על איזה עובדים לא ההסתדרות ולא הממשלה מגינים? 144018
הבעיה של העימות בין הממשלה להסתדרות היא שכל פתרון או פשרה שלא תימצא לא תפתור את הבעיה האמיתית של מאות אלפי אנשים עובדים שכבר היום סובלים מהקפיטליזם הדורסני.

מובן שהמשק אינו יכול להמשיך לתפקד כשחלק קטן מהמגזר היצרני צריך לכלכל מאות אלפי אוכלי חינם או חצי-חינם; כשעל המגזר הפרטי מוטלים מיסי עתק (אבסורדים עד כדי כך שבעלי העסקים עושים ככל שביכולתם להישתמט מהם ככל שניתן), וכל הטיעונים הנכונים האחרים שהעלה ביבי.

אך גם נשאלת השאלה מדוע המגזר הציבורי כה גדול? מה דוחף חלק גדול מהאוכלוסיה לעבוד במגזר הציבורי שבו לא משלמים משכורות מי יודע מה (איני מדבר על מה שקרוי "הבכירים")?

והתשובה היא שבשוק העבודה שמחוץ למגזר הציבורי קיים קפיטליזם דורסני. יש ניצול מחפיר של כוח העבודה שהסמל שלו הוא חברות "כוח האדם" (הדוגמה הקלסית של קלדניות בית המשפט). לאיש אין בטחון מינימלי במקום העבודה שלו, ואם העובד הוא מעל לגיל 40 הוא כבר ממש בצרות. העובדים במלאכות הכפיים צריכים להתחרות בפועלים זרים. ועוד ועוד.

ההסתדרות אינה מגינה על החלק הארי של העובדים במגזר הפרטי, היא מגינה על העובדים המאורגנים שבמגזר הציבורי. כל מה שהיא מנסה לעשות זה לשמור על זכויותיהם של העובדים המאורגנים במגזר הציבורי ובגופים כמו בחברת החשמל והבנקים. ולכן, תהא אשר תהא התוצאה של השביתה, העובדים המנוצלים של המגזר הפרטי לא יוושעו ממנה.

המצב הוא כזה: ביבי רוצה שעובדים מהמגזר הציבורי יעברו למגזר הפרטי. הם חוששים, ובצדק, כי החלופה למגזר הציבורי הוא הקפיטליזם הדורסני שינצל אותם ואף יטען שמגיע לו שירת הלל שהוא בכלל מעסיק אותם. ולכן ההסתדרות מנסה להגן על העובדים המאורגנים שבמגזר הציבורי, אך למעט מס שפתיים היא אינה נוקפת אצבע למען העובדים המנוצלים של המגזר הפרטי.

ולכן מי ישאר דפוק בין כה וכה? העובדים הבלתי מאורגנים שבמגזר הפרטי - וכאמור מדובר במאות אלפים אנשים עובדים - שעליהם לא הממשלה מגינה וגם לא ההסתדרות מגינה.
שכחת משהו קטן 144057
מול אותם ''מאות אלפי'' כדבריך צריך להעמיד את המיליונים שיהנו מה''קפיטליזם הדורסני''.
הבה נחשוב בינארית 144074
וזה כל מה שיש לי להגיד לך על תגובתך דלת-החומר:
כן, כן, כן. הבה נחזור למונחי השיח שמכתיבים ביבי ופרץ, הבה נחשוב בינארית, הבה נסתדר בשורות של בעד ונגד, נדקלם מה שאומר צד א' או מה שאומר צד ב' (ונחשוב שחשבנו על זה בעצמנו), נתבונן בדמויות המתגוששות כמו בזירת לודרים, נריע למנצח ונקרא "אבוי למפסיד", הבה נחשוב שאנחנו חכמים כי נצחנו, או לחלופין שהפסדנו כי כל השאר חשוכים ועיוורים אבל אנחנו הצודקים והנאורים. תחי הבינאריות המחשבתית.
על איזה עובדים לא ההסתדרות ולא הממשלה מגינים? 144513
הערה נקודתית: "כשעל המגזר הפרטי מוטלים מיסי עתק (אבסורדים עד כדי כך שבעלי העסקים עושים ככל שביכולתם להישתמט מהם ככל שניתן)" - יש נאיביות איומה במחשבה שמסים נמוכים יעשו לאנשים חשק לשלם אותם. אנשים תמיד יתאמצו לשלם פחות.

הערה מהותית: הפתרון הרצוי לבעיה האמיתית שאתה מעלה הוא התארגנות של העובדים במגזר הפרטי ("התאחדות עובדי חברות כח האדם"). התארגנות כזו לא יכולה לקום בדיוק בגלל הקפיטליזם הדורסני שמשתולל שם (מי שינסה להתארגן יפוטר מייד, ויוחלף באחד מ10% המובטלים).

נדמה לי שזו בדיוק הסיבה שביבי ודומיו להוטים כל כך לצמצם את המגזר הציבורי: עובדים שיפוטרו ממנו ימצאו את עצמם בסופו של דבר נותנים את אותם שירותים, אבל כחלק מהמגזר הפרטי (דוגמא: מורים יפוטרו, רמת החינוך תרד, המורים יעבדו בחינוך פרטי משלים) - ללא תנאים, ללא קביעות, ללא איגוד מקצועי, ובדרך כלל במשכורת נמוכה יותר. זו משמעותה של ההתייעלות: חיסכון על גב העובדים.
על איזה עובדים לא ההסתדרות ולא הממשלה מגינים? 144530
אנשים ''פחות מתאמצים'' לא לשלם מס ככל שהמס נמוך יותר. כלומר, ככל ששיעור המס גבוה יותר והסיכוי להיתפס נשאר קבוע, כך יש יותר מוטיבציה להעלים מס. משתמטים תמיד יהיו, אבל ככל ששיעור המס יקטן כך יפחת גם שיעור המשתמטים מלשלם אותו.
בקשר לפיסקה האחרונה 144531
המטרה היא לא התנאים והקביעות של המורים, המטרה היא שאחרי פיטורי המורים רמתה של מערכת החינוך הציבורית תדרדר והעשירים יקימו מערכות חינוך פרטיות (והנה נתחרות האהובה אליהם כל כך), ויקבלו אליה את הטובים שבמורים המפוטרים (והמועסקים). בסופו של דבר, הטובים שבמורים יקבלו תנאים טובים בהרבה מאשר אלה שהם מקבלים היום, הבעיה נעוצה בכך שהחלשים בילדים יקבלו חינוך גרוע בהרבה מאשר הם מקבלים היום (אבל אין מה לדאוג, ילדיו של שר האוצר, פקידיו, ראשי בנק ישראל, וראשי האופוזיציה לא יפגעו, להפך, ככה יהיה להם חוטבי עיצים ושואבי מים ללא צורך ללמוד תאילנדית).
בקשר לפיסקה האחרונה 144539
נכון. חשבתי על זה שפיטורי המורים הם דוגמא קצת בעייתית, אבל הם חלק מתופעה שהופכת את ה''התייעלות'' שבצמצום המגזר הציבורי למפוקפקת.
בקשר לפיסקה האחרונה 144632
המטרה היא שהפיטורים יהיו ''יעילים'' כך שבעצם לא תהיה ירידה ברמת החינוך והמורים הטובים ביותר יישארו במערכת. כמובן שבמציאות זה לא תמיד עובד, אך גם כך רמתה של מערכת החינוך בארץ בינונית.
בסדר. 144725
לפחות לפי הצהרת שר האוצר, זאת לא המטרה (זוכר, איש רזה שסוחב איש שמן, האיש הרזה הוא המגזר הפרטי, האיש השמן הוא המגזר הציבורי, המטרה היא להעביר חלק משומניו של השמן, למשל מערכת החינוך ומערכת הבריאות, לרזה).
בסדר. 144779
רגע, זה היה הדימוי של מר נתניהו?

איך עוזר לאיש הרזה שהוא נעשה יותר שמן? הוא עדיין צריך לסחוב את אותו המשקל.

אם, לעומת זאת, היה הופך השומן לרקמת שרירים של הרזה, אז היה על מה לדבר.
בסדר. 144783
האיש הרזה *סוחב* את האיש השמן, ז"א מבצע פעילות גופנית סדירה, שהופחת את רקמות השומן לשרירים ואנרגיה.
בסדר. 144786
הופכת את רקמות השומן לשרירים ואנרגיה, אבל האנרגיה הזו היא זו המנוצלת על מנת להניע אותו (ונפלטת ממנו כחום), כלומר, אם הכוונה היא גם לשומן כמקור אנרגיה, גם זה יאזל בסוף. מה אוכל הרזה?
בסדר. 144847
את הלב.

(סליחה, הייתי חייב)
בסדר. 144864
הוא שאמרתי - הקיצוץ נעשה בשומנים, ולא בבשר החי.
בסדר. 145345
לא, לא, הקיצוץ נעשה מהשמן לרזה, בבשר, בשרירים, בשומנים, ובמוח של השמן. גם לשמנים יש בשר שאינו שומן.
בסדר. 145371
אתה (?) אמרת "להעביר חלק משומניו".
בסדר. 145372
כתבתי (גם) ''לפי הצהרת שר האוצר''.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים