בתשובה לדובי קננגיסר, 13/10/03 9:50
175392
היות שהזכרת את עמדתי, ולמען הסר ספק, אין לי בעיה אם תוכנו של "הסכם שוויץ", מה עוד שהוא אינו ידוע במדויק. (אישית, אני בעד הסכם עתידי במסגרת "הבנות קלינטון").

הבעיה מבחינתי היא שביילין ושות' משתפים פעולה עם מה שקרוי דוקטרינת "מלחמת העם". מדובר בשיטה שפותחה בברה"מ
והיא כוללת אסטרטגיה וטקטיקה שבעזרתה יכולה קבוצה מהפכנית לערער את השלטון במדינה כלשהי ולהפילו בעזרת שילוב של מלחמת גרילה וטרור מחד גיסא והפעלת כלים מדיניים ותקשורתיים מאידך גיסא, שמסייעים בשלילת הלגיטימציה של השלטון הקיים. תיאור הדוקטורינה הזו, ההיסטוריה שהביאה את אש"ף לאמץ אותה, וניתוח היישום שלה בידי אשף במאמר מאת ד"ר יואל הופמן (די ארוך אבל שווה קריאה): http://www.jcpa.org/jl/vp503.htm
175400
אין לי בדל של ספק שכל אחד ואחד מהאנשים המעורבים ב''הסכם שוויץ'' מהצד הישראלי רוצים לערער ולהפיל את הממשלה בישראל, אבל לא את המשטר.
לא ברור לי איך ההסכם הזה יכול לפגוע בישראל, פרט להחלפת הממשלה, שבין כה וכה מי שיתמוך בו רוצה בכך גם היום.
175408
הרגע שמעתי בטלוויזיה ששרון "זועם" על כך שגורמים בשמאל מנסים "להביא לנפילתה של הממשלה". duh! הם האופוזיציה. זה התפקיד שלהם.
איך ההסכם יפגע בישראל 175461
אם בזמן מן הזמנים יעלו לשלטון בישראל חותמי ההסכם הזה, העמדות הנוכחיות שלהם תהיינה נקודת המוצא שממנה יזיזו אותנו הלאה (כמו תמיד). הם לא יוכלו לסגת מדברים שויתרו עליהם, בעוד שההנהגה הפלסטינית (שמתחלפת לעתים נדירות) שלא חתמה על שום דבר - תוכל גם תוכל.
איך ההסכם יפגע בישראל 175463
זוהי גישה מעניינת, אבל לא רלוונטית לשום דבר. אתה לא רוצה את ההסכם הזה? אל תצביע להם. אתה כן רוצה אותו? תצביע להם. אני לא מוצא שום סיבה לחשוב שהם ילכו מעבר להסכם החתום הזה, בניגוד להליכה מעבר לאמירות כלליות, כפי שהיה עד כה.
איך ההסכם יפגע בישראל 175468
1. לא מדובר במשאל עם על ההסכם, אלא בבחירות שאחריהן תפתח הממשלה החדשה במשא-ומתן, ונקודת המוצא שלו היא ההסכם הזה. לפי כל התקדימים, אני לא מוצא שום סיבה לחשוב שהם לא ילכו מעבר להסכם החתום הזה.

2. ההסכם המוצע מצטרף לשרשרת של הסכמות מעורפלות, ש"חשיבותן בעצם קיומן", וכל אחד יכול להבין מהן מה שהוא רוצה. כך, שמעתי את עמרם מצנע אומר שישראל תחזור לקווי 67 אבל תשמור על גושי התנחלויות, ומישהו אחר מסביר בלהט שהפלסטינאים אינם מתבקשים לוותר על עקרון זכות השיבה, אלא רק על השיבה עצמה.
הפירות שהשיטה הזו מניבה מעולם לא ערבו לחיכנו.
איך ההסכם יפגע בישראל 175485
1. ואם ההסכם הזה יתקבל על דעת ההנהגה הפלס' בלי שינויים, אתה תתמוך בו?
איך ההסכם יפגע בישראל 175488
"שמעתי את עמרם מצנע אומר שישראל תחזור לקווי 67 אבל תשמור על גושי התנחלויות, ומישהו אחר מסביר בלהט שהפלסטינאים אינם מתבקשים לוותר על עקרון זכות השיבה, אלא רק על השיבה עצמה."

אני לא יודע מה ההסכם אומר.
מכלל הן אתה שומע לאו 181060
סעיף 6 - ירושלים
8. בית הקברות בהר הזיתים
א. ...
iii. הסדר זה יבוטל רק בהסכמת שני הצדדים.

אז זה מה שההסכם אומר!
איך זוחלים החוצה 175424
שמעון,

כבר בפעם הראשונה שהבאת את הלינק רציתי להודות לך, ואני מצטרף להמלצתך. מסמך מעורר מחשבה שהייתי מצרף לו גם את המאמר של רוברט קגן, ברמה הגלובלית.

בתור תגובה קטנה למאמר של הופמן, אפשר אולי לומר ששורש הבעיה טמון בעצם היציאה למלחמת ששת הימים. בעצם, לא צריך את המאמר כדי להתמקד במלחמה ההיא. מהספר של פדהצור (וגם ממקומות אחרים, כמו מאמרו של מיכאל אורן שפורסם בתכלת לפני כמה שנים) עולה שממשלת ישראל דאז ניסתה להימנע מכניסה למלחמה מסיבות, כמו החשש מאבידות כבדות ביותר (10000 עד 50000), התערבות רוסית מסיבית, אבדן תמיכת ארה"ב ועוד. אם נוסיף לזה את חוסר ההבנה של התהליכים העקרוניים שהופמן כותב עליהם, חוסר הבנה שאולי היה קיים גם בקרב הממשלים האמריקאים והאירופאיים, הרי שעולה מכך בעיתיות רצינית.

אני לא מתכוון לומר שהמלחמה היתה מיותרת או לא מוצדקת, נהפוך הוא. אלא, שאישים בכירים בממשלה, החל מאשכול, עבור בדיין ועד שפירא, הסתייגו בהתחלה מעצם המלחמה. לאחר מכן טענו בממשלה שמטרת המלחמה תהיה כיבוש מהיר כדי להכנס למו"מ מדיני תוך זמן קצר. ז"א, הכשל היה לא בעצם המלחמה אלא בכניסה למלחמה שמטרותיה הצבאיות הוגדרו - כיבוש שטחים והשמדת צבא האויב, מטרותיה המדיניות נאמרו בחצי פה, אך ללא שום מטרה ותוכנית פעולה מדינית‏1. כך, למעשה, אפשר אולי לומר שהמלחמה שיחקה לידי אש"פ, במין הפוך על הפוך, בזה שסיפקה לו בסיס פעולה אידאולוגי, וגם ממשי, בלב ישראל.

אאז"נ, פרופ' יעבץ מונה למפקד הצבאי של הגדה מיד לאחר כיבושה. הוא סיפר שבסיור הראשון של אשכול (עם דיין ורבין) בעיר העתיקה, אשכול נופף לחילים המעריעים ב-וי. יעבץ שאל אותו אם הוא מתכוון ל-ויקטורי, ואשכול ענה לו שזה וי קריכט מין ארויס. אנקדוטה שמראה שהיתה הבנה (שגם מתועדת אח"כ במסמכים) שהשטחים מהווים בעיה ולא את פתרונה.

1 משפט שלדעתי עדיין תקף.
שוויצריה הגדולה VS שוויצריה הקטנה 175470
שמעון שלום,

ראשית אפתח בתיקון קל: המדובר ביואל פישמן ולא ביואל הופמן, שזה האחרון מוכר לי כסופר ישראלי וכאחד שאמון על תרבות יפן, אם אינני טועה.

באשר לדברים שכתבת כאן, אינני יודע אם צריך ללכת כה רחוק ולדבר על 'ערעור השלטון במדינה', אולם ברור שיש ביוזמה זו מן הבעייתיות. הפגם העיקרי בנסיון ההגעה להסכם זה נעוץ לשיטתי במתודה ובחלקי המשוואה שאינם מתאזנים; כללית אינני חושב שזהו דבר רצוי וראוי שאזרח ישראלי ינהל מגעים סתם כך וללא מנדט ממשלתי גלוי או סמוי ‏1 עם גוף רשמי של ממשלה זרה - גם אם אני עקרונית חושב שכיוון פוליטי זה נכון, וגם אם המדובר בתרגיל אינטלקטואלי בלתי מחייב. לא נותר אלא לתמוה על אופן התנהלות זה שעלול להיראות כנסיון עקיפת ממשלה נבחרת - כמו גם להיות מובן התעלמות מפני מציאות שלדעת רבים כבר טפחה פעם אחת על פניהם (דבר עליו ניתן להתווכח).

במילים אחרות: הטרגדיה של יוזמות מסוג זה - שאולי היו יכולות להציל דבר אחד או שניים - היא התחושה שהן למעשה ומראש נועדו לכישלון בגלל המתודה האמורה בה הן מתקיימות, שפירושו שסיכויי הצלחתן בישראל על רקע הצורה בה נעשו ונחתמו נראה די אפסי, שלא לדבר על כך שרוח האוונגארד והחידוש המתוארים בהם ינוצלו בצורה צינית על ידי אלו המעוניינים לטרפד כל אפשרות להסכם בעתיד, כשהם יוצרים חיבור לשיטתם בין אוסלו לשווייץ.

המדובר בנזק כפול, ככל הנראה: כפי שהסכם אוסלו מכונה על ידי רבים בחנה הימין כ'מלחמת אוסלו', ניתן לשער שבעתיד הלא רחוק יכונה 'הסכם שווייץ' (גם אם לא יוולד כלל) מן הסתם כ'מלחמת שווייץ', בקונטקסט שיטרפד את תוכנו גם אם יגיע למו"מ עם נציגי ממשלה נבחרת ובעלת מנדט.

_________________

1 ניתן בהקשר זה להניח כי יוזמות הנתמכות באופן סמוי אך רשמי מקובלות בהקשר זה, כפי שהיה המצב בשלבים מתקדמים של הסכמי אוסלו. אינני יודע אם זהו המקרה כאן.
שוויצריה הגדולה VS שוויצריה הקטנה 175593
תודה אלכס. הצלחת לנסח בבהירות את הבעייתיות של ההסכם אותו התקשתי לנסח.
שוויצריה הגדולה VS שוויצריה הקטנה 175626
בעייתיות עקרונית נוספת היא שמה שחסר במזה"ת אינו טיוטות, הסכמים, רעיונות ופתרונות אלא הנכונות ליישם את אלו. זו בעיניי הסיבה הראשונה לכשלון הצפוי של הסכם ז'נבה (למרות שאני מאוד אוהב את השם!).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים