מה בין אי-שוויון לאי-צדק? 171136
מוטב אולי לשנות את הנוסח בכותרת. אי-שוויון אינו בהכרח אי-צדק.
מה בין אי-שוויון לאי-צדק? 171183
אי שוויון אינו בהכרח אי צדק,ולהפך.
ישנם מצבים,שבהם על מנת ליצור צדק עתידי,יש לתת העדפה לאנשים ממעמד נמוך.למשל,קביעת מכסה של אנשים מעדה שרובה חסרת חינוך גבוה,לזמן מסוים,על מנת להעלות בקרב אותה האוכלוסיה,את אחוז המשכילים,על מנת שבעתיד,יהיה מצב של שיוויון בקרב אותה עדה מבחינת אחוז המשכילים.
אופציה זו קבועה בחוק במסגרת העדפה מתקנת.
יכול להיות מצב של אי צדק,על מנת ליצור שיוויון מלאכותי. אדם יותר עשיר,משלם נטל מיסים יותר גבוה,כדי להקל את נטל המיסים מן השכבות החלשות.
מה בין אי-שוויון לאי-צדק? 171314
כן, אבל אז זה שני שליליים, שיוצרים חיובי - כלומר, יצירת אי שיוויון הפוך במצב של אי שיוויון קיים, מביאה (בתאוריה) לשיוויון, ולכן זה צודק. לא זה המצב המתואר בניסוי, ולכן יש הקבלה בין אי צדק לאי שיוויון.
בין אי-שוויון לאי-צדק 171399
על פניו, לפחות, לא מדובר בקישור מופרך. אריסטו, בפוליטיקה ג', הגדיר צדק כיחס הקבוע בין התרומה שתורם אדם לחברה לטובין שהוא מקבל מהחברה. כך, שלשוויון בתרומה בין שני בני אדם יתלווה שוויון בתמורה החברתית שאותם בני אדם יקבלו, ופער בתרומה יתבטא בפער בתגמול החברתי. שני בני אדם התורמים במידה שווה לחברה צריכים, על פי מידת הצדק, לקבל מידה שווה של כוח וכיבודים; ואדם התורם לחברה יותר מחברו, יקבל יותר כוח וכבוד מחברו. המודל הזה, של צדק חלוקתי, הוא מודל די מקובל לצדק ומבטא תפישה מאוד אינטואיטיבית העומדת בבסיס ה"מגיע לי".

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים