בתשובה להאייל האלמוני, 12/04/05 12:53
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292237
אל"פ (ואאל"ט), אבל שמעתי כמה תאורים‏1 שמראים שמאוד לא מדויק ליחס תמיד את הסימטריה הזאת לשני גופים שנעים אחד ביחס לשני. ישנם תאורים בהם התשובה: "האחד נע והשני עומד" היא התשובה הנכונה (אפילו אמפירית!). אני לא בטוח שמה שידעו במאה הט"ז עדיין עדכני (תמיד ובכל סוג של תאור) למה שידוע במאה הכ"א.

__________
1 למשל, הביקורת על היחסות הפרטית הציגה את פרדוקס התאומים שקיים בה כביכול (אחד יוצא לטיול והשני נשאר בבית). הפרדוקס נובע בדיוק מההנחה שאומרת שהקביעה מי נע ומי עומד היא שרירותית ולכן כל אח צריך להיות זקן יותר מהשני ברגע המפגש (בשל אפקט האטת השעונים). התשובה של אינשטיין לביקורת הצליחה לשבור את הסימטריה.
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292364
בוא נניח, במסגרת היחסות הפרטית, שאכן קיים ניסוי כזה שמעורבים בו שני גופים, ושהתשובה הנכונה (אפילו אמפירית) היא שהאחד עומד והשני נע. עכשיו נניח גם שיש לנו שני צופים הנעים במהירות קבועה זה ביחס לזה, ושניהם מבצעים בנפרד (כל אחד במערכת שלו) את הניסוי המדובר. אם בוחנים את המהירות היחסית בין שני הגופים "העומדים" שבמערכות השונות, קיימות שתי אפשרויות:
1. המהירות היחסית ביניהם תמיד מתאפסת. במקרה כזה, עקרון היחסות של איינשטיין מופר, משום שאם נערוך את הניסוי בקרון סגור, נוכל באמצעותו לקבוע אם אנחנו נעים ביחס למערכת הגופים העומדים (ובאיזו מידה) או לא.
2. המהירות היחסית ביניהם אינה בהכרח מתאפסת. במידה שזה קורה, (לפחות) אחד מהגופים העומדים עלול להמצא בתנועה, בסתירה להנחתנו הראשונית.

קיימת האפשרות שבמסגרת המאמצים לאיחוד התורות, יתברר בעתיד שדוקא קיימת מערכת יחידה בעלת עדיפות אבסולוטית על פני מתחרותיה. נכון להיום, התובנה של גליליי מגלה יכולת השרדות מרשימה.
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292443
המהירות יחסית היא, אך כדי שהתאומים ייפגשו אחד מהם צריך להאיץ, לשם כך צריך להיות מופעל עליו כוח, והסימטריה אכן נשברת.

מסיבה זאת גם יש ויש טעם לומר שהארץ נעה סביב השמש ולא להיפך, ומי שירצה לדקדק יאמר שהארץ והשמש נעים סביב מרכז המסה, אלא שתנועת השמש זניחה בגלל יחס המסות. כשאתה מסובב דלי מים סביב ציר שעובר במרכזו, פני המים יוצרים משטח פרבולי, ולא תטען שזה קורה מפני שכל היקום מסתובב והדלי נח במקומו (אלא אם כן קוראים לך מאך).
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292448
תנועה במעגלים היא, בהגדרה, תנועה בתאוצה, שכן (וקטור) המהירות משתנה כל הזמן.
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292451
גם תנועת כדור הארץ היא במעגל.

(והראשון שיצעק ''אליפסה'' לא יזכה בשום פרס)
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292460
"אליפסה"!!

גם תנועת הפתילים על מעמד הר סיני היא במעגל.
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292456
אל"מ+אאל"ט, אבל זה תלוי בהגדרה (ההגדרה שאתה מתאר בעייתית כאשר צופים בתופעה המופלאה בה גם האור מתעקש לנוע במסלול "עקום". איזה כוח מיסטי יכול לגרום למהירות של אור להשתנות? האור החוצפן מתעקש לקלקל לנו). תנועה במעגלים יכולה פשוט להיות תנועה במסלול הקצר ביותר בגאומטריה לא אוקלידית ואז ברור שאין סימטריה בין השמש לארץ, שהשמש היא שמגדירה את הגאומטריה של המרחב הלוקאלי, שכדור הארץ העצלן בסה"כ נע בקו גאודטי ושהשימוש במושג כוח הוא די מיותר (בתאור ספציפי זה המדבר על מסות גדולות וגרביטציה. לא מומלץ לזרוק לפח מושג כל כך שימושי).
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292449
הוא שאמרתי (בערך), למרות ש(עד כמה שאני מבין) אינשטיין מנסח זאת אחרת. הוא לא השתמש בטיעון המאוד ניוטוני "לשם כך צריך להיות מופעל עליו כוח"‏1, אלא השתמש ב"עבודה" שעושה הפרש הזמן בין שעון אחורי לשעון קדמי (Δt=lv/c^2) ושרק אחד התאומים עובר בין שתי מערכות ייחוס (ולכן הסימטריה נשברת).

_______
1 כוח?! מה למיסטיקה הזאת ולפיסיקה? :)
ובכל זאת לא נוע ולא תנוע. 292452
אני מבין כמוך. התרגום של ''עובר בין שתי מערכות ייחוס'' למונחים ניוטוניים הוא מה שכתבתי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים