בתשובה לאלי, 17/04/03 17:13
נתן אלתרמן כחובב מדע בדיוני 141277
די כבר עם הסנסציוניות! "ידיעה מרעישה", לא פחות... (ורגע אחר כך זה "אולי אינו מפתיע").
נתן אלתרמן כחובב מדע בדיוני 141303
זאת בהחלט ידיעה מרעישה לגלות שהמשורר החשוב ביותר של ישראל היכיר היטב וקרא באופן קבוע מגזין מדע בדיוני אמריקני , שספק רב מאוד אם אנשים רבים בישראל באותה התקופה בכלל שמעו עליו.
נתן אלתרמן כחובב מדע בדיוני 141348
אבל הוא פרסם מד"ב בעצמו. מה לעזאזל מרעיש בכך שגם קרא מד"ב? ואם היה קורא consumer report, גם על זה רוב הישראלים לא שמעו, האם גם זה היה מרעיש? או שזה מרעיש רק בגלל שזה תחום שמעניין אותך במקרה?
נתן אלתרמן כחובב מדע בדיוני 141352
זאת ידיעה מרעישה גם בגלל שזה בתחום שמעניין אותי במקרה , וגם בגלל שהיא מראה את ההיכרות העמוקה שהייתה לדמות ידועה בישראל עם תחום אזוטרי ולא ידוע כל כך כמו מד''ב , הכרות שיתכן שההשלכות שלה היו יותר גדולות ממה שאחנו יודעים . העניין הזה בהחלט שווה בדיקה.
נתן אלתרמן כחובב מדע בדיוני 141355
אם התחום הוא איזוטרי, אז הידיעה לא מרעישה כי זה תחום שמעניין רק מעטים - ידיעה מרעישה היא ידיעה שגורמת לרעש - כלומר מעניינת רבים.

אם התחום לא איזוטרי - אני לא חושב שזה תחום איזוטרי - אז לפי ההגדרה שלך, הידיעה לא מרעישה.

בכל מקרה אתה עושה פיל מזבוב. אלתרמן היה חובב מד"ב. וואו. כותרת ראשית בידיעות של מחר, בבקשה!

אולי נבקש מהעורכים לעשות סקר - "האם הידיעה המינורית הזאת מרעישה לדעתך".
דוגמה לשורות מדע בדיוני בשירתו של אלתרמן 141358
"מעפולה הנה באנו יחד"
כידוע לכל, עפולה לא נמצאת בגלכסיה הזאת. הנה לפנינו דוגמה לשיר שמדבר למעשה על חייזרים.
"ברכבת יום ששי" יום ששי הוא יום מיסטי ויתכן אף שזה היה יום ששי ה13 בחודש. אם מופיעים חייזרים ברכבת, יום המתאים לכך באופן סמלי הוא יום ששי.
"יש לי דג מלוח בצלחת ומצנפת לראשי" זהו תיאור של תלבושת חייזרית. וכן "שמלת השבת" של חנה'לה, המצביעה על דרך בלתי מוכרת בעולמותינו להיכנס להריון ולשמור על הבתולים. (כלומר החייזרים שבהם מדובר גדלים באיזו דרך חוץ רחמית).
לא ברור לי האם מדובר כאן באדם אחד 141375
או שניים שמגיבים , לא חשוב.
אלתרמן כתב מדע בדיוני פה ושם , לא הרבה, במחזה ''משפט פיתגורס '' ובכמה שירים שעסקו בתקופההפרהיסטורית ובאדם הקדמון ( מדע בדיוני לפי ההגדרה ). בתקופה שבה הוא כתב המונח כלל לא היה ידוע בישראל ומבין סופרי הספרות הקאנונית ( להבדיל בהבדל גדול מסופרי הספרות הלא קאנונית ) רק מועטים כמו זלמן שניאור ויעקב כהן ויעקב הורוביץ ואהרון ראובני עסקו בכך מדי פעם . ההיתיחסויות המועטות של סופרי הספרות היפה ה''נחשבים'' לז'אנר היו בדרך כלל מלאות זילזול בדומה לזאת של סופרי הספרות הקאנונית בעולם באותה התקופה.
בהחלט לא היה זה מקובל שסופרים ''נחשבים יכתבו ספרות מד''ב או אף יקראו אותה בצורת ספרות המגזינים של התקופה שאז נחשבו ל''תת רמה ''. לא היה זה מקובל אז בלשון המעטה שסופרים רציניים יעסקו או יקראו בספרות ''זולה '' ( ואין כוונתי לספרים של אורול והכסלי וכו' אלא בספרות ההרפתקאות מסוג הבלשים של האמט וצ'נדלר , המערבונים של מקס בראנד וכו' וספרות המדע הבדיוני של המגזינים ).
היום כמובן זה מקובל ואין מי שיתבייש בכך , אבל אז בשנות החמישים סביר להניח שידידיו ומוקיריו של המשורר הלאומי אלתרמן הרימו גבה אחת או שניים לגבי מה שנראה בעיניהם תחביב מוזר בלשון המעטה מאחר שהוא הלך כנגד כל הקונוונציות הספרותיות המקובלות כפי שהטיפו עליהם השכם והערב במגזינים הספרותיים , של מה ש''ראוי '' לקרוא .
LOL 141399
אבל זה באמת גילוי מעניין, שהאיש שכתב את ''הטור השביעי'' היה חובב מד''ב.
אגב גם למשורר יונתן רטוש 141404
היריב והמתחרה של אלתרמן היה עניין מסויים במד"ב .
הוא תירגם ב-‏1951 ספר בשם "היה היה בעתיד " שהיה האנתולוגיה הראשונה של סיפורי מד"ב אמריקניים מודרניים ( כולל סיפורים של רי ברדבורי ואחרים ) שתורגמה לעברית .
ועל פי השמועה היתה לו יד במגזין מד"ב בשם "קוסמוס " שארבעה גליונות ממנו הופיעו בעברית בסוף שנות החמישים.
ואם כבר ממשיכים בזה , עמיתי בפורום "ארץ הצבי " העיתונאי אורי אבנרי הוא על פי עדותו ממציא המילה "חללית " אי שם בשנות החמישים .

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים