בתשובה לסמילי, 25/02/01 21:40
fill the blanks 18063
אני לא מסכים עם ההנחה שלך שמטרתו של ברק היא לא להקים ממשלת אחדות. ממשלת אחדות אינה מטרה אלא אמצעי. לדעתי, ברק דווקא רצה להקים ממשלת אחדות לפני שהתפטר ומי שמנעו ממנו היו ביילין, פרס, ליפקין-שחק ובן-עמי. לכן, כדי להכריח אותם להכנס לאותה "מיטת סדום" הוא התפטר, מנע את ריצתו של פרס (שאולי לשם שינוי דווקא היה מנצח את אריאל שרון – אבל אז לא הייתה ממשלת אחדות). בעיתוי הנ"ל זה מתאים למהלך של עצירת תהליך השלום באופיו הנוכחי ומעבר להסכמי ביניים ארוכי טווח. לעומת זאת, להקים ממשלת אחדות ב-‏99 דווקא היה מחבל במשא ומתן עם הפלשתינים כיוון שאז לא היה מי שימלא את תפקיד "האופוזיציה האחראית" שתעזור לברק לוותר פחות בשיחות. אבל שוב, אין לי שום דבר מבוסס והכל עדיין בגדר ספקולציות. לא שמעתי שברק הציב דרישות שלא נענו על ידי הליכוד או משהו שכזה ולכן עדיין לא נהירה לי כל סוגיית ההתפטרות ואני מגשש באפלה.

אגב, מישהו בכלל יודע על מה מדברים במשא ומתן הקואליציוני? מעט מאד דולף החוצה.
fill the blanks 18069
אחת הבעיות (הנוספות) , לדעתי, ב(מטא?-) תיאוריה שלך היא שלא ברור מה הוא מטרה ומה הוא אמצעי. ז"א אתה מנתח את מעשיו של פוליטיקאי על פי מעשיו, ולא לפי הצהרותיו, ולכן אי אפשר לדעת מהם מטרותיו (כי ההצהרות שלו תמיד לא אמינות) אלא רק בדיאבד, ואי אפשר לדעת מה מבין המעשים אותם הוא קידם הן מטרותיו האמיתיות (ומה רק אמצעי). לדוגמא, אתה מחלק את הפוליטיקאים בישראל לפי בעד מול נגד הפרדה, לא ברור לי למה אתה מתייחס להפרדה כמטרה, הרי באותו אופן אפשר להתייחס להפרדה (ולהשתלבות במקביל, כמובן) כאמצעי על מנת לשנות את הפער החברתי בישראל/ על מנת לקדם אוכלוסיה מסויימת בישראל/ על מנת לחזק את החלקים הרפובליקאים בישראל (וכו').
אני הראיתי שכל מעשיו (ושוב לפי הכללים שקבעת, התעלמתי מהצהרות והתיחסתי למעשים בלבד) של ברק היו למניעת ממשלת אחדות, לכן אני לא חושב שבקונטקס של התיאוריה שלך אתה יכול לפסול את המטרה אותה העליתי (כמו גם, כזכור לך, האפשרות, המופרכת בהרבה, שסדאם פועל למען עצירתו של עו"ד מזרחי).
דווקא (לפחות מבחינה היסטורית) שמעון פרס הוא לא מי שימנע ממשלת אחדות...
ברק לא הציב דרישות שלא נענו ע"י הליכוד, ברק הציב דרישות שלא היו צריכות להענות ע"י הליכוד, (תיקי הביטחון, חוץ, תשתיות/ אוצר/ חינוך, פירוק התנחלויות וכו') העובדה (המתמיהה?) שהליכוד קיבל את הדרישות מראה אולי ששרון משחק פוקר עם ברק כאשר כל הקלפים של ברק גלויים לגמרי.
fill the blanks 18070
ההנחה שלי שמטרה היא "משהו מעשי". ממשלת אחדות אינה "משהו מעשי" במובן של יתרון כלכלי או מימוש ערך (אלא אם כן הערכים שלך כוללים ממשלת אחדות, מה שלא סביר בעיני) אלא כלי כדי לממש דברים שכאלו, כמו שכיסא אינו מטרה אלא אמצעי, וכבר כתבתי במקום אחר על ה"וויתור מרצון" לדעתי של נתניהו לברק על השלטון ב-‏99. ההגדרה שנתתי עכשיו היא גסה מדי ואיני מתחייב להגן עליה לפני שאעדן אותה בהזדמנות אחרת.

בכל מקרה, אתה טוען שהראת לפי "הכללים שלי" שברק מתנגד לממשלת אחדות. לא נכון! אתה התחלת את תגובתך הקודמת במילים "בהנחה שלברק יש מטרה למנוע ממשלת אחדות" כלומר הנחת את המבוקש! ואז הבאת שתי דוגמאות, שעם אחת הסכמתי אבל על השניה חלקתי (ובוודאי שלא הבאת סימוכין לשתיהן). בכל מקרה, ברגע שנסכים (אם נסכים) שממשלת אחדות אינה מטרה אלא כלי אזי אין בכלל משמעות לאמירה "ברק בעד ממשלת אחדות" או "ברק נגד ממשלת אחדות" כיוון שבדיקה צריכה להיות "האם ברק בעד/נגד ממשלת אחדות בעיתוי X?".

גם הדרישות של ברק לא היו לא סבירות לאור מה ששרון הבטיח. האם לזאת התכוונת כאשר כתבת "משחק פוקר ..."? אם כן אז אתה מעיד על הבעיתיות של התיאוריה שהעלת במסגרת הכללים שלי כיוון שההנחה שלי היא שהפוליטיקאים הם רציונליים באמצעים ולא עושים שגיאות שכאלו, במיוחד לא במשא ומתן. לכן איני רואה עדיין כיצד ברק הכשיל ממשלת אחדות כרגע.
הארי סלדון הקדים את בואו 18072
דומה שאתה מאמין שכל פוליטיקאי הוא הארי סלדון קטן. יכולתם מעוררת ההשתאות של פוליטיקאים לנבא את העתיד, ולפעול בצורה שתבטיח את הגעתו בצורה הרצויה להם, נראית לקוחה מספריו הנפלאים של אסימוב.

כמה חבל שהולוגרמה של דוד בן גוריון לא מפגינה נוכחות בזמני משבר. הופעתה בזמנים טרופים אלו, מפזרת נתונים סטטיסטיים פסיכוהיסטוריים ביד בוטחת וממליצה על דרכי פעולה, הייתה מועילה לשיפור רוחו הקודרת של העם.

ולספקנים, הנה קורטוב חומר למחשבה:
האם שאלתם את עצמכם פעם מדוע לגוף החשאי והמיסתורי ביותר של ישראל קוראים "המוסד" ?
הארי סלדון הקדים את בואו 18075
מר נתניהו,

משנתי הסדורה והמבולגנת גם יחד, פזורה ברחבי האייל, אתה מוזמן לקרא ולהגיב. תגובתך כללית מכדי שאוכל להתייחס אליה.

בברכה,

ערן
ספקנות בפעולה 18078
אתה באמת חושב ש"המוסד" הוא הגוף החשאי ביותר של ישראל?
הגוף החשאי ביותר 18201
נקרא ''אס''כ''.
ספקנות בפעולה 18204
אתה באמת חושב ש"אס"כ" הוא הגוף החשאי ביותר של ישראל?
ביון בר''ת. 18312
מה זה אס"כ? המשך בשינוי אדרת של לק"מ?
הארי סלדון הקדים את בואו 18202
צחוק צחוק, אבל המתרגם לעברית היה בבעיה בגלל קיום "המוסד". אם הספר היה מתפרסם תחת השם "המוסד" (כפי שהוא נקרא במקור, Foundation) - הספרנים לא היו ממקמים אותו על מדף המד"ב...

לכן הוא נקרא "המוסד השמיימי".
המתרגם הוא עמוס גפן ז''ל 18295
fill the blanks 18080
אני עדיין מתקשה להבדיל בין אמצעים ומטרות לשיטתך, האם ממשלת אחדות היא באמת לא משהו מעשי, הרי במובן של יתרון כלכלי (ועל מימוש ערך, הרי אסור לדבר, שלא נכניס את האידיאולוגיה האסורה) יש לממשלת אחדות משמעויות ברורות לדוגמא אופוזיציה קטנה = מעט חוקים "פופוליסטים" = תקציב יותר קטן...
הכללים שקבעת (כמו שהבנתי אותם, ויכול מאד להיות שכאן הבעיה) אומרים שצריך להסיק את מטרותיו של פוליטיקאי אך ורק על פי מעשיו, הראיתי שכל מעשיו של ברק (מ - 99) מנעו ממשלת אחדות (כזכור, לפני הבחירות הוא היה ראש הממשלה, ולכן היה יכול לכפות על ביילין-בן-עמי ממשלת אחדות), ergo מטרתו של ברק היא מניעת ממשלת אחדות.
כשכתבתי על משחק הפוקר התכוונתי לכך שיש פה מפגש בין שני פוליטיקאים בעלי אינטרסים שונים שמנסים להשפיע ולקדם את האינטרסים שלהם, וכשכתבתי על ה"קלפים הפתוחים" התכוונתי שנראה שאחד מהם יודע על מהלכיו (ועל המטרות האמיתיות אותם הוא מנסה לקדם בעזרת המהלכים האלה) של השני מראש (ומונע אותם).
''לך תעשה שיעורי בית'' 18130
א. טוב, אתה מנסה בכל זאת להראות שממשלת אחדות היא מטרה מעשית, דרך התקציב, מה ששוב הופך את האחדות לכלי ולא למטרה – המטרה כעת היא בעצם התקציב, או אפילו אפשר לומר מילים גסות כמו "מדיניות פיסקלית" או "שינוי מבנה המשק". כעת יש לבדוק האם באמת ממשלת אחדות (ושוב, ככלי ולא כמטרה) משרתת בקונסטלציה הנוכחית את המטרה הזו.

ב. אני מצטער, אבל פשוט לא הראת. לא בתגובה הנוכחית, ולא בתגובה הקודמת. לא סיפקת ארועים/אמירות/מעשים. אני לא מעיז להסתמך על מעט כל-כך בהגיעי למסקנה. אבל יתרה מזאת, אני טוען (כאשר אני שב ומתייחס לממשלת אחדות ככלי ולא כמטרה, מאחר שאני מקווה ששיכנעתי אותך ב-א) כי *לפעמים* כדאי לברק להקים ממשלת אחדות ולפעמים לא כדאי. ניסיתי להראות מניתוח המתמודדים בבחירות (פסילת פרס, אי התמודדותו של ביבי, ניטרול מאיר שיטרית שכבר נשכח והניסיון של שני הצדדים לגמור את הבחירות בהפרש נמוך יחסית) שהמטרה הייתה להקים ממשלת אחדות לאחר הבחירות. ייתכן והצלחתי לשכנע וייתכן ולא. בינתיים לא הצגת אתה תיאוריה חילופית כך שחובת ההוכחה או הסתירה היא עליך.

ג. מדוע אתה קובע שהאינטרסים מנוגדים ומדוע אתה ממשיך וקובע שהאחד מונע אותם מהשני? אם אתה יודע משהו אז אנא חלוק זאת עימנו. אני *אשמח* לדעת מה קרה במשא ומתן הקואליציוני, שהתקשורת בעיקר מדברת על מה שקורה מסביבו, לא בתוכו. אבל הקביעה שלך, כל עוד לא הבאת סימוכין, היא חסרת בסיס.
אני הולך... 18134
א. המטרה שלי הייתה לקבל ממך הגדרה להבדל בין אמצעי ומטרה, במילים אחרות התיאוריה שלך מציגה שני מושגים שאני עדיין לא הבנתי את ההבדל ביניהם, למה הפרדה (אם נקח את הדוגמא עליה אתה חוזר כל הזמן) היא מטרה, הרי לדעתי אם כבר היא אמצעי (לקיום מדינה מסוג מסויים?). והאם המטרה יכולה להיות ערך, אם כן אז אתה סותר את ההפרדה (המוצהרת) בין הפוליטיקה לאידיאולוגיה, ואם לא אז איך אפשר להגדיר את מבנה המשק כמטרה אינטרסנטית (ומה כן אפשר להגדיר כמטרה לגיטימית = שאינה אידיאולוגיה ואינה כלי דרכו אפשר לממש משהו אחר).
ב. העובדות הידועות לי: אהוד ברק היה ראש ממשלה, היו לו שתי הזדמנויות להקים ממשלת אחדות, הוא נמנע מהקמה של ממשלה כזו בשתי ההזדמנויות תוך כדי תשלום מחיר אלקטורלי וכלכלי. אני חושב שהעובדות מוכיחות את התיאוריה (בעיקר שאין עובדות שמפריכות אותה). בנוסף לכך רמזתי (מתוך הנחה שזה ידוע לך) שדווקא ניטרולם של פרס ושטרית (שני תומכים מוצהרים של ממשלת האחדות, פרס אפילו היה שותף בהקמה של שתיים כאלה) תומך בתיאוריה שלי (נתניהו, כמו שצינת, הוציא את עצמו, כנראה בגלל סכסוך עם ש"ס). הניסיון של שרון לסיים בהפרש נמוך מחזק את התיאוריה שלי (כמו גם את שלך) כי אני טוען ששרון תומך בממשלת אחדות, אני לא חושב שברק ניסה להפסיד בהפרש נמוך (אם הוא ניסה להפסיד בכלל), אבל ברור שלאחר ההפסד ושיחה עם שרון הוא הודיע על התפטרותו (אמנם זה לא מוכיח את התיאוריה שלי, אבל בהחלט תומך בה).
ג. אני לא יודע, והאמירה שלי נכתבה כהערכה (הפתיחה ב"אולי" לפני כל המשפט הראשון היה אמור לסמן את זה, אם כי מקובלת עלי הביקורת הסמויה על סגנון הכתיבה שלי) שהסתמכה בעיקר על העובדות שפירטתי (שכולן ידועות לך) סעיף ב'.
אני הולך... 18140
א. להגדרה מדוייקת יותר תאלץ להמתין קצת. אני צריך להגדיר אותה במדוייק (ויש לי גם כמה חובות נוספים לך). אני מוכן קצת להמשיך ולומר שגם הפרדה אינה מטרה אלא אמצעי, האמת היא שיש כאן שרשרת שנגמרת פחות או יותר כאשר נמאס לנו (כי הפרדה היא אמצעי לשלום קר, ושלום קר הוא אמצעי לאופי כלכלי מסויים וכך הלאה...)

ב. האם אתה מוכן לקבל את זה שממשלת אחדות אינה מטרה אלא אמצעי? אם לא אז ננסה את הטענה הבאה: כל אחד מהאנשים שמנית תמך בממשלת אחדות במצב מסויים, והתנגד במצב אחר. אם תראה לי שבמקרים בהם התנגד מן-דהו לממשלת אחדות היה בכך משום תמיכה עקיפה בממשלה (למשל מישהו שתופס עמדה של ימין קיצוני ו"מלכלך" את כולו בעיני הציבור) או לחילופין במיקרים בהם תמך מן-דהו אחר בממשלת אחדות בעצם היה בכך משום התנגדות (אייג'נט פרובוקטור שכזה, משהו כמו שמעון פרס שמדבר על מזרח תיכון חדש ופרוייקים איזוריים אבל בעצם לא עושה שום דבר מעשי בנושא) אזי ניתן יהיה לומר שמשלת אחדות הייתה מטרה. אחרת, המושג "ממשלת אחדות" אדיש למציאות – מישהו יכול להיות בעדו או נגדו וזה לא משנה כהוא זה את ההסבר שלך. בקיצור, אצלך חסרה הנקודה הקונסיסטנטית – נקודה שהפוליטיקאי בעקביות תומך בה או מתנגד לה. הנה חשפנו עוד הנחת יסוד – לפוליטיקאים יש מטרות קבועות, והם משתמשים באמצעים שונים, לעיתים הפוכים, אך בהתאם למציאות, כדי לממש את המטרות שלהם.
מה שניסיתי להראות בפסקה הנ"ל הוא שלעצור ב"ממשלת אחדות" זה פשוט מוקדם מדי (ביחס להסבר שלי ב-א) וגם לא בהכרח תואם את העובדות. אני ב ומציין שלא ברור מדוע לא קמה ממשלת אחדות בספטמבר-אוקטובר. הקביעה שזה בגלל אהוד ברק לא בוססה כלל.

בכל אופן, אני חושב שסוגיית ממשלת האחדות עדיין לא התבררה די צורכה, נתראה עוד שנה-שנתיים.

ג. לא הייתה כאן ביקורת, כיוון שאתה משתמש בשם בדוי אז אתה יכול להיות אפילו אהוד ברק for all I know, או, אם לא נגזים, מישהו שמקורב למקבלי ההחלטות ויודע יותר ממני. אם כן, בכנות, אהיה שמח לדעת יותר.
אני הולך... 18149
א. תודה, היתה לי הרגשה שמשהו חסר. הבעיה בהגדרה הזמנית שנתת, היא חוסר האובייקטיביות של נקודת העצירה (אני מקווה שבעיה זו תתוקן). בכל מקרה נראה לי שהחזרת את האידיאולוגיה למשוואה.
ב. ברור, אני מקווה, שאם ברק היה רוצה למנוע ממשלת אחדות (בספטמבר אוקטובר) הוא היה מונע, ומעצם העובדה שנמנעה ממשלת אחדות אפשר ללמוד שאולי היה זה ברק שמנע אותה.
ברק, כמו שניסיתי להראות, התנגד באופן עקבי לממשלת אחדות (במעשיו, לאו דווקא בהצהרותיו). נזכרתי גם שלפני הפלתו של נתניהו והקדמת הבחירות הוצע לברק להצטרף ממשלת אחדות (באותו זמן הרוב שלו בסקרים לא היה מובטח, אם היה בכלל) וברק סירב (איך יכולתי לשכוח את הנאום הדרמתי של דרעי ואחריו נתניהו בכנסת). כך שלפחות עבור ברק אפשר להתייחס לממשלת אחדות כמטרה (נכון שכנראה מדובר במטרה נוספת אותה אמורה ממשלת האחדות לקדם, אבל אין לי דרך לדעת מהיא ולכן אני נעצר במכנה המשותף הראשון).
ג. לצערי (ולמזלם הגדול של אזרחי ישראל) אני לא מקורב למקבלי ההחלטות ובטח שלא אחד מהם.
אני הולך... 18176
א. זו כבר לא אידאולוגיה במובן הרגיל שלה אלא מה שאני קורא ''הנחות מוקדמות'', מקובל להגדיר אידאולוגיה בתור ''מה שאומרים לציבור'' (בהכללה גסה, אני מוכן לשלוח לך הגדרה מדוייקת יותר בדוא''ל)

ב. שוב ''אולי'' לא מבוסס, ולדוגמא הנוספת שלך חסר ניתוח של הקונסטלציה הפוליטית ושאר ירקות. אתה עדיין רחוק מלהציג את ממשלת האחדות כמטרה עבור אהוד ברק.

ג. נו, טוף.
אני הולך... 18180
א. אני מחכה להגדרה...
ב. שוב, איך אפשר לבסס, מה עוד מלבד מעשיו של פוליטיקאי (שכפי הנראה לא מהווים ביסוס) יכול לבסס טענה (בטח שלא הצהרותיו או האידיאולוגיה שלו).
אני הולך... 18183
א. הגדרת אידאולוגיה תישלח אליך בדוא"ל עוד היום (2 דפים PDF)

ב. זהו, שאתה *לא* פרטת מה הוא עשה. אתה אמרת פחות או יותר: "הוא היה ראש ממשלה, ולא ייתה ממשלת אחדות". ההנחה הסמוייה שלך היא שם הוא ראש ממשלה אז הוא יכול לעשות כל מה שהוא רוצה. עליך מוטלת כעת חובת ההוכחה (כמו למשל לספק הסבר מדוע לא התקבלה טיוטת ההסכם שהציע טומי לפיד על ידי שני הצדדים).
ובכל זאת 18186
איך אפשר להוכיח שפוליטיקאי רוצה למנוע משהו (כמו למשל ממשלת אחדות), או אפילו לקדם משהו (אם נתעלם מהצהרותיו, ומתוצאות מעשיו - אז מה נשאר)? אם אני אתן הסבר מדוע לא התקבלה טיוטת ההסכם שהציע ח"כ לפיד, והרי נתתי הסבר (משום שברק רצה למנוע ממשלת אחדות), זה לא יוכל להתקבל כהוכחה, משום שאין לי דרך להוכיח שזו אכן הייתה מטרתו של ברק (הרי אי אפשר להתיחס להצהרותיו).
אבל בכל זאת, העובדות הן:
1. כל זמן שברק עמד בראשות העבודה לא הוקמה ממשלת אחדות (למרות מספר בקשות מנתניהו ושרון).
2. ברק פרש מראשות העבודה, והוקמה (כנראה) ממשלת אחדות.
ברור שזו לא הוכחה - משום שאין אפשרות להוכיח תיאוריה (אלה רק להפריך אותה) אבל זה
א. מונע אפשרות הפרכה (עד שובו של ברק לראשות העבודה?).
ב. תומך באופן עקבי לחלוטין בתיאוריה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים