מעניין 21900
מאד מעניין, אפילו. לא שיערתי שהתקורות של קרנות הנאמנות מספיקות כדי לנטרל את העדיפות של השקעה בבורסה ע"פ השקעה בשקל. הייתי שמח אם היית מבסס את הבחירה שלך בריבית בנק ישראל מינוס ארבעה אחוזים כמייצגת את התשואה על השקעה בשקל - לאיזה טווח-זמן התייחסת?

מעבר לבעייתיות של שוק-ההון הישראלי אותה הצגת (שוק של בעלי-עניין, אי תשלום דיווידנדים), נדמה לי (ותקן אותי אם אני טועה) שפרט לחברות שהן עדיין בשליטת הממשלה (כמו "בזק") אין בבורסה התל-אביבית חברות שראויות להיחשב blue chip. אין כאן ענקי תעשיה שמניותיהם מהוות השקעה בטוחה בפני עצמן ושהרווח-למניה עומד בראש מעיניהם. זה נובע, אולי, בחלקו מכך שלמשק יש עבר ריכוזי (אולי אם המדינה לא היתה מתעקשת על מכירת "גרעין שליטה" בבנקים וב"בזק", אלא היתה מוכרת את החברות הממשלתיות לציבור, היינו רואים תחילתו של שינוי), אבל גם מהיותה של הכלכלה הישראלית קטנה, ולכן ממילא חברות מישראל הפועלות בשווקים אחרים מעדיפות לגייס הון בחו"ל, ולדלג על הבורסה התל-אביבית בדרכן.
מעניין 21903
כיוון שאין נתונים לגבי הפערים שיש בין ריבית בנק ישראל לריבית שנותנים לנו הבנקים, שאלתי מספר כלכלנים במחלקה שלי והם טענו שבדרך כלל הפער הוא ארבעה אחוזים (כמו היום).

אתה צודק באופן חלקי, יש חברות גדולות שנסחרות בבורסה: כמו עלית, אסם, טמפו ואחרות. אבל אף אחת מהן לא שמה לנגד עיניה את הרווח למניה. ולמה לה? מחיר המניה נקבע לפי קריטריונים עלומים.
מעניין 21908
יש כמה וכמה חברות שרשומות למסחר גם בת"א וגם בניו-יורק (למשל טבע, אלביט, ECI ,NICE ועוד). שערי המניות של החברות הללו בת"א נקבעים בראש ובראשונה ע"י מה שקורה למניה בחו"ל. כידוע ה-Wall Street הוא לא רחוב אחד-העם ושם אי אפשר להריץ מניות ע"י פרסום שמועות כוזבות באינטרנט(*). כמעט כל בוקר מתוקנים שערי מניות הארביטראז' לפי שער הסגירה שלהן ביום המסחר הקודם בארה"ב, וזה שומר על המניות הללו ממשחקים ספקולטיביים של סוחרים מקומיים ובכלל מכניס קצת שפיות לביצה המקומית.

(*) למעט מניות OTCBB, שמאחוריהן בדרך כלל לא עומדות חברות רציניות ופעילות.
מעניין 21925
החברות האלה נסחרות *גם* בתל-אביב מטעמים הסטוריים גרידא, הלא-כן?
לא רק טעמים היסטוריים 22043
אין לפני את הנתונים, אבל חלק לא מבוטל מהמחזורים במניות שציינת מתבצע בתל-אביב. זה לא מפליא כי הישראלים מתענינים במניות אלה ועבורם הפעילות בתל-אביב טבעית וכרוכה בעמלות זולות.

זאת גם הסיבה לכך שלאחרונה עוד כמה חברות ישראליות התחילו להסחר גם בתל-אביב (עם שינוי החוק שפוטר אותן מהצורך לדווח בנפרד לרשות ניירות הערך בארץ).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים