בתשובה לגדי אלכסנדרוביץ', 04/04/04 13:30
גם האפשרות הראשונה וגם השלישית נכונות. 210235
הבעייתיות שאתה רומז אליה מובנית בכל שיטת המשפט במדינות דמוקרטיות, לפיה מוטב לשלוח לחופשי עשרה פושעים ולא לאסור חף מפשע אחד. מתוך הפרדיגמה הזאת נדרשת התביעה להביא ראיות מעבר לקיומו של "ספק סביר", וההחלטה שנופלת היא בינארית: אשם או זכאי (אומנם יש זיכויים בדרגות שונות, אבל מבחינה משפטית זכאי הוא זכאי הוא דרעי). כשמדובר באישי ציבור, הם יכולים להיות זכאים משפטית אבל לא ראויים ציבורית, כיוון ששם צריך להפעיל הגיון הפוך: מוטב להדיח לשווא עשרה ראשי ממשלה מאשר לתת למושחת (או אידיוט, ראה להלן) אחד להמשיך לכהן בתפקיד.

"מושחת" הוא לא רק ביטוי פלילי, הוא גם ביטוי ערכי, ולכן אין סתירה בין היותו של האדם מושחת לבין היותו זכאי. הדוגמא הטובה ביותר שעולה בדעתי היא פסילת עדויות בטענות טכניות (נניח: האזנה לא חוקית), אבל גם מקרה שרון יכול להתגלגל להיות כזה. אם מר אפל יורשע במתן שוחד, ומר שרון ייצא זכאי או לא יועמד לדין כיוון שכביכול לא הבין שמדובר בשוחד וחשב ששכר גלעד בנו סביר יחסית לכישוריו, הרי שבמערכת השיפוט הלא-פורמלית של שוטה אחד לפחות הוא מושחת, שכן בטיפשות אני באמת מבין. כל העסק הזה של ראש-קטן, "לא התעמקתי", "לא הבנתי" או "לא הפנמתי" אצל ראשי השלטון הוא עצמו שחיתות: אם אתה טיפש בקנה מידה קולוסאלי כזה, זאת שחיתות והונאה מצידך לרוץ לתפקיד ציבורי מלכתחילה, ומוטב לך לקחת יועצים טובים גם כשאתה מנסה לאזן את פנקס הצ'קים שלך (אם מישהו עוד עושה את זה בימינו).
גם האפשרות הראשונה וגם השלישית נכונות. 210239
עם מה שכתבת אני מסכים, אבל טרם היה משפט, וטרם ברור על סמך מה יזוכה ראש הממשלה אם יזוכה. האם, אם כך, ניתן מראש לקבוע האם ראש הממשלה הוא מושחת או לא, גם מבלי לדעת את מהלכי המשפט?
גם האפשרות הראשונה וגם השלישית נכונות. 210241
כן. לא צריך לדעת את מהלכי המשפט, מספיק לדעת את העובדות.
גם האפשרות הראשונה וגם השלישית נכונות. 210246
ואתה יודע את כל העובדות שיוצגו בפני בית המשפט?

הרושם שנוצר מהתגובות, אגב, הוא שלא צריך לדעת את כל העובדות, אלא מספיק לדעת "היועץ המשפטי בחר להעמיד לדין את שרון", וזה תחליף הולם לעובדות.
גם האפשרות הראשונה וגם השלישית נכונות. 210249
לא. אבל אילו הייתי יודע, זה היה מספיק גם מבלי לדעת את מהלכי המשפט.
גם האפשרות הראשונה וגם השלישית נכונות. 210251
משהו על החלטת היועץ: http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?... - לא חשבתי על זה עד עכשיו, אבל אני נוטה לקבל את דעתו של הכותב.
גם אני 210278
גם האפשרות הראשונה וגם השלישית נכונות. 210242
אני רק הצטרפתי לשיחה כאן בנקודה הזאת של "מושחת" ו"זכאי", ובפרט לגבי ה"פגם" בשיטה המשפטית שהצגת בסוף הודעתך, כאילו הוא מאפיין דוקא את השיטה המשפטית שלנו. לגבי המקרה הקונקרטי, האנטיפטיה האישית שלי כלפי שרון לא מאפשרת שיפוט אובייקטיבי מספיק כדי שארצה להציגו בציבור (במלים אחרות: "האי בידינו" מספיק לי כדי לקבוע עמדה, אבל גם אם היה אומר "בוקר טוב" הייתי בטח חושב אותו דבר).
גם האפשרות הראשונה וגם השלישית נכונות. 210247
אתה צודק, למרות שהבעייתיות ממשיכה להיראות בעייתית, זו לא המצאה שלנו, אלא חולשה מובנית של מערכת המשפט כפי שהיא.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים