בתשובה לרון בן-יעקב, 02/03/06 18:25
שיא הנפט - הסוף 371154
רק הערה אחת: השיא שאליו התייחס האברט הוא שיא השאיבה *בארצות הברית*, ובזה הוא צדק. דפייס הציע את 2005 כשנת השיא בשאיבה *העולמית*.
שיא הנפט - הסוף 371179
להתייחס לשנה *הנוכחית* כשיא הוא עניין שיש בו הרבה ניחוש, למרות ההנמקות הרבות לטיעון. כדי להעריך נכונה דברים, צריך פרספקטיבה מסויימת; התייחסות ל-‏2005 היא נטולת פרספקטיבה כזאת.
שיא הנפט - הסוף 371181
ההערכה מבוססת על מודל רגרסיה (שמטבעו יכולות להיות בו סטיות מסויימות), ועל הערכה פשטנית אחת לגבי קצב הגילוי של שדות נפט חדשים (ההערכה היא שקצב גילוי המקורות פרופורציונלי לכמות הנפט שנותרה באדמה). הפרמטר הבולט ביותר שנזרק החוצה מהחישובים הוא הכלכלה: במכוון, אין במודל שום התייחסות לעלויות ההפקה ולמחיר הרגעי של הנפט.
אם מקבלים את ההנחות האלה, אפשר היה להגיע למספר 2005 כשיא השאיבה העולמי גם לפני כמה שנים.

בפירוש לא מדובר בהשוואה של נתוני 3-4 השנים האחרונות.
שיא הנפט - הסוף 371184
כפי שאמרת, יש שני מרכיבים בעייתיים בהערכה הזאת-הוצאת המרכיבים והמוטיבים הכלכליים והיותה של הערכת קצב גילוי שדות נפט חדשים פשטנית. כל התחום הזה הוא מאד בעייתי ו''קנוי''. מספיק לראות את התנהלות חיפושי הנפט בישראל וספקולציית האינפורמציה כדי להבין איך עובד כל התחום בעולם- והוא עובד באורח דומה. לאינפורמציה ולדיסאינפורמציה בתחום הזה יש ערך כספי עצום. בראיון שנתנן אחד הנציגים של חברת נפט בישראל (אין לי לינק לראיון הזה), הוא האשים את הספקולנטים בהמראת מחירי הנפט. בין הספקולנטים נמצאות גם חברות הנפט.
מה שקורה היום בעיראק - והיא נחשבת למדינה בעלת מאגרים ענקיים ובחלקם בלתי מנוצלים- נגזר מהחלטות של אנשים . לפעמים מתייחסים למה שקורה שם כאילו הוא גזרה משמים. המדיניות כלפי סדאם חוסיין לפני מלחמת המפרץ הראשונה, מלחמת המפרץ הראשונה, ההתנהלות אחריה, הפלישה לעיראק-כל אלה הן פרי מדיניות והחלטות של סקטורים משפיעים בארה''ב. להחלטות הללו יש השפעה ענקית על מחירי הנפט היום, למרות שמנסים להבליע ולהקטין אותה.
שיא הנפט - הסוף 371202
האברט וממשיכיו לא מנסים לחזות את מחירי הנפט (כאן יש הרבה יותר גורמים מעורבים), אלא את כמויות הנפט הזמין להפקה. אני חושב שאפילו עשרים שנה של הפקה בקצב הנוכחי זו הנחה אופטימית (ובלי להגיד ''סין'').
שיא הנפט - הסוף 371246
יש הרבה הסברים טובים ודיונים מפורטים. עדיין לא מצאתי הנמקות משכנעות למחיר של 10 $ לחבית בסוף שנות ה-‏90- לא הרבה זמן לפני ההמראה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים