בתשובה לארז ליבנה, 15/04/04 21:54
לא רק המילה חיים, כל המילים המופשטות. 212731
ארז שלום,
שפה-מדוברת או כתובה נועדה לאפשר לנו לתקשר, בשפה ישנם מילים שמשמעותם מוחלטת וישנם מילים שמשמעותם מופשטת, שם בעצם נצפית מוגבלות השפה, אבל יחד עם זאת, שם ניתן לגלות את גודל הבריאה, את גדלות המוח האנושי (התקין) היכולת שיש לנו, בני האדם לתת מילים למשהו שלכאורה איננו.
בעצם כל הבעיה שיש לך בהגדרת המילה חיים מקורה שם?! ובעניין זה אני חושבת שאנחנו מסכימים-ישנם מילים רבות(מופשטות) לכאורה ברורות אך בעצם לא. (לא רק המילה חיים,ואני מודעת לכך שבאופן ספציפי, היכולת לרדת לעומק מילה זו אולי תאפשר אי אלו שינויים.) זה עדיין לא הופך את המילון לכלי לא יעיל, בתפיסה שלי מי שהמציא את המילון היה גאון(אולי זה המקום לומר לו תודה)יצירת קונצנזוס למילים- שהם הבסיס ליכולת שלנו לתקשר. ולכן אני לא מסכימה עם המשפט הבא שלך-
"מה זה מילון?לכל מילה מוצמדת הגדרה. ומה יש בהגדרה? עוד מילים!איך זה עזר לנו? האם אדם שאינו דובר עברית יכול ללמוד את משמעות השפה ממילון עברי-עברי? לכל היותר הוא יוכל לעמוד על קשרים בין מילים נרדפות"
אך אני מבינה את מגבלות השפה, ומסכימה איתך לגביהן.

לגבי הרצון שלך לתת הגדרות ממשיות לכל יישות פיסיקלית-אגב,ספציפית ביחס למילה חיים אנני מאמינה כי תיתכן הגדרה חד משמעית,אפילו בגמרא קם ויכוח בעקבות המשפט "נשמת חיים באפו"- לגבי,הזמן בו האדם נחשב ללא חיים,ונראה לי כי אין הסכמה סופית בעניין.

"החיים ביד הלשון"- זה הוסכם עוד בימי הביניים, אם לא קודם- אני מקוה שאתה מכיר את הסיפור על מריבת האיברים לגבי מי החשוב ביותר(אני לא הלאה אותך בדברים)בסוף הלשון מנצחת היא מוכיחה לכולם כי החיים ביד הלשון.

"מורכבות הינה אכן מדד"- אולי טעיתי כשחשבתי שזה ברור אבל לפחות בתפיסה שלי מורכבות מעלה בראש את ציר המספרים.

בעניין המוות-אנחנו אכן מסכימים מוות הינו מוחלט, ההערה שלי הייתה ביחס לסקלה שבין חיים למוות ואני מקבלת את התיקון, אולי עדיף להגדיר זאת הסקלה שבין חי ללא חי. ובמקרה זה זה אחד הדברים שהופכים את העינין למורכב.

תודות לך על ההתיחסות,
אגב שמחתי מאוד שהזכרת את הספר הטאו של פו- זכרונות יפים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים