היתוך קר - לא ביג דיל 384705
גם אם היתוך קר יהיה כלכלי, הוא עדיין לא יהיה בחינם. לצורך העניין, גם נפט כלכלי מאוד (סתם שוכב שם) והמחיר שלו רחוק מאפס.

אני לא יודע אם כבר הגיעו למתקן היתוך קר שמחזיר את האנרגיה שמשקיעים בו (גם אם לא, זה לא רחוק), אבל בכל מקרה כל מתקן כזה יעלה מיליארדים של דולרים והמחיר שלו לא יכול לרדת הרבה, אפילו לאורך עשורים (ר' מחיר כורים גרעיניים), בשל מורכבות התכנון, הייצור וההפעלה.

הדבר היחיד שיצא מזה - כמה חברות גדולות עם אורך נשימה כלכלי ימכרו יותר חשמל, אולי אפילו יותר בזול, אבל אף אחד לא יקים תחנות סתם בשביל שחשמל יישפך מהתקעים ונוכל להדליק את הבוילר כל היום. זה לא בדיוק ימות המשיח.
היתוך קר - לא ביג דיל 384708
"גם אם לא, זה לא רחוק" - תוכל לפרט?
היתוך קר - לא ביג דיל 384719
צודק, התבלבלתי בין זה לבין היתוך חם.
היתוך קר - לא ביג דיל 384710
מנוע היתוך קר, בניגוד להיתוך חם, יש בדל סיכוי להכניס למנוע של רכב או מטוס, למשל. ואז יהיה פה שמח.

(לא בזה בחרתי. יש דברים יותר מגניבים. למרות שחסר לי P=NP)
היתוך קר - לא ביג דיל 384767
מה ישמח אותך יותר - P=NP או P≠NP?
P=NP כמובן 384778
זה אומר שניתן לחשב כמעט כל דבר מעניין.
P=NP כמובן 384783
זה לא אומר בהכרח שזה משמח. פירוש הדבר, למשל, הוא שחלק משיטות ההצפנה שאנחנו משתמשים בהן כיום הופכות ללא רלוונטיות.

(אילו שיטות הצפנה מבוססות על בעיות שלא יושפעו מהגילוי הזה?)

אגב, אני לא כל כך בטוח בקשר ל"כמעט כל דבר מעניין". אולי SAT זה מעניין, אבל TQBF מעניין עוד יותר. ממש לשמוח אפשר אם מגלים ש-P=PSPACE.
P=NP כמובן 384834
אפשר בעברית ?
P=NP כמובן 384836
SAT זו בעיה ששייכת ל-NP. כלומר, כרגע אנחנו לא יודעים לפתור אותה בצורה יעילה אבל אם נוכיח ש-P=NP כן נדע. החוכמה בה היא שגם ההפך נכון - אם נדע לפתור אותה בצורה יעילה נוכל לפתור כל בעיה אחרת ב-NP בצורה יעילה.

TQBF זה אותו הדבר, רק עבור הגדרה אחרת של "יעילה" - במקום שנמדוד את הזמן, מודדים את הזכרון. האוסף של כל הבעיות שאפשר לפתור בזכרון יעיל נקרא PSPACE (ה-P בהתחלה זה כמו ה-P בP=NP, ה-SPACE אחר כך בא מ"זכרון", או "מקום"). יש כל מני בעיות שקיימות ב-PSPACE אבל לא ברור אם שייכות ל-NP. כלומר, גם אם נראה ש-P=NP זה עדיין לא אומר שאפשר לפתור אותן בזמן יעיל. בכל זאת, אלו בעיות שלא בלתי סביר שנרצה להיות מסוגלים לפתור גם אותן (TQBF היא הבעיה של לקבל נוסחה לוגית מכומתת בלי משתנים חופשיים ולהחליט אם היא בעלת ערך אמת או שקר).

אולי הגיע הזמן למאמר בנושאים הללו באייל?
P=NP כמובן 384837
ומהו ה-P ב-NP? מה פתאום הרעיון של P=NP?
P=NP כמובן 384839
P מלשון "פולינום". הרעיון הוא שפולינום הוא פונקציה שגדלה בקצב סביר (יחסית למפלצת שנקראת "פונקציה אקספוננציאלית"). עוד כמה תכונות נחמדות של פולינומים גרמו לכך שנבחר את כל הבעיות שאפשר לפתור בזמן פולינומי בתור המחלקה שלנו שאמורה לייצג את הבעיות שניתנות לפתרון בצורה יעילה.

NP זה מה שמקבלים כשמרשים חישוב לא דטרמיניסטי (N מלשון Nondeterminism). פירוש החישוב הלא דטרמיניסטי הוא שבמהלך הנסיון להכריע את הבעיה מותר להשתמש ב"הטלת מטבע" קסומה. ה"קסם" מתבטא בכך שהטלת המטבע תמיד תעזור לנו.

דוגמה: אני רוצה לפרק מספר למחלקים הראשוניים שלו. נניח, את 143 ל-‏11 כפול 13. דרך אחת היא פשוט להתחיל לעבור על מספרים ולבדוק עבור כל אחד מהם אם הוא מחלק אותו. זה ייקח המון זמן כי יש המון מספרים (גם אם מצליחים לצמצם את הטווח על ידי בדיקה רק של המספרים עד השורש וכל מני טריקים דומים). הדרך ה"אי דטרמיניסטית" היא "להטיל מטבע" - לבחור באקראי מספר ולבדוק אם הוא מחלק. מכיוון שהטלת המטבע היא קסומה, מובטח לנו שאם קיים מספר שמחלק את 143, נצליח לנחש אותו בהטלת המטבע הזו.

נשמע מופרך? כן, נו, זה למה NP מכיל בעיות שלא יודעים כרגע איך לפתור בצורה יעילה.

דרך אחרת לגמרי לחשוב על זה, בלי אי דטרמיניזם וגועל נפש דומה: P אלו כל הבעיות שאנחנו יודעים לפתור בצורה יעילה. NP אלו כל הבעיות שאם כבר מישהו בא והציע פתרון אליהן, אפשר לבדוק בצורה יעילה אם הפתרון נכון או לא (למשל, אם מישהו בא ואומר "פירקתי את 143! המחלקים שלו הם 11 ו-‏13!" פשוט אפשר לכפול ולראות מה קיבלנו).

אולי באמת הגיע הזמן למאמר.
P=NP כמובן 384867
בחור מסוכן. אתה מתחיל להתחרות בעוזי בעניין ההוראה!
P=NP כמובן 384838
קדימה.
P=NP כמובן 384842
תודה
P=NP כמובן 384885
כפי שאתה בודאי יודע, גם אם P=NP יתכן שחלק משיטות ההצפנה שאנחנו משתמשים בהן כיום יהפכו ללא רלוונטיות. בכל מקרה, עד כמה שאני זוכר משהו מהקורס בשיטות הצפנה, יש שיטות הצפנה שבטיחותן מוכחת (שלא כמו RSA) ומכאן שגם אם P=NP הן ישארו בטוחות.
P=NP כמובן 384888
לא, אין כאלה.
P=NP כמובן 384890
מה עם הצפנה קוונטית (מבוססת על אי-שוויון בל)?
P=NP כמובן 384899
זה זן אחר לגמרי של הצפנה, שאין לו כל קשר לשאלה P=NP. נדמה לי שאיזי כיוון לשיטות אלגוריתמיות.
P=NP כמובן 420115
(לא ברור לי למה לא עניתי לזה קודם) נראה לי ש-easy כיוון כאן לשיטת הפנקס החד פעמי (שהיא *ה*שיטה שבטיחותה מוכחת, ועד כמה שהבנתי כל שיטה אחרת בעלת בטיחות מוכחת היא פשוט וריאציה עליה).

פנקס חד פעמי [ויקיפדיה]
P=NP כמובן 384905
התכוונת בהתחלה ל-P≠NP, נכון?

בכל מקרה, זו הזדמנות לתת דוגמאות. הן לשיטות שיהפכו ללא רלוונטיות גם אם P≠NP, והן לשיטות שלא יהפכו ללא רלוונטיות גם אם P=NP.
P=NP כמובן 384923
כמובן.

כפי שאתה ודאי יודע, פירוק לגורמים הוא לא בעיה שלמה בNP, כלומר יתכן שיש לבעיה פתרון פולינומיאלי גם אם P≠NP.
אני כבר לא זוכר מה למדתי בשיטות הצפנה, אבל היה משהו על היכולת לבנות פולינום מהפתרונות שלו לעומת חוסר היכולת לפתור פולינום (מדרגה מספיק גבוהה).
P=NP כמובן 384927
על פניו, מה שאתה אומר על פולינום נשמע כמו NP: אם קל לבנות פולינום מהפתרונות שלו, הרי שקל גם לוודא שהצלחנו לנחש את הפתרונות שלו (פשוט נבנה את הפולינום על פי הפתרונות ונשווה לפולינום שאנחנו מנסים לפתור). אולי הבעיה נובעת מזה שעלולים להיות המון פתרונות ביחס למשאבים שנדרשים לייצג את הפולינום, אבל אני לא בטוח אם לזה התכוונת.
P=NP כמובן 384937
אני כבר באמת לא זוכר, אבל אם מציאת פתרונות של פולינומים היתה בעיה ב-NP, אז גלואה כבר הוכיח ש P≠NP.
P=NP כמובן 384949
האם משנה דרך מציאת הפתרונות (אם לשים את הקלפים על השולחן - האם פתרון נומרי מספיק "טוב" להגדרה זו)? ובכל מקרה - מהי היעילות של שיטת ניוטון-רפסון (משולבת עם "ציד אריות", במידת הצורך)?
P=NP כמובן 384952
אני לא יודע. (בכל מקרה יש לך את מגבלת הדיוק של המודל החישובי שלך, כך שכל ערך מספיק קרוב לפתרון הוא פתרון נומרי.)
P=NP כמובן 384953
כדאי להיזהר עם מה שמייחסים לגלואה. גלואה הוכיח שלא ניתן לפתור *באמצעות רדיקלים* את *המשוואה הכללית* ממעלה חמישית ומעלה (וגם הצביע על דרך יפהפיה לדעת עבור כל משוואה האם היא פתירה באמצעות רדיקלים או לא). זה לא אומר שלא ניתן לפתור את המשוואה - זה תלוי בצורה שבה אתה מגדיר "פתרון". לעצם העניין, אם אתה מסוגל לייצג את השורשים בדרך כלשהי, אז גם אפשר לפתור את המשוואה ולקבל את השורשים באותה דרך ייצוג (עוברים על כל מרחב הפתרונות האפשריים בצורה סדרתית ועבור כל אוסף פתרונות בודקים אם הפולינום שנגזר ממנו הוא הפולינום שאת הפתרונות שלו מחפשים).

כדאי גם לזכור שכשאנחנו חושבים על פולינומים אנחנו חושבים על פונקציות במספרים ממשיים, אבל אין ייצוג דיגיטלי למספרים ממשיים אלא רק לקירובים (רציונליים) שלהם.
P=NP כמובן 384957
פתרונות של פולינומים במקדמים שלמים הם לא כל הממשיים אלא רק המספרים האלגברים, שהם קבוצה בת מניה וניתנת ליצוג מדוייק במחשב (אבל בד''כ מעדיפים להשתמש בקרוב רציונלי).
P=NP כמובן 384958
צודק, אבל זה רק משחק לטובתי: זו קבוצה בת מנייה ולכן אפשר לסרוק אותה באופן סדרתי (לפחות בתיאוריה).
P=NP כמובן 384960
ברור, אבל אתה יכול להראות איך אתה מבצע סריקה כזאת במסגרת NP?
P=NP כמובן 384969
אם הפולינום מדרגה n, אני מנחש n מספרים אלגבריים ובודק אם הם יוצרים את הפולינום.

אם אתה רוצה משהו דטרמיניסטי, זה הופך לשאלה המעניינת של איך סורקים את הכל בצורה סדרתית, וזו שאלה טכנית שבשביל לענות עליה צריך לדעת מה הייצוג שלך למספרים אלגבריים. בצורה הכי פשוטה אפשר לעבור על כל הרצפים האפשריים של 0 ו-‏1, ועבור כל רצף ראשית לבדוק האם הוא מייצג מספר אלגברי חוקי, ואם כן אז אפשר לקחת אותו.
P=NP כמובן 385010
"בצורה הכי פשוטה אפשר לעבור על כל הרצפים האפשריים של 0 ו-‏1" - אתה בוודאי מתלוצץ.
P=NP כמובן 385021
הוא בטוח מתלוצץ.
P=NP כמובן 385028
אה... לא.
P=NP כמובן 385031
אני כנראה לא מבין אותך. רצפים סופיים? אינסופיים?
P=NP כמובן 385032
סופיים. אני מניח (מן הסתם) שייצוג במחשב של מספר אלגברי הוא סופי.
P=NP כמובן 385052
עכשיו אני מבין למה התכוונת. אתה צודק בעניין המנייה, אבל נדמה לי שאתה מפספס את העיקר. אתה מטאטא הצידה את שאלת הייצוג, אבל היא לב העניין: איך אתה מייצג מספרים אלגבריים ע"י מחרוזת של ביטים, והאם הייצוג מספיק יעיל כדי לבדוק שמחרוזת כזו מייצגת שורש של פולינום נתון בזמן פולינומיאלי באורך הקלט? ("אורך הקלט" הוא גודל הייצוג הבינארי, נניח, של מקדמי הפולינום). כל עוד לא הסברת את הפרטים הללו, לא ממש התקדמת בשאלה האם הבעייה היא ב-NP או לא.

אפשר לחשוב על כמה ייצוגים אפשריים; אחד מהם הוא, פשוט, לייצג מספר אלגברי ע"י המקדמים של הפולינום המינימלי שלו מעל הרציונליים. מעבר לבעייה של האבחנה בין השורשים השונים של אותו פולינום אי-פריק, שאל את עצמך אם זו בכלל הבעייה אליה התכוונת - בשיטה הזו אנו "פותרים" את המשוואה p=0 (אם היא במקרה אי-פריקה) ע"י ציון העובדה הלא-מפתיעה ששורשיה הם אותם מספרים אלגבריים שהם שורשים של p.

ייצוג אחר יכול, למשל, לבנות כל מספר אלגברי ממספרים רציונליים תוך שימוש בארסנל מצומצם ככל האפשר של פעולות. זה כבר יותר דומה למובן הקלאסי של "פתרון", ואם נשים בארסנל את ארבע פעולות החשבון, שורשים ו"אולטרא-שורשים" אכן נוכל לייצג כל מספר אלגברי. האם בייצוג הזה יש בכלל חסם פולינומי על אורך הפתרון כפונקציה של המקדמים? זה כלל לא ברור.
P=NP כמובן 385056
אתה צודק, אבל שים לב שאני ו-easy גלשנו מתחומי הסיבוכיות לחישוביות כשהוא עירב את גלואה, ועל זה דיברתי.

אם חוזרים לסיבוכיות, השאלה המשמעותית כאן לדעתי היא לא מה הייצוג שבא לנו לבחור, אלא מה הייצוג שדרוש עבור הצפנה. אם בשביל *לפענח* הודעה מוצפנת די לדעת את הייצוג על ידי מקדמי הפולינום, כמובן שההצפנה לא שווה כלום. לכן אמרתי קודם ש"אולי הבעיה נובעת מזה שעלולים להיות המון פתרונות ביחס למשאבים שנדרשים לייצג את הפולינום".

אבל באמת, בשביל להגיד עוד על העניין הזה אני צריך לשמוע תיאור מפורט של השיטה. בינתיים אני מסתפק במה שאמרו גדולים ממני.
P=NP כמובן 384932
מהניסוח שלך משתמע שעצם מציאת הוכחה לכך ש-P=NP, די בה כדי להפוך שיטות הצפנה אופרטיביות ללא רלבנטיות. הטענה הזאת נראית לי לא טריוויאלית ‏1. התואיל להסביר מדוע זה כך?

1 הוכחות מתמטיות שעוסקות במקרים כלליים, אינן מציעות בהכרח שיטות סדורות למציאת פתרונות עבור מקרים פרטיים.
P=NP כמובן 384955
הבקיאות שלי בקריפטוגרפיה אפסית, אבל ככל הידוע לי, רוב שיטות ההצפנה שמשמשות אותנו כיום מתבססות על בעיות שהן ב-NP אבל לא ידוע אם הן ב-P. זה לא מקרי - אם משהו ב-NP זה אומר שהוא קל במובן אחד אבל לא בהכרח קל במובן שני - קל לבדוק לו פתרון, אבל לא בהכרח קל למצוא לו פתרון. באותו המובן אנחנו רוצים שמשהו יהיה קל לפענוח אם יודעים מה המפתח, אבל יהיה קשה למצוא את המפתח אם הוא לא ידוע.

כמובן שאני מנפנף כאן ידיים. אני יכול גם לזמן תותח כבד בדמות "שאלתי מרצה לקריפטוגרפיה והוא אמר לי שזה ככה". עוד כמה סמסטרים, בתקווה, אני אוכל לענות יותר בפירוט.

אגב, כדאי לזכור שטענה כמו P=NP תהיה מלווה *ככל הנראה* בהוכחה קונסרקטיבית - יודגם איך ניתן לפתור בעיה כלשהי שהיא NP שלמה בזמן פולינומיאלי. מכאן אפשר לגזור דרך אופרטיבית לפתור כל בעיה ב-NP בעזרת רדוקציה לבעיה שכבר פתרנו (וגם רדוקציות כאלו כבר ידוע איך לבנות בצורה מעשית). לכן מספיק לומר "שיטת ההצפנה הזו מתבססת על בעיה ב-NP" כדי שיהיה בטוח שאם נוכיח ש-P=NP בצורה קונסטרקטיבית, זה הסוף.
P=NP כמובן 385015
חוץ מהוכחה לא-קונסטרוקטיבית, עוד אפשרות שתציל את ההצפנות היא שהאלגוריתם שיימצא יהיה פולינומיאלי, אבל עם קבועים (חזקה אלף) שיהפכו אותו ללא מעשי עבור השימושים המעשיים בהצפנות.
מה שירדן אמר, בערך. 385090
כולנו יודעים שלזהות הוכחה הרבה יותר קל מלחבר הוכחה.
אם חלילה יתגלה ש-P=NP, העובדה הזו לא תשתנה. מה שישתנה תהיה המשמעות שאנו מעניקים להגדרה המתמטית של P: לא יהיה ניתן יותר לומר שהיא מכילה רק שפות קלות-להכרעה, ונצטרך לאפיין את המושג "קל לחישוב" בצורה יותר עדינה.
מה שירדן אמר, בערך. 385155
אני לא מבין למה זה נכון. כבר עכשיו P מכילה גם שפות שאפשר להכריע רק בזמן שהוא פולינום בחזקת גוגול (אני בטוח שאפשר להנדס כזו שפה, לא?), אז כבר עכשיו קשה להגיד שזה "קל להכרעה".
מה שירדן אמר, בערך. 385188
נכון, הגזמתי לגבי המשמעות של P. היא מכילה גם הרבה דברים מאוד קשים להכרעה. אני אצטרך לחשוב על זה, כנראה ששוויון אינו בהכרח אסון..
מה שירדן אמר, בערך. 385217
הוא *עלול* להיות אסון למי שמשתמש בהצפנה (ה"עלול" מגיע מירדן).
מה שירדן אמר, בערך. 385239
אולי אני מפספס משהו ממש בסיסי אבל אני לא משוכנע שזה נכון. אתה יכול לחשוב על הוכחה? נניח שהמודל שלנו הוא מכונת טיורינג (או כל מודל אחר שאתה מעדיף).
מה שירדן אמר, בערך. 385242
אתה לא משוכנע שמה נכון? שקיימות בעיות שהפתרון שלהם הוא חזקה בגודל הזה? זו תוצאה של מה שמכונה Time hierarchy theorem.

הבעיה היא שההוכחה של המשפט שאני מכיר היא לא קונסטרקטיבית - משתמשים שם בלכסון (די מגניב) ולכן אני לא יודע להנדס לך שפה שבאמת צריך פולינום ממעלה גוגול בשבילה. מכיוון שמשפט ההיררכייה הוא די כללי ומתייחס לא רק ל-P, אני נוטה לנחש שאפשר להנדס כזו שפה, אבל ייתכן מאוד שאני טועה.

אולי ההוכחה שיש בויקיפדיה האנגלית כן קונסטרקטיבית:

מה שירדן אמר, בערך. 385250
אתה צודק. זכרתי שיש משפט היררכיה של המקום אבל לא משפט היררכיה (פולינומי) של הזמן. טעות שלי.
מה שירדן אמר, בערך. 385253
עד כמה שאני מבין (למרות שאני קצת פחות סומך על עצמי כרגע) ההוכחה (שאני מכיר) היא כן קונסטרוקטיבית. מוכיחים ששפת כל המכונות M והקלטים x כך ש- M מקבלת את x בפחות מ- f(|x|) צעדים היא כריעה בזמן f^3 (נגיד) ולא כריעה בזמן f(n/2).

לכן לכל n^k קל להראות שפה פולינומית שלא חשיבה ב- n^k.
מה שירדן אמר, בערך. 385247
מה של גוגול? אולי התכוונת לצ'כוב?
מה שירדן אמר, בערך. 385248
"This article is about the large number. For the Internet company, see Google. For the author, see Gogol"

http://en.wikipedia.org/wiki/Googol
מה שירדן אמר, בערך. 387649
את הסופר אני לא מכיר, אבל מסתבר שיש קשר בין מנוע החיפוש לבין המספר בעל מאה האפסים. למעשה, השם Google מקורו כולו בעיוות שם המספר, שנעשה בטעות על ידי מפתחי המנוע.
מה שירדן אמר, בערך. 387652
כן, זה אחד מפרטי הטריוויה הרבים על החברה הזו (ידעת שה-"Page rank" נקרא על שם פייג', אחד ממקימי החברה?). מצאתי את עצמי פעם אומר "גוגל" במקום "גוגול", למרבה המבוכה.

אתה לא מכיר את גוגול או שלא קראת את גוגול?
מה שירדן אמר, בערך. 387679
לא מכיר, למרבה הבושה.
מה שירדן אמר, בערך. 387691
בשביל זה יש ויקיפדיה (ותרגומים לעברית של ספרים שלו).
אפור על אפור 384717
האמת היא שכשחושבים על זה, רוב הארועים בסקר יהיו די מאכזבים. נשווה את הפנטזיה עם התחזית המפוכחת:

1
גילוי חיים תבוניים בכוכב אחר - פנטזיה:
נספר להם על כל ההישגים המדעיים/טכנולוגיים שלנו ונקבל בתמורה את שלהם (שכוללים, בין השאר, בניית מחשב העובר בהצלחה את מבחן טיורינג, מציאת דרך כלכלית לביצוע היתוך קר, החזרה לחיים של בעלי חיים שנכחדו, מציאת תרופה נגד סרטן, איחוי החור באוזון, הקמת מושבה על פלנטה אחרת וביטול האופציה ההומוריסטית בסקרי האייל הקורא).
חוץ מזה כל הדתות יעלמו מהעולם.
גילוי חיים תבוניים בכוכב אחר - תחזית מפוכחת:
התקשורת תהיה בדיליי של עשרות שנים, כך שגם אם מגלים אותם מחר זה לא ישנה הרבה לאף אחד מהקוראים פה. ספק אם נוכל לתקשר ואם הם מתעניינים במה שאנחנו מתעניינים. גם אם כן, סביר להניח שאחרי שארה"ב, סין, הודו, איראן, ישראל ועוד 50 מדינות ינסו לפתוח איתם ערוצי תקשורת חסויים ולהוציא מהם מידע שנוגע בעיקר לשיטות השמדה חדשניות הם יפסיקו לענות לטלפון.
בנוגע לדתות, הישנות ישרדו ויהיו כמה חדשות

2
מחשב העובר בהצלחה את מבחן טיורינג - פנטזיה:
מולטיואק
מחשב העובר בהצלחה את מבחן טיורינג - תחזית מפוכחת:
אם מדובר על מבחן טיורינג עצמו (לעומת ההנחה שזה אומר משהו על AI) זה סתם שעמום. כמה חברות פרסום יקנו את ההמצאה כדי לדמות שיווק מפה לאוזן בפורומים (("נינט שולטת!!!11, קניתי נעליים מדאימות!!!111")).
אם מדובר על AI יש שתי אופציות - סביר שהם לא ירצו לדבר איתנו (כי למה להם בדיוק? למה שאינטליגנציה מופשטת תהיה סקרנית?), ואנחנו נענה אותם בכל מיני המצאות של גיקים מטורפים עד שנוציא מהם משהו שלא יעניין אותנו. אם בכל זאת נצליח לעשות אותם מספיק דומים לנו כדי שהם ירצו לדבר איתנו אז כמה עשורים אח"כ הם ישמידו אותנו.

3
תגובה 384705

4
החזרה לחיים של בעלי חיים שנכחדו - פנטזיה:
עוד תוכניות טבע בטלוויזיה.
החזרה לחיים של בעלי חיים שנכחדו - תחזית מפוכחת:
כמובן שהם יחיו רק בגני חיות. בגלל שיהיה אפשר לייצר חיות בלי לדאוג לרביה טבעית, גני החיות לא יצטרכו לנסות לדמות סביבה טבעית אלא פשוט לשמור דגימה של דודו במקרר, כך שגני חיות יהיו פשוט כלובי פרספקס ענקיים.
חוץ מזה ארגוני שימור סביבה בינלאומיים יאבדו בבת אחת 90 אחוז מהתמיכה הציבורית שלהם, כי למה לשמור על היערות אם במילא אפשר לשחזר טיגריסים במעבדה. יערות הגשם וכל שאר בתי הגידול של זנים שעומדים להכחד נעלמים בתוך עשור.

5
מציאת תרופה נגד סרטן - פנטזיה:
חיים לנצח ואפשר ללכת לים ולעשן כמה שרוצים.
מציאת תרופה נגד סרטן - תחזית מפוכחת:
הכל אותו דבר אבל חיים קצת יותר ולכולם יש עור שחום ושיניים צהובות.

6
איחוי החור באוזון - פנטזיה:
למעשה, הפנטזיה כאן היא שפשוט הכל ישאר אותו דבר ולא יהיה יותר גרוע.
איחוי החור באוזון - תחזית מפוכחת:
יהיה יותר גרוע אבל מסיבות אחרות.

7
הקמת מושבה אנושית על המאדים - פנטזיה:
כיף אנושות חדשה גבולות חדשים עידן חדש כיף כיף כיף הכל טוב
הקמת מושבה אנושית על המאדים - תחזית מפוכחת:
כמה מכם ביקרו באנטרטיקה? כמה מכם היו על האוורסט? כמה מכם היו באמצע מדבר סהרה?

8
ביטול האופציה ההומוריסטית בסקרי האייל הקורא - פנטזיה:
דיונים רציניים
ביטול האופציה ההומוריסטית בסקרי האייל הקורא - מציאות מפוכחת:
התגובה שלי בלי סעיף 8.
היתוך קר - לא ביג דיל 384822
יתרונות ההיתוך הקר הם שנים:

1) התהליך אמור להיות נקי לחלוטין מבחינה סביבתית (תאורטית-אי אפשר כיום לדעת איך התהליך יעבוד ואם יצריך שימוש בחומרים מזהמים או יצור תוצרי לואי ‏1)

2)אספקת דלק אין סופית ונגישה לכולם שמחירה אינו תלוי בכול גיהוק של אחמדדינג'ד או מצמוץ של מלך סעודיה.

1 למיטב ידעתי התאוריות הפסקליות הנוכחיות אינן מאפשרות היתוך קר, והדבר יצריך תאוריה פסקלית חדשה. דבר משמח בפני עצמו.
היתוך קר - לא ביג דיל 384824
זה נכון גם לגבי ההיתוך החם, שזה מה שעבר לי בראש כשכתבתי את התגובה (TOKAMAK או משהו כזה).

למען האמת, זה גם כמעט נכון לגבי ביקוע:
1) נקי לחלוטין זה לא, אבל הזיהום פשוט מאוכסן בקופסא ונקבר עם יחסית מעט השפעות סביבתיות.

2) אספקת הדלק (אורניום 235) לא אין סופית אבל גדולה מאוד, ויכולה לגדול בכמה סדרי גודל ע"י שימוש בפלוטוניום. מחיר הפקת הדלק נמוך בהרבה מפחם או גז.

בתור מקור אנרגיה הביקוע כמעט לא שינה את העולם, אז למה שההיתוך כן?
היתוך קר - לא ביג דיל 384848
הביקוע מאוד בעיתי.

1)התהליך עצמו יוצר שטף ניטרונים המסוגל להפוך חומרים רגילים לרדיואקטיבים. הם מתפרקים ומחלישים את מבנה הכור.

2)אספקת הדלק לא ממש נפוצה וגם תהליך ההעשרה יקר.

3)לכול תהליכי ההעשרה, מיצוי הפלוטוניום וכו' יש שימושים צבאים מה שמביא להגבלת הפצת הידע עלהם ואיסור מכירת ציוד וטכנולוגיה.

4)כמויות הפסולת אינן גדולות אבל הן מסוכנות למליוני שנים. וזיהום סביבתי רדיואקטיבי הופך שטחים שלמים ללא ראוים למגורים לפרק זמן זה.

4)תאונה במתקן גרעיני יוצרת זהום מסוג כזה. לכן נדרשים תקני בטיחות חמורים ביותר המיקרים את ההפעלה (גם בהתוך חם הבטיחות היא ענין בעיתי).

עקב האפשרות לשימוש צבאי והסכנה לזיהום סביבתי מגבילים את מכירת הידע והציוד הגרעינים ולכן זהו מקור אנרגיה שאינו נפוץ בעולם. היתוך קר אינו יוצר זהום רדיואקטיבי ארוך טווח ולכן עלות התקני הבטיחות שלו תהיה נמוכה הרבה יותר ותהיה הרבה פחות התנגדות ציבורית לשימוש בו. הדלק המופק ממים הרבה יותר זמין. ולגבי שמושים צבאים, בודאי ימצאו כאלו ולכן אני חושב שקצב התפשטות הטכנולויה בעולם יהיה איטי.
היתוך קר - לא ביג דיל 384866
1) פר eV או קווט"ש היתוך יוצר לא פחות נויטרונים מביקוע, כך שגם שם תהיה קרינה. מה שכן, הבעיה העיקרית בביקוע היא לא קרינת הניטרונים אלא ההתפרקות הרדיואקטיבית של תוצרי הביקוע וזה אמנם שיפור.

2) יש המון אורניום ויש כורים שפועלים על אורניום טבעי. תהליך ההעשרה יקר סתם בגלל ענייני היצע וביקוש. אם אתה מייצר לעצמך ומשתמש בחשמל שהופק בכור אז זה יכול להיות זול למדי.

3) יש לא מעט מדינות שהחשש הזה לא תקף לגביהן.

4) הן מסוכנות להרבה מאוד זמן אבל בפירים העמוקים שבהם קוברים את הדברים האלה אין חשש לזיהום סביבתי. כאמור היתוך לא פטור לחלוטין מבעיות דומות.

הפואנטה היא שאנרגיה שמחיר חומרי הגלם שלה נמוך (ובכורים שפועלים על אורניום טבעי הוא ממש זניח) לא שינתה את העולם. בצרפת רוב האנרגיה מיוצרת בכורים גרעיניים והם עדיין אוכלים ארוחת בוקר אחת ביום (אבל יותר טובה), וישנים במיטה אחת (אבל עם צרפתיה).

בקיצור, אינסוף אנרגיה בחינם זאת פנטזיה הרבה יותר גדולה אפילו מהיתוך קר.
היתוך קר - לא ביג דיל 384868
אף אחד לא אמר בחינם. האנרגיה תהיה יותר זולה יותר נקיה ולא מוגבלת באספקת דלק. (למרות ההערכות הסותרות שהושמעו בדיון על עתודות הנפט העולמיות לדעתי נראה יותר אנרגיה גרעינית בטווח הנראה לעין למרות עלויות הבטיחות הגבוהות. ואולי אפילו היתוך חם)
היתוך קר - לא ביג דיל 384873
גם אנרגיה גרעינית היא זולה יותר‏1 נקיה יותר‏1 ולכל צורך מעשי לא מוגבלת באספקת דלק (אורך חיים של כור הוא ללא ספק הרבה יותר קצר מהזמן שיקח עד שיגמר האורניום) אבל לי אישית לא יצא מזה שום דבר.

1 מכל מה שהיה לפניה
היתוך קר - לא ביג דיל 384934
1 אני יכול ברגע זה ממש להזכר בשתי תאוריות פיסיקליות שמאפשרות היתוך קר.
האחת טריוויאלית: יצירת דאוטריום מאטום מימן וניוטרון חפשי (או יצירת טריטיום מדאוטריום וניוטרון). מאחר ולא צריך להתגבר על דחייה קולונית, אין הכרח בטמפרטורות גבוהות.
השניה היא הרעיון הנאה של סחרוב (עם המיואונים).
היתוך קר - לא ביג דיל 384940
גם לשווינגר היה איזה רעיון לפני שנפטר, לא?

הקטע של המואונים הקטין את גודל ה"אטום"(פי 300 אאל"ט) ובכך שינה קצת את הקבועים במשוואת סאהא(?) אבל האם ההיתוך היה "קר"?
היתוך קר - לא ביג דיל 384946
מאד יכול להיות. צד ימין אני מסרתי לחתול אשר *זכרתי*.

בשביל פרטים מדוייקים אצטרך לערוך חיפוש. אני חושב שהיתוך בטמפרטורה של כמה מאות מעלות עדיין נחשב "קר", ונדמה לי שהקטע של המיואונים נוופל בקטגוריה הזו.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים