בתשובה לא. ווטסון, 24/10/04 6:55
צבא (למען) העם 255977
אני חושב שהנימוק הכי טוב שאני שמעתי נגד המהלך של הפיכה של צה"ל לצבע מקצועי, אינה נוגעת ביחידות התחזוקה, אלא ביחידות המובחרות למיניהן. הכוונה היא שכאשר כולם (נו, רובם בכל אופן) חייבים להתגייס, אז הצבא יכול לבחור לעצמו את הטובים ביותר ליחיסות המובחרות. כיוון הנורמה היא כן להתגייס, אז קיימת מוטיבציה של רוב האנשים להגיע ליחידות האלו, מתוך אמונה שאם כבר חייבים לעשות שרות צבאי, כדאי לעשות את השרות הכי טוב שאפשר. אם הנורמה הזו תיעלם, אז איכות המתגייסים ליחידות האלו תרד משמעותית, כיוון שהתגמול החומרי שהם מציעות קטן בהרבה ממה שניתן לקבל מחוץ לצבא. הדוגמא שהם נותנים היא של ארצות הברית, שם רוב החיילים (גם ביחידות הנחתים, הנחשבות לטובות יותר) מגיעים ממעמד חברתי נמוך יחסית.

ואגב, לגבי המאמר שהבאת - לא ראיתי את התאריך בו הוא נכתב, אבל זה היה לכל היותר בשנת 1995 - וחלק גדול מהנתונים בו כבר לא נכונים (לדוגמא, הנתונים על גידול מחזורי הגיוס ועל שילוב הבנות בצה"ל).
צבא (למען) העם 256014
הנתונים ברוב המאמרים מעודכנים לשנת 1999 (וגם אחרי), והרעיון היה לא להביא את החישוב לדיוק על הנקודה העשרונית, אלא לתת סדר גודל.
לגבי היחידות המובחרות: מדובר, אם איני טועה, ביחידות *התנדבותיות*. כלומר הצבא לא ממש בוחר את המועמדים, אלא מסנן מקרב אלה שבחרו להגיע. אם אתה חושב שהתמריץ של 5000 ש"ח שהצעתי (בנוסף לכל מה שהם מקבלים בחובה) אינו מספיק ליחידות מובחרות אלה, אני מרשה לך להעלות אותו ל 10000 ש"ח. החיסכון עדיין יהיה עצום, וכמות הנערים המובחרים שירצו בתפקיד זוהר כזה עם משכורת התחלתית מצויינת תהיה לא מעטה לדעתי. המודל שלי בנושא זה הוא צבא ארה"ב, שמצליח לאייש את יחידות ההתנדבות שלו בצורה טובה ללא גיוס חובה, אלא ע"י מתן תמריצים כספיים והטבות למיניהן.
צבא (למען) העם 256168
כמה חיילים יש בצבא ארה"ב?
איזה חלק הם מהאוכלוסיה?
צבא (למען) העם 256279
אין לי מושג, וזה לא חשוב. מה שחשוב הוא ההבנה שצבא ארה"ב, כמו המודל אותו סיכמתי, מצליח לקבל אנשים מובחרים ליחידות המובחרות, שאינן דורשות כוח אדם רב, אך דורשות אותו איכותי. תמורת המשכורת הגבוהה מאוד לבן 18, ההבטחה לפעילות מבצעית וניסיון ייחודי עטור הילה, איני צופה בעיה בגיוס לשם.
צבא (למען) העם 256295
שכחת מערכת תעמולה יעילה (קיים גם בארה''ב, אך בישראל במידה כפולה ומכופלת).
צבא (למען) העם 427098
א. לצבא האמריקאי יש בעיות גיוס רציניות. הוא משתמש בשיטות פירסום, שכנוע ולמעשה שטיפת מוח מקצועיות כדי להצליח.
ב. החישובים שהבאת נכונים לחלוטין. גם אינני חושב שזה יהיה רע למדינת ישראל. רק שחסרות בבסיסן מספר שאלות שהמערכת הפוליטית צריכה לשאול את עצמה:
1. מה תהיה באמת השפעת הפיכת צה"ל לצבא מיקצועי על רמת המתגייסים ליחידות הלוחמות?
2. כיצד ישפיע מיקצוע הצבא על ניכור אפשרי בין הצבא לאזרחים?
3. מה תהיה ההשפעה על יחסי צבא-מערכת פוליטית?
היום (עדיין) ישראל היא מדינה מיליטריסטית במובן של השפעה מכרעת של הקצונה לדורותיה על הפוליטיקה. אין לי שום מושג
כיצד תתפקד המערכת הדמוקרטית הישראלית כשהצבא יהיה פחות "שלנו". היום בני ה-‏40+ שרתו כמעט כולם בצבא. כבר היום רמת ההתחמקות מהשרות נפוצה מאד ולגיטימית באוכלוסיות מסויימות; איזו השפעה תהיה לאחר שהשינוי ירוץ?
אינני מביע כאן דעה אלא תהיות. יש אפשרות שההשפעה תהיה דוקא לטובת הדמוקרטיה על פי הבנתי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים