בתשובה לניצה, 06/09/04 1:14
מעצר מינהלי 245242
אני בודאי לא אהיה הראשון שמעלה את הבעיתיות בקיום המוסד של מעצר מנהלי.
אם אני מבין נכון מטרת המוסד הזה היא לאפשר הגנה על בטחון הציבור, במצבים בהם לא קיימות ראיות משפטיות מספיקות לכליאת האנשים המסוכנים.
נדמה לי שהגדרה זו מצביעה על בעיה עמוקה יותר הקיימת במערכת המשפט הישראלית. האם בטחון הציבור אינו אחד מסיבות הקיום של מערכת החוק? נראה שמנהיגי מערכת המשפט (ברק) מושכים אותה לכיוון של מערכת הקובעת את הערכים המוסריים של החברה ולא מערכת הכופה את חוקיה של החברה.
אם יש ראיות מספיקות, שאדם הוא מסוכן לחברה, האם לא ראוי שהחוק יאפשר לכלוא אותו? במקום לתבוע מן המחוקק לחוקק חוקים הנדרשים לבטחון הציבור, ביה"מ העליון מעדיף ל"הרהר" על האפשרות לפסול חוקים של הכנסת. (גם בפרשת הגדר עדיף היה אם ביה"מ היה מסתפק בקביעת מה אסור ומה מותר ולא מנפנף בעקרון ה"מידתיות" המקורב יותר מדי לשיפוט מוסרי לפי ערכים עליהם אין הסכמה בחברה הישראלית).
נראה לי שהנימוק היחידי נגד ביטול המעצר המנהלי והחלפתו ע"י תחיקה מתאימה, הוא שהימין האמוני המצליח לעיתים קרובות לממש את ערכיו בתוך התחיקה של הכנסת, יהפוך את התחיקה הנ"ל לחוק שיאסור אנשים על כתיבת "מכתב מתרפס ומתחנחן". אם זהו המצב, הרי שמצבנו קשה מאוד.
מעצר מינהלי 245258
מעצר מנהלי דרוש גם במקרים בהם קיימות הוכחות לכאורה אבל חשיפתן עלולה להזיק לבטחון המדינה. אפשר להניח מקרה תיאורטי בו המידע על טלי פחימה הגיע ממישהו בחוג הקרוב לזכריה זוביידי, ושעפ''י נגישותו למידע הזה הוא עלול להשרף (ואני לא מתכוון במובן המטאפורי).

וכמובן, ייתכן גם שאין מידע כזה והשופטת שאישרה את המעצר המנהלי נותנת יותר מדי אמון בשב''כ. ככה זה כשהסמולנים שולטים במדינה.
מעצר מינהלי 245522
הערת אגב: המעצר המינהלי טרם אושר ע"י שופט/ת. ההחלטה תינתן בעוד שבוע.

(שופט, הקשב! אפשר גם לסרב!)
מעצר מינהלי 245538
1. גם במשפט הפלילי ה"רגיל" (כלומר שלא בנושאי בטחון המדינה) קיים מושג של חיסיון.
2. זה בדיוק תפקידה של הפרקליטות במדינת חוק מתוקנת: לשקול מה עדיף למדינה (האינטרס הציבורי): לחשוף מידע רגיש (או מביך), שמות סוכנים, שיטות עבודה וכו', או לוותר על הרשעתו של מי שהם משוכנעים באשמתו, אבל לא יכולים להוכיחה במגבלות אי חשיפת אותו מידע.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים