניר, 27/03/03 20:11
מאמר מקומם 137967
אני לא מקבל את דרישת הניתנות-להפרכה הפופריאנית. רוב התיאוריות המוצלחות (וגם אלו שלא) כלל אינן ניתנות להפרכה, בוודאי לא על ידי מספר קטן של עובדות. הפרכת תיאוריה היא תהליך הרבה יותר מורכב.

לענייננו, באמת די ברור לי שמטרות המלחמה מצויות בתחום האינטרסים הצרים של אליטות ארה''ביות כלשהן, ובאמת יהיה צריך לעבוד קשה כדי לשכנע אותי אחרת. אבל אנחנו לא ממש יודעים להצביע על האינטרסים הספציפיים והדרכים הספציפיות בהן הם מקודמים.
מאמר מקומם 138113
או, בקיצור, ככה זה כי ככה אני אומר וזהו.
אחח... מת עליכם הביקורתיים. אין עליכם.
מאמר מקומם 138195
הסרקאזם לא במקום. אני חושב שיש לי סיבות טובות לחשוב שמטרות המלחמה ממוקמות בתחום של אינטרסים כלכליים קבוצתיים, גם אם אין לי מספיק מידע כדי לזהות אותם במדויק.

לצערנו, יש לממשלות מין נוהג כזה להסתיר מאיתנו את המידע החשוב באמת, ולפרסם אותו כמה עשרות שנים אחרי שהוא מאבד מרלוונטיותו. במצב הזה הדרך הכי טובה ללמוד על הפערים בין המטרות המוצהרות של המלחמה לאלה האמיתיות, היא להיזכר באותם הפערים כפי שבאו לידי ביטוי במלחמות הקודמות. דרך נוספת היא לבדוק האם המטרות המוכרזות נשמעות סבירות, האם סביר שהאנשים שמכריזים עליהן באמת מאמינים בהן. בשני המבחנים הללו האמריקאים נכשלים, לדעתי.
מאמר מקומם 138282
אם אתה חושב שיש לך סיבותו טובות וגו', אולי תתחיל בלהסביר אותן לציבור הרחב, ולנסות להגן עליהן?
מאמר מקומם 138304
נתחיל בסיבה אחת:
עוד בטרם סיימו (מה בטרם סיימו, לפני שהתחילו) האמריקאים להרוס תשתיות בעירק, הם כבר הוציאו מכרזים לחברות הנדסיות לשיקום ההריסות. הזכות לגשת למכרזים שמורה לחברות אמריקאיות.
מאמר מקומם 138327
האם הזוכות במכרז יקבלו תשלום מהממשל האמריקאי, או שהם אמורות להרוויח מהפרויקטים עצמם? אם זה מהממשל האמריקאי, אז ההגבלה לחברות אמריקאיות סבירה. שאלה אחרת היא, האם כריבון בשטח (אחרי הניצחון, אינשג'יזס) הם יאפשרו לחברות ממדינות אחרות לפעול.
מאמר מקומם 138348
אני לא מבין הרבה בכלכלה ואני סתם מנחש, אבל בכל זאת. מכיוון שהתשתיות הללו, אחרי ככלות הכל, הן לטובת -עיראק-, מן הדין שתמורתן תשולם בכסף עיראקי, קרי נפט. ארה''ב בסך הכל רוצה לשקם את עיראק, ולמרבה המזל למשוקמת הטריה יש את משאבי הטבע על מנת לעזור לאמריקאים לעזור לה.
תחי היוזמה החופשית. 138349
שיטה טובה לקבלנים במצוקה.
יבואו לביתו של אדם, אשר למרבה המזל הוא בעל אמצעים וביתו אינו רכושו העיקרי, ויחריבו את ביתו.
לאחר מכן יציעו למחוסר הדיור את שרותיהם הטובים כקבלנים, ואולי אף יעניקו לו הנחה סימלית.
תחי היוזמה החופשית. 138350
צ'רלי צ'פלין בתור זגג, ושותפו הילד שזורק אבנים ושובר חלונות... מישהו זוכר איך קוראים לסרט הזה?
תחי היוזמה החופשית. 138855
הסרט נקרא "The Kid".
מאמר מקומם 138450
היי, מותר לאמץ את "אינשג'יזס?" רוצה תמלוגים?
מאמר מקומם 138326
זה הרי ידוע שהכנופיה הטקסנית השולטת בבית הלבן מייצגת את אינטרסי אנשי הנפט.
ספק אם קלינטון או גור היו יוצאים למלחמה הזו.
ולהרחבה 138328
I've been through the desert on a horse with no name 138339
הדברים נאמרים בצורה ברורה ע"י ג'ון ס.הרינגטון שהיה שר אנרגיה בארה"ב.‏1
ציטוטים: "הנפט בעירק צריך לשמש לא רק לשיקום עירק,אלא גם כמלאי חירום של המערב".

"צריך להבהיר שרק טכנולוגיה ואינטרסים אמריקניים צריכים להוביל את פיתוח שדות הנפט בעירק".

"האין זה הגיוני שנהפוך את עירק לפתרון לבעיית התלות שלנו במקורות אנרגיה?"

1 פורסם בלוס אנג'לס טיימס ובמעריב אתמול, אבל אני לא מצליח למצוא אותו במדור דעות שבאתר.
ולהרחבה 138342
ב. מיכאל מדבר, בין השאר, על זה שהחלפת המנהיגות בעירק תגרום איכשהו לכל יצרני הנפט בעולם להוריד את מחירי הנפט ואילו אתה טענת שהמהלך ישרת את אילי הנפט האמריקנים. אני לא מבין מדוע האיילים רוצים להוריד את מחיר הסחורה שהם מוכרים.

או אולי הטענה היא שארצות הברית תדאג שהשלטון החדש בעירק ימכור נפט בדולרים ואז, למרות שהוא יהיה יותר זול ויאלץ גם את בעלי הבארות שבטקסס להוריד מחירים, זה אמור לגרום לכל שאר המדינות בעולם שמוכרות נפט לעבור למחירים דולריים ואז, בגלל שלסחר בנפט, יש השפעה מסויימת, גם אם מוגבלת, על שערי החליפין של המטבעות בעולם, זה יגרום לנסיקה של הדולר אל מול היורו וערך הנפט האמריקאי הנמכר באירופה יאמיר באופן שיקזז את ירידת מחירו עקב הצפת השוק בו ינקוט המשטר החדש בעירק. או שסתם הסתבכתי ואני לא מבין כלום.

חוץ מזה, האם החוב הלאומי האמריקאי אינו פנימי? מה הקשר ליורו? גם המדינות שב. מביא לדוגמא אינן מבססות את ההשערה שהגדרת "ציר הרשע" קשורה לשערי החליפין: אירן חזרה לדולר ויפן לעומת זאת עברה ליורו ומצידה של כלכלת ארה"ב, יכולה צפון קוריאה יכולה להחזיק את רזרבות הענק שלה בשקיות במבה.

הסבר?
ולהרחבה 138416
מחיר הנפט אולי ירד, אבל מי שישאב את הנפט הזה, בעירק לפחות, תהיינה חברות אמריקאיות. כלומר - יותר נפט, בקצת פחות כסף. סמוך על האמריקאים שידעו לעשות את החישובים העסקיים שלהם כמו שצריך. אין לי הרבה כבוד לעם היושב בארה''ב, אבל ביזנס הם יודעים לעשות יותר מכל מדינה אחרת.
ולהרחבה 138576
אני מסכים לקביעותיך.
כל מה שניסיתי להבין זה את הקטע עם היורו, שהוא לכאורה סיבת המלחמה. באופן כללי יותר, אני גם לא השתכנעתי שלמלחמה ישנם מניעים שאינם בטחוניים מצד ארה''ב.
זאת, דווקא לעומת מלחמת המפרץ, בה חבירת המניע הכלכלי (מניעת השתלטות עירק על שדות הנפט במפרץ) לזה המוסרי (שיחרור עם כבוש) איפשרו את היציאה למלחמה בדעת הקהל האמריקאית.
מאמר מקומם 138337
זו ההנהגה הנבחרת הלגיטימית של העם האמריקאי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים