בתשובה לאיציק ש., 16/02/06 17:28
מדוע? 369473
צריך להבדיל בין שני מושגים -
א. חייל חכם.
ב. חייל שמבצע את עבודתו בצורה הטובה ביותר.

אני כלל לא בטוח שיש חפיפה בין שני התחומים, בעיקר לרוב העובדה ש95% מהעבודה הנדרשת לביצוע בצה"ל, לפחות על ידי החיילים הפשוטים, היא איננה עבודה שמצריכה מאמץ שכלי כלשהו, ולו הקטן ביותר (ממש"קי שלישות ועד ללוחמים בפלס"ר גולני).

סביר שאיכות החיילים תרד ביחס הפוך להעברת הנטל העיקרי על אלו המשרתים מתוך בחירה, אך אין זה אומר שהדבר יביא לירידה בתפקודם, ההיפך. אמנם עונשים, ריתוקים וצעקות עלולים להיות מרתיעים, אך חייל שהצבא הוא מקור פרנסתו לדעתי יהיה חייל ממושמע ביותר. אני יכול להעיד רק על ההבדלים שאני מכיר בינינו, החוגים, לבין הנגדים. בממוצע, רמתם של הנגדים נמוכה בהרבה, ואף על פי כן, נטייתם לנסות לתחמן את המערכת ולהתחמק מכל חובה אפשרית הרבה פחות בולטת.

בנוגע לתפקידים הלוחמים - אני אמנם לא בונה אך ורק על זה, אבל אני מניח שחלק לא מבוטל מאלו שימשיכו לשרת גם מעבר לתקופת חובה מינימלית יהיו לא רק אלו שאין להם ברירה, מכל מיני סיבות כלכליות, אלא גם אלו שעושים זאת מתוך עיקרון (הנקראים כיום "קצינים"). בממוצע גס מאוד, רמתם האישית של האנשים האלו היא מעל הממוצע.
צ''ל ''חוגרים'' ולא ''חוגים.'' 369475
ו''לאור'' ולא ''לרוב''. ויש עוד כמה, אבל ניחא.
מדוע? 371136
כדי להיות קצין בצבא מקצועי, צריך לרצות להתגייס לצבא המקצועי כחייל. וזה משהו שאנשים שנחשבים "איכותיים" בדרך כלל לא עושים במדינות בהן הצבא הוא מקצועי.
צבא מקצועי הוא פריווילגיה של מדינות ש:
1. לא ימחקו מעל פני האדמה במקרה של הפסד.
2. יש להן את היכולת להלחם באמצעות הצבא המקצועי כל משך הזמן שידרש כדי להפעיל גיוס כללי ולהכשיר‏1 מגוייסים חדשים.

למדינת ישראל אין את הפריווילגיות הנ"ל, ולכן יש להמשיך בגיוס כללי, גם במחיר של שעמום טוטאלי של חיילים "איכותיים", שמרגישים שהם מתבזבזים בשמירות 8-8-8-8 בפילבוקס.

1 הכשרה של מלחמה בדרך כלל קצרה בהרבה מהכשרה של ימי שלום, דבר הפוגע במקצועיותם של הלוחמים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים