בתשובה לגדי אלכסנדרוביץ', 25/03/05 8:21
מש''ק כנפי הרשע 288167
תהייה: האם "רע" ו"רשע" הן מילים נרדפות? אני איכשהו מרגיש איזה הבדל ניואנס ביניהן. אני נוטה להבין "רע" כשיפוט מוסרי, ו"רשע" כתכונת אופי, שייחוס שלה הוא פחות מחייב, ויכול אפילו להיעשות בחיבה‏1. על היטלר ועל אביה-רוצחה של הודיה קדם אני אומַר שהם רעים, וארגיש פחות נוח לומר שהם רשעים. לעומת זאת, אני יכול לומר על מבקר ספרים כלשהו שהוא רשע אם הוא כותב ביקורות שליליות שנונות במיוחד, למרות שאני אולי נהנה לקרוא אותו. כשאני חושב על "המן הרשע", בדמיוני החילוני (החולני?) הוא דומה יותר לכל הדמויות האגדתיות מהסקר כאן מאשר להיטלר - דמות נלעגת קצת, בעל-תפקיד בסיפור, ולא מישהו שמגרה את בלוטות המוסר שלי. במובן זה (בערך) אארפי הוא באמת רע יותר, אבל בלאק וויטקומב רשעים יותר.

1 אני במודע מטשטש כאן הבחנות חשובות, בין "מעשים רעים" לבין "אדם רע", ומי מהשניים מוגדר באמצעות רעהו, אם בכלל.
מש''ק כנפי הרשע 288175
אני נוטה להסכים, אם כי נראה לי שההבדלה הזו בין "רע" ל"רשע" היא יותר בת זמננו, ובמקור כשדיברו על "המן הרשע" הכוונה הייתה למשהו שהוא יותר גרוע מארפי, לא פחות גרוע.

בכל אופן, אם "רשע" הוא על פי ההגדרה שלך, נראה לי שסאורון לא ראוי למקומו המכובד, ודמויות כמו ויזיני מתאימות יותר. אפשר לנסות ולמיין את הדמויות ברשימה ל"רעים" ול"מרושעים": למשל, לדעתי "רעים" הם חניבעל לקטר, וולדמורט, מוריארטי סאורון ודומיהם, ואילו "רשעים" הם גרגמל, ויזיני, המן והחותנת.
מש''ק כנפי הרשע 288270
הסכמנו.
מש''ק כנפי הרשע 288687
חיזוק לדבריך מהמלכה אסתר: היא מכנה אותו "המן הרע", דווקא.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים