בתשובה להאלמוני המקורי (מהדיון ההוא), 21/01/05 0:54
מפד''ל והסכם 276318
אני לא הייתי מהמר על שלושה. המפד"ל נעה, מאז 81', בין שישה לארבעה מנדטים (עם זינוק רגעי לתשעה ב-‏96') הייתי אומר שזה מקרי, אבל בתקופה שקדמה לזאת, גם אז הם הקפידו על פער של שני מנדטים - בין עשרה לתריסר מהווסדות המפלגה ועד המהפך הראשון (כולל). השינויים המזעריים הללו התקיימו חרף התפצלויות והתאחדויות חוזרות ונשנות (בתקופה השניה בלבד), ואני נוטה להאמין שהם ישמרו על המסגרת הזאת גם בעקבות הפרישה של איתם ולוי. לשיטתי, מי שלא פרש עד עכשיו, לא יפרוש בגלל שני אלה. אני מהמר על 5 מנדטים, פלוס מינוס אחד.

אפי איתם מקום רביעי משום שהוא שונמך חזרה למקומו הטבעי בהיררכיה המפד"לניקית. להזכירך, הוא הפך לראש המפלגה אך ורק משום שהם האמינו שהוא ימשוך קולות (ממי? מהאיחוד הלאומי! אחח... איך שגלגל מסתובב לו). הוא כשל נחרצות במשימה, ולכן לוי ואורלב, הרבין-ופרס של המפד"ל, החזירו אותו לממדיו האמיתיים.
צבי הנדל, אגב, הוא בעל ההישג המפוקפק של היותו שותף לכל אחד מהפילוגים ואיחודים שהתרחשו במפד"ל מאז המהפך, חוץ מפרישת תמ"י‏1 (וחוץ מהמהלך האחרון, לו הוא שותף רק בעקיפין).

1 פרישת תמ"י היא גם המהלך היחיד שהוביל לשינוי משמעותי בדפוסי ההצבעה למפד"ל, ואובדן של כמחצית מכוחה האלקטורלי.
מפד''ל והסכם 276323
מה הקשר לאורלב? הרי מדובר כאן על מיקומו של איתם במפלגה לה אורלב לא שייך (וגם לא זכור לי שמאז הבחירות האחרונות בהן עמד איתם בראש המפד"ל היה איזה הליך פורמלי שבו הוא הודח מראשות המפלגה).
מפד''ל והסכם 276378
הקשר לאורלב הוא שבמהלך התקופה שאיתם ולוי עוד היו במפלגה, לוי ואורלב דחקו את איתם למטה. למעשה, כבר מהיום שאחרי הבחירות היה ברור שאיתם לא נספר כמנהיג המפלגה, לא יותר מאשר מצנע היה מנהיג העבודה יום אחרי הבחירות (או יום לפני הבחירות, אם כבר מדברים עליו).איתם נדחק למטה כי במפלגה החדשה יש שלוש סיעות (מולדת, תקופה, פורשי-המפד''ל), והוא השני ברשימת הסיעה שלו.
מפד''ל והסכם 276430
לא ממש ברור לי איך אפשר לדחוק מישהו מתפקידו כיו"ר המפלגה (שהוא מן הסתם גם המדורג ראשון בה). אפשר לקיים בחירות חדשות ובהן לנצח את אותו יו"ר אבל זה לא מה שקרה במפד"ל.
לגבי המיקום המדויק בתוך הרשימה, עכשיו כשהתעמקתי קצת בסידור, אני יכול להבין למה לוי ואיתם העדיפו לקבל את מקומות 3 ו-‏4 (ובכך להגדיל את הסיכוי ששניהם יהיו בכנסת הבאה), ולא נניח 1 ו-‏6. כאמור, נותר לי רק לתהות איך ויתר אפי איתם‏1 בקלות כה רבה על בכירותו, אבל כנראה שמדובר באיזשהו תהליך שלא עקבתי אחריו/לא הייתי מודע לו.

(אני לא מסכים עם הקביעה שלך שיום אחרי הבחירות היה ברור שאיתם לא נספר כמנהיג המפד"ל (נראה לי קצת כמו שיכתוב של ההיסטוריה), וגם מצנע הספיק לנהל אחרי הבחירות מגעים עם שרון מטעם מפלגת העבודה, וכעומד בראשה‏2. מאוחר יותר הוא פרש מרצונו מתפקיד זה, ובכך איבד את בכירותו במפלגה).

_______________
1 המנהיג העתידי של עם ישראל, האיש שכבר מגיל 18 חשב במונחים של הנהגת המדינה, וכו' (וואלה, היה יותר קל למצוא את זה משחשבתי: http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?...).
2 כזכור הוא דרש משרון להסכים לפחות לפינוי חד צדדי של נצרים, אבל מה כבר הסיכוי שפוליטיקאי כמו שרון יסכים לבצע מהלך כזה?
מפד''ל והסכם 276441
אני חושב שכל מי שעקב בשנה האחרונה אחר מהלכי המפד''ל היה יכול לראות שגם אם איתם הוא דה-יורה יו''ר המפלגה, דה-פקטו הוא חתיכת זאטוט קטן שמציק לגדולים שמבינים בפוליטיקה. הדחיקה, אם כן, היא דה-פקטו, מבחינת תפקוד המפלגה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים