בתשובה לשוטה הכפר הגלובלי, 19/12/05 9:25
אפקט העיגון 355735
"בפיסקה השניה דומני שאתה עדיין נאחז בשיירי ה"יד החמה", אלא אם כן השימוש במילה "מנבאת" מטעה אותי. ברור שיש ערבים בהם נק' ואנחנו באמצע הרבע הרביעי, 30 נק' קלע כבר 20השחקן קולע מעל הממוצע שלו, מעצם הגדרת הממוצע, אבל אם שחקן בעל ממוצע ההנחה שהוא ימשיך להפגין ביצועים מעל הממוצע ולכן כדאי למסור לו את הכדור היא הנחה לא מבוססת (אם הבנתי נכון את המאמר)."

ההנחה שיש למסור לשחקן שקלע מעל לממוצע שלו היא אמונה ב"יד חמה" וגם לא. קליעת כמות נקודות מעל הממוצע אינה מעידה בהכרח על קליעה באחוז מעל לממוצע. לעתים קרובות, השחקן קולע באחוז ממוצע לגמרי, אבל פשוט מנסה יותר פעמים. במקרה כזה, ההחלטה לתת לו את הכדור לא תהיה קשורה ל"יד חמה" אלא לשיקול כמו "ליוספיקו יש היום בטחון. הוא ייקח קליעה גם אם שומרים עליו, לכן במצב שבו נותר רק זמן מועט לסיום, כדאי לתת לו את הכדור משום שהוא לפחות ינסה לקלוע, מה שיותיר לנו יותר סיכוי לעומת מצב בו הכדור יהיה בידי ג'מצ'ישיקו, שינסה למסור למישהו ויגרום להפסד וודאי."

במקרים אחרים, יש אמונה ב"יד חמה" או, ליתר דיוק, אמונה בכסת"ח: מוסרים את הכדור לבעל ה"יד החמה" משום שזו החלטת מאמן שלא יבקרו אותו בגינה אחרי כן (אחרי הכל, מיקיצ'יקו קלע ארבע קליעות ברציפות קודם לכן...). מידת האמונה ב"יד החמה" היא עניין שבין המאמן לעצמו במקרה הזה.

לגבי ווינריות: אני לא יודע עד כמה יש סטטיסטיקה בנושא, אבל מתצפיות פרטיות שלי עולה שווינריות אינה קשורה דווקא באחוזי קליעה או יכולת קליעה (ברקוביץ' היה קלע באיכות שנפלה בכמה דרגות מזו של ג'מצ'י, שהיה מה שנקרא "קלע טהור") אלא בנכונות לקחת סיכונים ועליה בביצועים במצב של אדרנלין גבוה. יש אנשים שהביצועים שלהם משתפרים כאשר הסיכון גבוה, משילוב של סיבות שונות, אבל לא בהכרח בזכות יכולת קליעה טובה יותר. חלק ניכר מהוינריות מתבטא בנכונות, לדוגמה, לחדור לסל ולחטוף בומבות אדירות ואחר כך, בעניין הטכני לחלוטין של קליעת העונשין, פשוט לא להתרגש משום דבר.
אפקט העיגון 355768
אני מאוד אופתע אם יש מספר ניכר של מאמנים, לפחות לפני שהתפרסם המחקר המדובר, ש*לא* האמינו ב"יד חמה". זה הרי העניין - זו אינטואיציה אנושית חזקה (ולראייה, רוב הפתילים כאן), וגם לנוכח טענה מבוססת שאין זה כך אנשים מתקשים להשלים עם רוע הגזירה. מה שמסקרן הוא האם עכשיו, כשהמחקר הזה מתחיל לטפטף בתקשורת‏1, יחול שינוי.

1 האם פרשני כדורסל כבר מזכירים אותו?
אפקט העיגון 355797
"עכשיו, כשהמחקר הזה מתחיל לטפטף בתקשורת" - אתה מתכוון לאמצעי התקשורת הידוע בשם "האייל הקורא"? חוששני שחוגי הספורט עדיין עסוקים בסוגיות השוק החופשי והקואליה, וטרם התפנו לבחון את הנושא החדש הזה.

אני מעולם לא שמעתי פרשן או שדר שמדבריו אפשר להסיק על שינוי בעמדה. כל סטיה מהממוצע של שחקן מקבלת מיד תילי תילים של פרשנויות, החל הממצבו המשפחתי וכלה ביחסיו עם המאפיונר‏1 שרכש את הקבוצה.
_______________

1- כוונתי, כמובן, לקבוצות בחו"ל.
אפקט העיגון 355941
אני שמעתי על זה בערך פעמיים לפני האייל הקורא, פעם אחת בשיחות סלון במקום העבודה, ופעם אחרת אני לא זוכר. אני מצפה שאנשים כמו עופר שלח או אביב לביא ייחשפו לזה מתישהו (ולו בגלל שמישהו שנפגש איתם בשיחת סלון ישאל אותם על זה), ומכאן כדור שלג (או שלא).
אפקט העיגון 355799
כאמור, על כדורסל בכלל ועל אימון כדורסל בפרט אין לי מה לתרום למין האנושי מלבד ההצעה להוציא את הספורט המשונה הזה מחוץ לחוק.

אני חושב שאנשים מסוימים מתפקדים טוב יותר במצבי לחץ, ואחרים טוב פחות, תלוי במינון השונה של תגובות flight ,fight ו- fright שמתעוררות אצלם במצבים כאלה. מסיבה זאת אני נוטה להסכים איתך לגבי ווינריות, אבל אולי גם כאן מסתתרת איזו אמונה לא מבוססת.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים