לא הגיוני 385315
ניסיתי וניסיתי, אך לא מצאתי כל הסבר לסתירה הברורה ולחוסר העקביות שבספק דין זה. הרי בסופו של דבר, דעת הרוב היא שאם יישמו את החוק הוא יהיה חוקתי, אבל אם לא יישמו אותו הוא אינו יהיה חוקתי. האם זה פסק דין נורמלי במערכת משפט דמוקרטית?

ניסיתי אפילו לשאול שופט (מתרגל בא"ת) איך הוא מסביר את המסקנה המוזרה הזו, וגם הוא לא ממש הצליח לתרץ את פסק הדין.
לא הגיוני 385328
חיים רמון נתן לך תשובה מסויימת; הוא הבטיח שיחוקק חוק יסוד שיעסוק בעניין. מה שבית המשפט העליון אמר הוא פחות או יותר מה ששוקי שמאל תיאר- "אנחנו יכולים באופן זמני להסתמך על הנימוק הביטחוני; הזדרזו ותנו פתרון חוקתי". לדעתי אין פתרון חוקתי ודמוקרטי. התנאי לתמיכת בג"צ -כל בג"צ- בחוק הזה הוא שישראל תדאג שהגדה המערבית תמיד תהיה "ארץ אויב". גם מישפטנים ידועים כמו אמנון רובינשטיין, שהצדיקו את החוק, הצדיקו אותו מטעמים ביטחוניים. החוק הזה לא יעמוד במבחן המשפט הבין לאומי. אם הוא יגיע לדיון בבית הדין הבין לאומי, יהיה גורלו כגורל הגדר. מדינת ישראל כמובן תאמר שהמניעים של בית הדין אינם נקיים וכד' ויהיו כאלה שיאשימו את שופטיו באנטישמיות. קראתי חוות דעת מישפטיות על פסק הדין בעניין הגדר והן הצדיקו אותו מישפטית. מדינה דמוקרטית אינה יכולה לחוקק חוק שימנע מאזרחיה מלהינשא עם תושבי חוץ ולהמשיך לגור בה, וזאת מטעמים דמוגרפיים- אפילו אם המדינה הזאת מתקראת יהודית-דמוגרפית.
לא הגיוני 385332
אולי זה לא היה ברור, אבל דיברתי על פסק הדין שעסק בחוק טל...
לא הגיוני 385411
סליחה
לא הגיוני 385567
התירוץ הוא ש''יישמו את החוק'' מתייחס רק לחלק ממנו. יש חלק (דחיית השירות) שמיישמים בין כך ובין כך, ויש חלק (''שנת הכרעה'' והמסתעף) שלא כל כך.
לא הגיוני 386129
אתה מבדיל נכון, אבל לא מדייק.

השופט ברק התלבט אמנם האם הכישלון של החוק נובע מ"פגם גנטי" בחוק עצמו או מ"מחדלי הממשלה בהכנת הכלים הראויים שיאפשרו את הגשמת החוק". בפועל, שני משרדים התאמצו מאוד להכשיל את החוק, משרד האוצר שמנע את הקמת השירות האזרחי לבחורי הישיבות ומשרד הביטחון שדורש מאברכים בני 23 לבצע שירות ממושך, כאילו היו בני 18.
לדברי השופט ברק, על הכנסת והממשלה לפעול לשינוי המגמה הנוכחית במידת יישומו של החוק. וכדי להביא לשינוי במצב העכשווי, טוענים שופטי בג"ץ, השינוי הנדרש הוא ב"התנהלותם של גורמי השלטון" (הקמת השירות האזרחי, הגמשת הכללים הנוקשים של משרד הביטחון) וב"התנהלותם של תלמידי ישיבות שתורתם אומנותם" (יציאה לשנת ההכרעה). ורק "אם השינוי לא יבוא, קיים חשש רציני שהחוק ייהפך לבלתי חוקתי".

וראה עוד:

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים