בתשובה להאייל האלמוני, 26/09/03 14:47
מלחמת טי''ת בטי''ת 172693
חפים מפשע נפגעים גם כשלא מבצעים חיסולים ממוקדים. השאלה היא מתי נפגעים פחות, וזו לא שאלה מוסרית אלא שאלה של הערכת המציאות.
הערכת מציאות 201515
אסא כשר כותב בפרטי-פרטים על "הדילמה הטרגית" הקשורה בהחלטה על חיסול, ולא נותן אלגוריתם החלטה.
הערכת מציאות 201517
המאמר של פדהצור לו ענה כשר: http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?it...

לא נראה לי של"ביטחון לאומי" של המב"ל יש מהדורה מקוונת, אז אין לי את המקור.
אני הייתי כותב: 201583
אסא כשר מתאר בצורה שטחית, פשטנית וחלקית, תוך כדי התעלמות ממכלול הפרטים, את ה''דילמה הטראגית'' כך ש''אלגוריתם ההחלטה'', אף שלא מובא במאמר, מובן מאליו, ומתאים באופן מפתיע ובלתי צפוי לעמדותיו המוכרות מראש של אסא כשר.
אני הייתי כותב: 201672
א. אין שום דבר "מפתיע ובלתי צפוי" (באירוניה) בכך שמסקנת המאמר של כשר תואמת את דעותיו; מן הסתם הדעות קודמות לכתיבת המאמר.

ב. לי האלגוריתם (לגרסת כשר) ממש לא ברור. תוכל להרחיב?
אני הייתי כותב: 201887
א. אני הייתי מצפה ממי שכותב "פרטי פרטים" של דילמה מסויימת, להגיע למסקנה על סמך פרטי הפרטים, ולא לכתוב רק את "פרטי הפרטים" שתואמים למסקנה שגובשה מראש. המאמר של כשר משעמם, משום שהוא יוצא מנקודת הנחה, בונה עולם מסביב נקודם ההנחה הזו, ומסיק בסופו שנקודת ההנחה שלו צודקת. באופן דומה, אפשר למצוא תגובות באייל של ארז לנדוור וניצה כהנא על הסכם אוסלו, של אורי וגיל לדרמן על הקפיטליזם, של אורי פז על יחסי חרדים חילוניים, וכו'. אוסף גדול של פרטים, ולכל הכותבים האלה יש אוסף גדול מאד של פרטים, לא מספיק בשביל שהמאמר יעניין, ושכותבו יחשב ישר. הדילמה בין להרויח מיליון דולר, או להפסיד מליון דולר היא לא דילמה.

ב. גם בלי לקרוא את http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?it... אפשר למצוא במאמר של כשר את המשפט המפורש "על המדינה הדמוקרטית לחתור באופן כן ונחוש להגן על אזרחיה, לא רק בטווח המיידי, *המחייב* פעולות סיכול, אלא גם בטווחים ארוכים יותר, *המחייבים* מאמצים מדיניים להקטנת הסכסוך".
ב. וגם 201895
"חובתה של מדינת ישראל היא לסכל את הסכנה לחיי אזרחיה תוך כדי מאמץ מרבי למזער פגיעה בפלשתינאים שאינם מעורבים בטרור". [בפסקה שלפני זו שממנה ציטטת].
ב. וגם 202095
גם אריק דיאמנט כותב בפרטי פרטים על "הדילמה הטרגית" הקשורה בהחלטה על חיסול, ולא נותן אלגוריתם החלטה.

מעניין שפרטי הפרטים כל כך שונים, ושהאלגוריתם, למרות מחסורו, נראה כל כך שונה. http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?...
ב. וגם 202099
מישהו באמת חושב שאלגוריתם כזה ניתן לניסוח? משהו כמו מכפלות של הסתברויות ושקלול של חיי ילד פלשתינאי אחד מול שלושה חיילים וזקנה במסדרון של בית החולים? הרי ברור לכולם (או לא?) שמדובר רק על קוים מנחים כלליים בנוסח המשפט שאסתי ציטטה, ומשהו שעוזי אמר פעם על הוודאות לעומת אי ודאות והקושי בנקיטת פעולות על-סמך הערכות עתידיות, ובסופו של דבר ההחלטה שמתקבלת היא אף פעם לא מדעית. אחרת אפשר להחליף את המחליטים במחשב השולחני שלי, שלא מקבל משכורת של 80,000 ש"ח לחודש.
ב. וגם 202103
כן, אסא כשר ואריק דיאמנט חושבים כך. אחרי המשפט הכללי שאסתי ציטטה מופיע משפט מפורש למדי.
ב. וגם 202111
אני לא ראיתי שם שום אלגוריתם, ואפילו לא טענה שקיים כזה.
ב. וגם 202125
מן המונחים שכשר משתמש בהם, כמעט הייתי מצפה לנוסחה בסוף (אם תוחלת מספר הישראלים ההרוגים גדולה מתוחלת מספר הפלסטינאים-החפים-מפשע ההרוגים פי 1.5 או יותר, יש למקד).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים