בתשובה לאלון עמית, 15/07/05 22:45
אקסיומת המקבילים 317159
תודה. בכל הנוגע לשאלה 3, בשבילך ובשביל האייל (מתמטיקה!) האלמוני אני אעתיק לכאן את הציטוט שהיה הטריגר לשאלה שלי:

"תורות חדשות יותר בתחום המדע שרקמו גידים ראשונים בתחילת המאה ה-‏20, מתעסקות פחות במשפטים אפריוריים וסינטתיים, ולעיתים אף מתקנים אותם. לדוגמא, הנחת בסיס גיאומטרית בעולם הסובב אותנו היא כי שני קווים מקבילים לא יפגשו (מה שמגדיר מרחב אוקלידי), אך מה אם והם לא? ובכן ישנה מתמטיקה שלמה סביב הנושא הזה שפותחה ע"י גאוס, גרין, סטוקס ועוד רבים אחרים (בינהם גם איינשטיין), כשלימים התגלה כי מרחב בו אנו חיים הוא לא כל כך אוקלידי, כלומר ששני ישרים מקבילים כאן (בסביבה ה"קרובה" לנו) יתכן ויתחברו בנקודה אחרת במרחב (תלוי איך המרחב נראה)"

אם כבר הבאתי את הציטוט, מה הקשר של גרין וסטוקס לעניין? (פרט לדמיון האסוציאטיבי שנובע מזה שלומדים באינפי 3 את משפטי גאוס וסטוקס, ושהם מכלילים את גרין).

עכשיו ממה שהבנתי מהציטוט הזה ומעוד דומים לו שנתקלתי בהם, אקסיומת המקבילים נתפסת כטענה כי שני ישרים מקבילים לא נפגשים לעולם - טענה שנראתה לי בתור ה*הגדרה* של שני ישרים מקבילים, ולכן שאלה 2 שלי. מכאן שבאף גאומטריה, גם לא אוקלידית, לא יהיה מצב שבו שני ישרים מקבילים נפגשים. עושה רושם שיש אנשים שתופסים את הגאומטריות האוקלידיות ככאלו שבהן ישרים מקבילים נפגשים.

בכל הנוגע ל"שני ישרים מקבילים כאן ייפגשו בנקודה אחרת במרחב" יש דוגמאות מתמטיות נחמדות לזה אם הבנתי אותן נכון, דוגמת הספירה של רימן (הקומפקטיפיקציה בעזרת נקודה אחת של המישור המרוכב), אבל לא כל כך ברור לי מה הקשר לאקסיומת המקבילים.

בקשר ל-‏4, האם אתה מתכוון למודל יחיד עד כדי איזומורפיזם? והאם לא ייתכן שיהיו לתורה עקבית ושלמה שני מודלים לא איזומורפיים, כי הם לא מאותה עוצמה? (זו שאלה לקורס לוגיקה, ואני חושב שפעם ידעתי את התשובה לה, אבל...)
אקסיומת המקבילים 317163
לא הייתי מתאמץ מדי להבין את הציטוט הזה. אין לי מושג מה הוא רוצה מגרין וסטוקס. אקסיומת המקבילים, כפי שאמרת, היא לא הטענה ששני ישרים מקבילים לא יפגשו. השאלה אם היקום התלת-ממדי שלנו הוא אוקלידי או לא היא לגיטימית לגמרי (צריך לזכור שגיאומטריות תלת-ממדיות יש יותר מאשר השלוש שהזכרנו).

לא ברור לי מה זה "שני ישרים מקבילים כאן ייפגשו בנקודה אחרת במרחב" - מקבילות איננה תכונה לוקאלית, שיכולה להיות נכונה פה ולא נכונה באיזור אחר של הישר. הספירה של רימאן היא דוגמה למרחב טופולוגי, או אנליטי, ואיננה מישור גיאומטרי במודל עליו אנו מדברים (למשל, שני ישרים יכולים להיחתך בשתי נקודות על הספירה הזו). גיאומטריה שבה אין מקבילים בכלל ממדלים ע"י שמביטים על ספירה (אוקלידית) ומגדירים "נקודה" כצמד נקודות אנטיפודיות ו"ישר" כמעגל גדול. כאן, בבירור, כל שני ישרים נחתכים (גם אם הם "נראים כאילו הם מקבילים" באיזור קטן של המישור).

בקשר ל-‏4, ודאי עד כדי איזומורפיזם, ואני לא בטוח בקשר למודלים מעצמות שונות של הגיאומטריה. מה שברור הוא שהתורה שלמה במובן הפשוט שלכל שאלה על קונפיגורציות של ישרים, מעגלים, משולשים, מרובעים וכו' יש תשובה הנגזרת מהאקסיומות.
אקסיומת המקבילים 376041
לא בדיוק נכון - הראשון שהתחיל להתעסק עם גאומטריה חדשה היה רימן שפיתח את הגאומטריה הכדורית - גאוס עלה על משהו אבל השתפן בשנייה האחרונה - ישנן 2 גאומטריות עדכניות "לא אוקלידיות" נכון להיום אשר מתבססות על עקרונות אוקלידיים דווקא להוכחותיהן מלבד אקסיומת המקבילים שאגב אף פעם לא הוכחה-------גאומטריה בה המישור הינו מאין בלון - כדורי והשנייה של פואנקרה בא המישור הינו דמוי אוכף האחרונה קצת יותר משמעותית ונקראת גאומטריה היפרבולית - בה מקבילים נפגשים אך קרוב לאינסוף - לכן חישובים "אוקלידיים " נכונים בקירוב בלבד בקני מידה גדולים - תיקוני הלווינים כיום נעשים ע"י ההיפרבולית של פואנקרה - איינשטיין שאב השראה דווקא מהכדורית של רימן בין היתר.
אקסיומת המקבילים 376151
לא ממש הבנתי מה לא נכון במה שכתבתי ומה אתה מנסה לומר בהודעה שלך. בכל אופן, עד כמה שידוע לי זכות הבכורה ההיסטורית על המצאת ''גאומטריה חדשה'' שייכת ללובצ'בסקי ולבולאי, לא לרימן.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים