בתשובה לעבד מן השורה, 10/03/04 1:34
ביטוח לאומי למתקדמים 204124
כל מה שסיפרת לעיל + עוד כמה פרפראות:

א. בשעה שטענתי שלא ייתכן כי לפני 7 שנים לא שילמתי ביטוח לאומי בשנה מסוימת כי הייתי שכיר, אמרו שצריך לבדוק את טענתי בארכיון שלהם וזה לוקח זמן.

אבל בעודם בודקים עיקלו לי את כל חשבונות הבנק וקופות החיסכון, בלי התראה מוקדמת! (הם אפילו הצליחו לעקל סכום שהגיע לי כהחזר מהמדינה על "הטל שלום הגליל", ששכב באיזשהו בנק ולא ידעתי על קיומו).

ב. כשגילו שאכן הייתי שכיר בתקופה שציינתי, ויתרו על הסכום הזה, אבל לגבי חודשים בודדים, מתוך תקופה של כמה שנים, שעבורם לא הצלחתי לנפק מסמכים מתאימים, הפציצו אותי בקנס אדיר. כאן, אכן, בא שלב "הסחיטה" והמו"מ.

אחרי המון ויכוחים ויתרו על חלק מהקנס (זה מן טקס חסר פשר שבו יש שיקול דעת למנהל/ת המחלקה שלא על בסיס איזשהם קריטריונים מוגדרים); את היתר שילמתי בלית ברירה (עדיין כל חשבונות הבנק היו מעוקלים).

ג. שבועיים אחרי שהסדרתי את החוב והוסרו העיקולים, כל החשבונות עוקלו שוב!

כשניגשתי אליהם עם האסמכתא שמוכיחה כי הגעתי כבר להסדר ושילמתי להם, אמרו שאולי נפלה אצלם טעות.

אחרי ימים אחדים של המתנה כשחשבון הבנק מעוקל, הם הודו שאכן עיקלו שוב בטעות, והסירו את העיקול.

זה היה הנוסח המקוצר של הסיפור, שכלל אינספור טלפונים ו-‏4ביקורים בסניף הביטוח הלאומי (ובנוסף, כמובן, ריצות וטלפונים לבנק שלי).

הבעיה עם הביטוח הלאומי, שהפקידים שם יכולים לשלוח צווי עיקול והוצאה לפועל בלי שיהיו מחוייבים לבסס את תביעתם (חובת ההוכחה לשיטתם היא רק על הנישום). אם הם טעו אין הם נושאים אף פעם בשום תוצאות. האם מישהו שמע פעם על פקיד ביטוח לאומי שנענש (או אפילו ננזף) על הוצאת תביעות תשלום חסרות בסיס וטירטור שווא של נישומים?
ביטוח לאומי למתקדמים 204200
וסיפור קטן שנוגע לצד השני של המטבע – מקבלי דמי ביטוח לאומי:

מעשה באיש, ידיד שלי, ששימש כל ימיו שכיר ומעולם לא ידע כי יש לו עסק ויכול להיות לו עסק עם ביטוח לאומי (מבחינתו, הקיזוז בברוטו לביטוח הלאומי לא היה מוחשי).
איתרע מזלו וחלה במחלה כרונית קשה שמשמעותה הייתה ועודנה אובדן מוחלט של יכולת עבודה לכל ימי חייו.
האיש לא היה מודע לכך שהוא יכול לפנות לביטוח לאומי ואף חש בושה מסוימת לעשות כן. כאשר פנה באופן מהוסס, אחרי שנתיים בהן חי על נדבת לב משפחתו, היה המסלול לקבלת קצבה כה ארוך ומפותל ודרש ביקורים כה רבים (האיש מתקשה לנוע) עד שוויתר.

זו הייתה טעות קריטית.

אחרי שנה נוספת, הפך מצבו כה נואש עד שפנה בכל זאת לביטוח הלאומי בבקשת לקבל קצבה ובנוסף, דרש קצבה באופן רטרואקטיבי עבור שלוש השנים שלפני כן, בהן לא עבד.

אז התברר לו גודל טעותו.

למרות שאין חולקים, גם לא בביטוח לאומי, כי אין שום אפשרות או סיכוי כי עבד באותן שנים והיה זכאי לקצבה, אמרו לו בביטוח לאומי כי הם אינם משלמים קצבה באופן רטרואקטיבי. למעשה, זכויותיך הרטרואקטיביות פוקעות בתוך שנה וגם בתוך שנה, אינך זוכה לתוספת ריבית על תשלום הקצבה.

ואיך זה מסתדר עם הדרישה שלכם לתשלום רטרואקטיבי אליכם למשך של עשרים שנה ויותר? המדיניות פשוטה, הסבירו לו (לא בלשון זו, אך במשמעות זו): כשאתה חייב לנו, אתה חייב לנצח נצחים. אנחנו אף פעם לא חייבים לאף אחד. למעשה, אם לא תבוא ותתבע את הכספים ותוכיח לנו שאתה ראוי לקבל קצבה, לעולם לא תקבל מאיתנו גרוש.

הערה קטנה בצד: ההתנהגות המבישה הזו ייחודית לביטוח לאומי לבדו בין רשויות המס. מס הכנסה משלם ריבית על החזרי מס שהוא נדרש להחזיר לנישומים ומע"מ אינו מפגר בתשלומים שהוא נדרש להחזיר.
ביטוח לאומי למתקדמים 204222
מס הכנסה לא רק משלם ריבית, הוא גם מחזיר מס עד שש או שבע שנים אחורה.
כל כמה חודשים אני מקבל מכתב מביטוח לאומי עם תהיות ושאלות בקשר לעבודתי בזמן זה או אחר, חלקן עוד מהתקופה שהייתי חבר קיבוץ. הבעיה היא שגם כשהם מקבלים ממני אשורי שכר, הם מבקשים אותם שוב ושוב.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים