בתשובה לחן שפירא, 04/10/01 9:55
שכר דירה 37529
אינפלציה. כלומר, לא היום. אבל פעם. פעם הייתה המון אינפלציה, ואדם שרצה להשכיר את הדירה שלו, לא יכל להשכיר אותה עבור סכום שכעבור כמה חודשים (או, בתקופה מסויימת, כמה ימים) יהיה כבר חסר ערך. אז הצמידו את ערך הדירות לדולר. הייתה אפילו תקופה שרצו לעשות דולריזציה של המשק - כלומר, להחליף את המטבע הישראלי בדולר ולגמור עניין. אבל לא עשו.
כיום כבר אין סיבה אמיתית. השינויים מספיק איטיים כדי שלא לגרום נזק, ולמעשה - עד השנה, מי שהיה צמוד לשקל הרוויח יותר. חלק מבעלי הדירות כבר עברו לתעריף בשקלים (אני, למשל, שוכר דירה לפי ש''ח, לא לפי דולר). אבל קשה לשנות מנהגים.
שכר דירה 37530
קשה לי לראות את ההגיון בכך שההכנסות וההוצאות (כאשר שכר דירה היא ההוצאה הגדולה ביותר לזוג בחודש) לא עובדות לפי אותה סקלה.
כיום ההוצאות שלי גדלות באופן שרירותי, ללא שליטה שלי בעניין, כאשר המשכורת נשארת קבועה.

מה עשו בתקופת האינפלציה? איך שילמו שכר דירה עם משכורת חסרת ערך?
שכר דירה 37531
1. חכה שיהיו לך ילדים, שכר הדירה מתגמד ליד התשלום למטפלת.
2. בתקופת האינפלציה המשכורת הייתה מתעדכנת כל פרק זמן קצר מאוד ( היו מקומות שבהם קיבלו משכורת פעמיים בחודש).
3. גם משיכת יתר לא צמודה לערך הדולר ולכן השתלם מאוד באותה תקופה להכנס למשיכת יתר, ככה שלמרות המצב המטורף, רמת החיים בארץ די עלתה באותה תקופה.
שכר דירה 37534
חכי שתקני דירה... בימים האחרונים לפני התשלום יושבים צמוד לרדיו כל יום בחמש ומחכים לשמוע מה השער היציג. הדולר עלה בשתי אגורות? יופי, הפסדנו עוד 4,000 שקל.
שכר דירה 37552
כשהורי קנו דירה, הם העבירו את כל חסכונותיהם לתכניות צמודות דולר מיד עם חתימת החוזה (או אולי אפילו לפני). אני לא בטוחה אם זה הצעד הכי נכון כלכלית, אבל זה בהחלט איפשר להם לישון בשקט.
שכר דירה 37554
אני קניתי את הדירה שלי (טוב, של הבנק ברובה) במחיר שקלי.
שכר דירה 37555
הצמדה לדולר אמנם מבטיחה שלא יהיו הפתעות לרעה, אבל אם שער הדולר יורד אף אחד לא נהנה מזה חוץ מהבנק. האלטרנטיבה למי שמתכנן לשלם סכום גדול בדולרים היא לשים את הכסף בינתיים דווקא בפקדון שקלי, ובמקביל לקנות כמה אופציות שקל-דולר מהסוג שמנפיק בנק ישראל. האופציות מספקות לקונה ביטוח נגד עליית שער הדולר בתאריך התשלום העתידי, ואם בסופו של דבר שער הדולר דווקא יורד, יפסיד בעל האופציה את המחיר ששילם על האופציות (שהוא זניח יחסית) אבל ירוויח את הפרש השערים על הסכום הגדול שנשאר כאמור בשקלים.
שכר דירה 529961
המשכנתאות אז לא היו צמודות למדד. המשכנתא של ההורים שלי פשוט התאיידה. בשלב מסויים אבא שלי היה יכול לסגור את כל המשכנתא במשכורת של חודש אחד, ולא עשה את זה.
הבנק התחנן שהם יסגרו את המשכנתא, כי רק משלוח התזכורות וההודעות עולה יותר, ובסוף הם פשוט מחקו להם את המשכנתא.
עוללות המטבע 37562
תוכנית הדולריזציה שידועה גם בשם ארידוריזציה באה ממוחה הפורה של שר האוצר דאז יורם ארידור. זה שאמר ''אם היה לי כסף הייתי קונה מניות בנקים'' ימים לפני התמוטטות הבורסה.

לפי הנסיון המר של ארגנטינה אולי טוב שהתוכנית לא יצאה לפועל באופן מלא ורשמי. הנשיא הארגנטינאי הקודם מנם, העביר את המטבע דולריזציה מוחלטת. בשנים הראשונות הכל הלך יפה והכלכלה פרחה. היום המשק הארגנטינאי בשפל עמוק, אי יכולת עמידה בתשלומי חובות ואגרות חוב ממשלתיות. המשבר הזה מאיים לגרור אחריו כלכלות של מדינות נוספות בדרום אמריקה ובנקים וחברות בעולם שמימנו או סחרו בהתחייבויות ארגנטינאיות.
שאלת תם 37608
איך מתקשר השפל הכלכלי בארגנטינה לעובדה שהמטבע שלה הוא הדולר?
תשובה ירוקה 37639
הצמדה קשוחה של הפזו לדולר לא מאפשרת גמישות בתגובות למשברים כלכליים. לדוגמא, פיחות לפעמים יכול לעזור לצאת ממשבר אבל הצמדה לא מאפשרת אותו. ברזיל פיחתה את המטבע שלה וכך פגעה במצבה הבינלאומי של ארגנטינה שלא היתה יכולה להגיב כך. מטעמי יוקרה או קבעון, יכולה המדינה לבחור באי לשמור על ההצמדה במחיר איבוד היכולת לשלם את התחיבויותיה.

פרופסור קרוגמאן כתב שמבין שתי ברירות רעות, זו הרעה יותר משום שלטווח ארוך היא פוגעת באמינות של המדינה וביכולתה לגייס כספים. דוגמא למשפט האחרון - ביולי ארגנטינה נאלצה להעלות בבת אחת את הריבית שהיא מציעה על אגרות חוב ב %5 ל %14 כדי לפצות על הסיכון הגובר בהשקעה בפזו.

אני לא בדיוק כלכלן ואולי משהו אחר יוכל לספק הסבר טוב יותר, או אפילו לסתור את שלי.

אגב, נדמה לי שההוגה הראשון של הדולריזציה בישראל היה יקיר פלסנר שבגליון שנת אלפיים של גלובס הוא שיבח את התוכנית והצטער שהיא לא בוצעה (אולי משהו יכול לאשש את הזכרון החלש שלי)
מהי דולריזציה? 37755
לאחרונה שבתי מטיול של מספר חודשים בדרום אמריקה. בין השאר הייתי בארגנטינה, שבה המטבע המקומי (פסו ארגנטינאי) צמוד לדולר, כלומר פסו ארגנטינאי אחד שווה ערך לדולר אחד. לעומת זאת, הייתי גם באקוודור שלפני כשנה ביטלה לחלוטין את המטבע המקומי שלה (סוקרה) ומשתמשת אך ורק בדולרים. כל המחירים נקובים בדולרים והכספומטים מנפיקים שטרות חדשים של $20 ו $10. (קשה להשתמש בשטרות גדולים יותר גם בשל חשש מזיופים וגם כי המחירים מאוד נמוכים)
האם שתי השיטות נקראות דולריזציה? אם לא, מי מהן זו הדולריזציה המפורסמת?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים