בתשובה למיץ פטל, 08/10/01 9:00
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38094
תקיפות הן אקט מלחמתי. כשהוא מבוצע נכון, ביכולתו למנוע מלחמות או להקטין את נזקן. תקיפת הכור הגרעיני העיראקי בידי ישראל (1983?~) היא דוגמא לפעולה כזו.
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38104
טוב, כפי שאסף עמית העיר לי במקום אחר, בצדק, תתקשה לשכנע אותי (למרות שאתה מוזמן לנסות) שתקיפת הכור הגרעיני ע"י ישראל מנעה מלחמה או הקטינה את נזקה של איזושהי מלחמה. להודו, לפקיסטן ולישראל יש כורים גרעיניים. לשתיים הראשונות יש גם נשק גרעיני. שלושתן שרויות בסכסוכים ברמה כלשהי עם שכנותיהן. האם אי-הפצצת הכורים שלהן היא מחדל, שתוצאתו מלחמה או נזקי-מלחמה גדולים?
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38108
המקרה של עירק הוא קצת יותר קיצוני. תוך פחות מעשור מהפצצת אותו כור היתה עירק מעורבת במלחמה גלובלית. במסגרת אותה מלחמה היא הפגיזה את ישראל, אקט פסיכוטי לחלוטין, היות שישראל לא היתה קשורה לאותו סכסוך, אך ''בהזדמנות זו שאנו כבר מסוכסכים עם כולם, נפגיז גם את ישראל''.

אגב, ההצדקה לתקיפת ישראל על ידי עירק לא השתנתה כלל, כלומר - הסיבה שהיא אינה מותקפת כיום על ידי עירק היא מגבלותיה של עירק (למשל, מחסור בכורים גרעיניים בצד מגבלות אחרות). כאשר יוסרו המגבלות, ייערך סיבוב נוסף.
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38114
קצת מוזר לסווג את הפצצת ישראל כ"אקט פסיכוטי". מטרתו הייתה ברורה ולדעתי אף מקובלת על רוב האנשים גם בלי הסברים מסובכים - לגרור את ישראל למלחמה ולפרק את הקואליציה, כלומר להגיע למצב דומה למצב היום בו "הצד השני" (אני לא רוצה להסתבך בסיווגים כ"טליבאן" או "בן-לאדן) מצייר את המלחמה כמאבק בין האיסלם למערב.

וחוצמזה, ד"ר רבינוביץ, נהיית נביא?
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38119
יש כאן בעיה של בוחן המציאות.
האם הקואליציה במלחמת המפרץ היתה קיימת באופן מעשי? עד כמה משמעותית היתה השתתפות מדינות ערב בקואליציה הזו, והאם הישגי המלחמה (אילו הישגים?) היו נעלמים לו היתה ישראל תוקפת את עיראק?

ובאשר לנבואה, הפוסל במומו פוסל http://www.haayal.co.il/reply.php3?id=228&rep=10...
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38120
לא משנה איך אתה בוחן את המציאות. כפי שגם העיר מיץ, לקרוא לתקיפה "פסיכוטית" זה בסך הכל לקלל את סדאם חוסיין ולומר שהוא זרק חלק נכבד מארסנל הטק"ק שלו על ישראל "סתם" זה פשוט לא להעריך את יכולתו לנהל מדינה/מלחמה. אתה חופשי לעשות כן, אני מוותר על התענוג.

ובאשר לנבואה, נו טוף, 1:1
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38121
במונח "פסיכוטי" התכוונתי ל"מנותק מהמציאות". הגדרת את המטרה שלה. האם המטרה הושגה? האם המטרה סבירה?
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38128
המטרה לא הושגה כיוון שסדאם לא זכה למספיק "שיתוף פעולה" בצד הישראלי. לו דעתו של אביהו בן-נון, מפקד חיל-האויר דאז, הייתה מתקבלת אזי חיל האויר היה יוצא לתקיפה ( ראה למשל "השבת הגורלית", כתבתו של אמנון ברזילי מ"הארץ" 13.1.95 או "בגלל המלחמה ההיא", כתבתם של יוסי מלמן ודן רביב מ"על המשמר", 11.1.95). גם אם אזרחי תל-אביב היו נשמעים לקריאתו של שלמה להט להשאר בעיר ולא להיות "עריקים" אזי היה סיכוי גדול למספר גדול הרבה יותר של נפגעים בנפש, מה שהיה יוצר דעת קהל חזקה בעד תגובה (ע"ע מגדלי התאומים) ומחזק את תומכי הקו הנ"ל בממשלה. אפילו הגנרל נורמן שוורצקופ שטען כי "הטילים זה כמו סערת ברקים בג'ורגיה" תרם לאווירה ש"האמריקאים לא עושים שום דבר להגן עלינו לכן צריכים להגיב בעצמנו", שלא לדבר על העובדה שבניגוד למובטח הוקצו מטוסי קו שני ושלישי למשימת חיפוש והשמדת משגרי הטילים, לפי עדותו של אדוארד לוטבק שהיה יועץ ביחידת התכנון של חה"א האמריקאי.

לי זה נראה סביר.
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38123
ואגב, בתשובות לשאלותיך, הקואליצה הייתה שם, תוך השתתפות פעילה של סעודיה, מצרים וסוריה. האם היא הייתה משמעותית? חלק (סעודיה, שאריות כווית) כן וחלק (מצרים, סוריה) לא ממש. מה שחשוב הוא שהמלחמה לא הצטיירה כמלחמת מוסלמים בנוצרים (ויהודים) אלא כמלחמת נפט. מבלי להסתכן וליפול בפח הנבואה ניתן לומר שסדאם ניסה לסחוף את המלחמה לפן הדתי ולא הצליח. היה וישראל הייתה תוקפת את עירק אזי אני חושב שלא תוכל להתכחש לכך שהייתה נוצרת בעיה מסויימת בפן זה. איך הייתה נראית אז המלחמה ומה היו תוצאותיה? כבר אמרתי שבפח הזה אני לא נופל...
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38124
אוף! כבר פעם שנייה השבוע שזמני-כתיבת-הודעות-והגהתן ארוכים שלי גורמים לי להיראות עוד יותר טמבל ממה שאני באמת. ה-logים של השרת יוכיחו שכתבתי את תגובתי מ-‏00:01 לפני שראיתי את תגובתך זו מ-‏23:59!
המתנת בסבלנות, אז מגיעה לך תשובה 38115
אני אשאיר לע"ב להגיד מה הוא חושב על השימוש במילה "פסיכוטי" ביחס למה שעשתה עיראק. במאמר מוסגר: להגיד "עיראק היתה מעורבת במלחמה גלובלית" זה כמו להגיד שהכספר מר לוי היה מעורב בשוד מזויין. על עיראק היתה התנפלות גלובלית בעקבות פתיחתה במלחמה לוקאלית לחלוטין.

טיעון בסגנון "אילולא הופצץ הכור, הטילים שהיו נוחתים על ישראל/סעודיה היו חמושים ברש"ק גרעיניים" קורס חיש קל לנוכח העובדה שלעיראק היו רש"ק כימיים אך היא לא השתמשה בהם. לאור זאת אפשר גם להבין את המטרות (אם תואיל לעזוב לרגע את ה"הצדקה") של הפצצת ישראל.

על כל פנים, לא ענית לשאלתי לגבי ישראל (שהיתה מעורבת במלחמה בלבנון באותה עת ממש, ושהיתה מעורבת במלחמה גלובלית ב-‏91), הודו ופקיסטן.
1981 38112

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים