בתשובה לגיל לדרמן, 04/06/04 19:12
הסיבה לעליית המחירים של הנפט 223645
"כולם מסבירים לנו שזו מלחמה "בגלל הנפט". אבל מה זאת אומרת בדיוק"
מספר עובדות שנשכחו להביא לידעת הצופה:
ארה"ב הינה צרכנית הנפט מס' 1 בעולם- כ25% מכלל צרכנותו בעולם (קרי- בלעדיו המדינה משותקת).
בין השנים 1984 1996 העבירו גרמניה, צרפת ורוסיה (שבמקרה היוו כאופוזיציה למתקפה) מאות מיליארדי דולרים לעיראק, לשם מודרניזציה כללית (בפועל הרוב הלך לכיסו של סדאם ובבנייה ופיתוח צבאי).
עובדה נוספת- עיראק הינה אחת מספקיות הנפט הגדולות בעולם (יש כאלו שמגדירים אותה כ"אי הצף תחת ים שחור"). הפוטנציאל הגלום במרבץ כה עשיר, הביא את הממשל העיראקי (או יותר נכון סדאם), להלאים את שדות הנפט: כך נוצר מצב, בו הנפט הינו רכוש ממשלתי, ואין לאף חברת-נפט פרטית שהיא, זכות לרכוש שדות כאלו ואחרים...
ולענייננו- סאדם החליט, שכתוצאה מהחובות העצומים לרוסיה- ייתן בתמורה אזורים עשירים בנפט. משמעות הדבר, שינוי גורף במפת הכלכלה העולמית- מחד רוסיה מתחזקת, מחירי הנפט יועלו ומנגד, ארה"ב נחלשת וכך גם כלכלתה (רק לשם המחשה- נניח שחבית עולה 6$ כאשר לעיראק היתה בלעדיות. לאחר שרוסיה קיבלה את השליטה, היא החליטה להעלות את המחיר ל8$- משמעות הדבר שארה"ב, צריכה לשלם 2$ נוספים על כול חבית. לשנת 2000, ארה"ב צרכה כ300 מיליון חביות נפט ליום! כלומר בחשבון פשוט-‏2$*300,000,000*365=219,000,000,000$ לשנה)...
באותו העניין- בוש, נשיא ה"דמוקרטיה הנאורה בעולם" ארה"ב, לפני עיסוקו בפוליטיקה, עבד כאיש עסקים. לא אספר את הביוגרפיה המלאה אודותיו, רק נאמר שבמהלך שנים אלו, עיקר עיסוקו נגע בנפט, ומכך קשר גם קשרי מסחר ועסקים עם חברות קידוח רבות עוצמה. בפלישה לעיראק, מלבד החובות העצומים ששקעו (בינתיים) לטמיון- קרס הממשל העירקי, ואיתו נוצרה אנרכיה ואי וודאות. בין חוקים כאלו ואחרים שהיטשטשו, חוק האלאמות גם הוא "התגמש"- ותנחשו איזה חברות נפט עושות את דרכם לעיראק? נכון, אמריקאיות... ואף מפליא מזה- כאלו שלא פעם הועלה שמם עם בוש הצעיר, כתומכותיו או בעלות עבר עסקי עמו...
סיבה נוספת מיני רבות הינה שיקום המדינה: כיאה לאחר מלחמה נוצר אי סדר בכול הקשור לתעשייה העירקית. ארה"ב החליטה(כמובן במסווה של הומניטריות ודאגה לעם החלש), כחלק מזכותה של מדינה כובשת להחדיר לארץ תעשייה לשם שיקום המדינה: בצעד חסר תקדים זה הוכנסו בצורה שרירותית חברות אמריקאניות ובריטיות בלבד (פרט למס' מצומצם של אסיאתיות). את האפקט שהדבר ייצר לכלכת ארה"ב אין צורך לספר (דרך אגב, יש הסוברים שהמלחמה גם היוותה פתח למובטלים רבים: 150 אלף חיילים מצויים כיום בעירק- קרי 150 אלף מקומות עבודה נוספים+ בחירות שנראות באופק... תעשו חישוב לבד).
הסיבה לעליית המחירים של הנפט 223648
הבעייתיות עם התאור הזה היא שמחיר הנפט אותו משלמות מדינות (ובכללן ארה"ב) לא נקבע לפי המחיר אותו דורש ספק יחיד - יהא זה סדאם או רוסיה (אשר דרך אגב, גם כך הינה יצואנית הנפט השניה בגודלה, ויכולה לפי גישתך להעלות את מחירו). גורם בעל יכולת מוחשית יותר להשפיע על מחירי הנפט הינו קרטל אופ"ק.
זה נשמע הגיוני למדי שממשלת ארה"ב מנצלת את כוחה הצבאי על מנת לקדם את עסקי האליטה התאגידית השלטת, אבל הטיעון של השתלטות חברות אמריקאיות על עסקי הנפט של מדינה תוך דחיקת רגליהן של חברות ממדינות אחרות איננו מספק את ההסבר הראוי לבדו, שהרי גם השתלטות עויינת על איראן, ונצואלה או ניגריה בכל רגע נתון בעשרים השנים האחרונות ניתן היה להסביר באותו אופן בדיוק.

ועניין טכני נוסף. אני מומחה קטן מאוד לתעשיית הנפט, אבל אני לא חושב שגם במדינות אופ"ק האחרות נמכרים שדות הנפט עצמם, אלא לכל היותר זכויות קידוח מוגבלות. שהרי אם שדות הנפט שייכים לחברות פרטיות, מה הטעם במכסות שמכתיב ארגון אופ"ק למדינות החברות בו?

בחיפוש מהיר באינטרנט לא מצאתי נתונים מעודכנים, אבל נכון ללפני מספר חודשים מספר חיילי המילואים בעיראק היווה כרבע מכלל הכוחות. עוד עשרות אלפים מגיעים כנראה השנה, אבל בכל אופן זה לא 150 אלף.
הסיבה לעליית המחירים של הנפט 223700
רוסיה, כפי שציינת, אכן יצואנית מס' 2 בעולם (מאחורי ערב הסעודית). כניסתה של רוסיה לעיראק (המהווה בין 8%-10% באיגוד הנפט הנ"ל), מפרה את יחסי הכוחות הברורים בינה לבין אופ"ק (שהינה ספקית הנפט המרכזית לארה"ב): המצב יגרום מחד, להתחזקות נוספת של רוסיה (ושאר מדינות בריה"מ לשעבר), ומנגד היחלשותה של אופ"ק- דבר שמשפיע ישירות על תפוקת ומחירי הנפט (ככל שיש פחות כך עולה המחיר)...
" מה הטעם במכסות שמכתיב ארגון אופ"ק למדינות החברות בו?"- ומה הטעם בחוקים במדינה דמוקרטית, בעוד שרבים מפרים אותם: סדאם נכנס לפלונטר (בשל מדיניותו הבזבזנית והאנוכית), וכך הוא ראה לנכון לצאת ממנו. אך אין זה אומר שאופק ראו זאת באור חיובי (לא ראיתי שום התנגדות ממשית של מדינות השייכות לארגון- אשמח אם תתקן אותי).
"שהרי גם השתלטות עוינת על איראן, ונצואלה או ניגריה בכל רגע נתון בעשרים השנים האחרונות ניתן היה להסביר באותו אופן בדיוק.", אז איפה בדיוק הבעיה- מלחמות ופיגועי טרור גרנדיוזיים, נעשו רק לעיתים בודדות תחת שליחותם של אידיאולוגיות ואמונה בצודק...
ולעניין החיילים: חיפוש מהיר באינטרנט העלה בחכתי לא פעם את המספר 150 אלף, ואף יותר (אתרי חדשות כגון: STEARN וPROU7). אבל דברי כנראה היו מעורפלים ברובם- המלחמה בעיראק לא רק שהביאה עימה תעסוקה, כתוצאה בלעדית משליחת החיילים מעבר לים- אלא כל נושא שיקומה של המדינה, יחד עם תעשיית הנשק, המזון, האלקטרוניקה וכמעט כל רובד במדינה (הוכחה ניצחת לכך היא הגדילה בתוצר והצמיחה במשק האמריקאני), זכה לשיקום הולם.
מישהו עוד שומע אותי? 465114
מישהו עוד שומע אותי? 465120
הדיון הזה אינו פעיל כבר כמה שנים וגם גיל לדרמן לא נראה במחוזותינו זה זמן רב. אבל אל תרגיש לא נוח - המצב הזה שבו מישהו מדבר אל עצמו ואיש אינו שועה אליו הוא מצב רגיל מאוד כאן. למעשה - זה כך גם בדיונים הנראים פעילים ואינטנסיביים ובין מתדיינים שנדמה שהם מגיבים במרץ זה לדברי זה - הרי אחרי ככלות הכל, מונולוג זה איש אחד מדבר אל עצמו ודיאלוג זה שני אנשים מדברים אל עצמם.

(מישהו אמר פעם שרב-שיח זה טומי לפיד צועק)

:-)
מישהו עוד שומע אותי? 465125
טומי לפיד צועק זה שיח רב שנתי.
אז בסוף הוא עלה 465265
או שבעצם ירד?http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3477161,00.h...
מאמרים קוראים, 223913
בטלויזיה צופים ולרדיו מאזינים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים