בתשובה לדרור, 01/08/05 17:27
הסבר עתיק לעניין בשר המיוצר בתהליך ביוטכנולוגי 321047
מהו "זמן מחצית החיים" של *מחקר*?
הסבר עתיק לעניין בשר המיוצר בתהליך ביוטכנולוגי 321065
המושג זמן מחצית חיים מתייחס במקור לחומר רדיואקטיבי המתפרק בקצב מסויים לחומר אחר. לאטום בודד יש הסתברות מסויימת להתפרק בפרק זמן נתון (עפ"י התפלגות אקספוננציאלית). את הקצב בו חומר רדיואקטיבי מתפרק מודדים עפ"י פרק הזמן שלוקח למחצית מהחומר (כלומר מחצית מהאטומים של החומר) להתפרק. כלומר אם לסוג מסויים של פלוטונים יש זמן מחצית חיים של 88 שנה, וכרגע יש לך 100 גרם פלוטונים במחסן, אזי בעוד 88 שנה ישארו לך רק 50 גרם, ובעוד 176 שנה ישארו לך רק 25 גרם וכן הלאה.

באופן דומה אפשר להגדיר זמן מחצית חיים של מאמרים, כאשר במקום "להתפרק" הם חדלים להיות תקפים. כך אם למאמרים ברפואה יש זמן מחצית חיים של 45 שנה, והיום אספת מאה מאמרים מהתחום, אזי בעוד 45 שנה רק חמישים מהם יהיו נכונים, ובעוד 90 שנה רק 25 מהם ישארו נכונים וכן הלאה.
הסבר עתיק לעניין בשר המיוצר בתהליך ביוטכנולוגי 321067
את הביטוי המקורי היכרתי, תודה.
אבל האנלוגיה נראית לי משונה ביותר. ואם כבר, צריך לדבר על מחקרים, לא על מאמרים.
משהו שנראה נכון בשעה זו של הלילה 321117
אולי כדאי היה בפשטות לדבר כאן על אורך התקפות הממוצע של מאמר או מחקר. נדמה לי שלתוצאה מדעית שהחזיקה מעמד, נניח 50 שנה, יש פחות סיכוי שתופרך בשנה שלאחר מכן מאשר מאמר שיצא זה עתה. זאת בעוד שבתהליכי התפרקות רדיואקטיבית הסיכוי שווה בשני המקרים, מה שמבטיח שכשמדובר על קבוצה של חלקיקים, הזמן שלוקח למחציתם להתפרק הוא גם זה שיקח למחצית הכמות שנותרה להתפרק. לכן גם מושג מחצית החיים מוגדר היטב עבור תהליכים מסוג זה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים