בתשובה לטולו, 05/07/06 13:50
שוגרה, למרות הסדק 394825
שמעתי הרצאה מפי גדעון טולקובסקי, שהיתה מבוססת על עבודת הדוקטורט שלו. בעבודה הוא השווה, בין השאר, בין תוכנית החלל הרוסית לזו האמריקאית. הוא תולה את הקיפאון בחקר החלל בדומיננטיות של התוכנית האמריקאית, שהתבססה על שריפת דלק כימי שהיא יקרה למדי לכל ק"ג מטען, וטוען שלא תהיה פריצת דרך משמעותית עד שלא ניישם שיטות אחרות כדי להוזיל את עלות המסע לחלל. הוא מצביע על כך שדווקא אצל הרוסים, שם פרחה פילוסופיה קוסמיסטית‏1 היה פוטנציאל להבשלת אמצעי שיגור אחרים. הקוסמיזם הרוסי (שצ'וילקובסקי‏2, אבי הטילנות המודרנית, הושפע ממנו רבות) שאף להתפשטות האדם בחלל לשם עליה למדרגה רוחנית גבוהה יותר, ולשם כך היה צורך באמצעי שיגור המוניים. לעומת זאת, אצל האמריקאים לא היתה שאיפה כזו. טולקובסקי טוען ש"הנדסה חברתית" שכזו - החלטה מוסדית לשלוח אנשים רבים לחלל, יכולה היתה להתבצע רק במדינה ריכוזית/טוטליטרית כמו ברה"מ, בעוד שבארצות הברית, שבה חופש הפרט הוא ערך חשוב ביותר, רעיון שכזה לא היה עולה על הדעת.

ואם כבר, כדאי לקרוא גם על פיודורוב: http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Fyodorovich_Fyo...
שוגרה, למרות הסדק 394828
ומתי תהיה לנו מעלית חלל?
שוגרה, למרות הסדק 394833
נסה כאן: http://www.otis.com :)

מה קורה עם מעליות החלל באמת? נדמה לי שאחת הבעיות המרכזיות זה לייצר כבל מתאים, וזכור לי משהו על כוונה להשתמש בקורי עכביש מלאכותיים לשם כך.
שוגרה, למרות הסדק 394839
ותן לי לנחש, איגוד העכבישים הודיע על עיצומים במחאה על הכוונה למצוא להם תחליף, ומיד הם זכו לתמיכה של איגוד נערי המעליות.
שוגרה, למרות הסדק 394847
אבוד להם כבר: http://www.nodalpoint.org/2000/08/22/goat_silk_spide...
שוגרה, למרות הסדק 394914
איפשהו קראתי שננוטיובס (רגע. איך אומרים את זה בעברית?) יותר חזקים.
שוגרה, למרות הסדק 394872
כאשר תהיה לנו (לישראל?) תחנת חלל במסלול גאוסנכרוני.
שוגרה, למרות הסדק 394877
מה הקשר בין פילוסופיה דתית לבין פיתוח אמצעי הנעה? התחרות של המלחמה הקרה היתה הדלק המניע להתפתחות המהירה של הטילאות במאה ה20. עם סיומה הואט הקצב במידה ניכרת. אפילו שיתוף פעולה בין לאומי לא יכול לספק מספיק משאבים כדי לעמוד בקצב הקודם שנבע ממרוץ חימוש.
גם הרוסים בשיא זוהרם לא הצליחו לפתח משהו שאפילו יתקרב לתחליף להנעה רקטית. דוקא מעבורת החלל היא נסיון לחסוך בעלות שיגור כי היא רב פעמית. כול ההצעות למעליות חלל וכו' לא יהיו מעשיות עד שתהיה פלטפורמה בדמות תחנת חלל רצינית שתאפשר אותם. כול שאר הרעיונות לתנועה בחלל כמו מנועי יונים ומפרשי שמש יעילים רק בחלל כדי להגיע למסלול צריך מנועים חזקים.
שוגרה, למרות הסדק 394893
אז זהו, שמסתבר שיש קשר. מה שהוא הראה בדוקטורט שלו זה שהפילוסופיה בהחלט משפיעה, שכן ממנה נגזרות המטרות האפשריות, שמתוות, בתורן, את כיווני הפיתוח. הנה כמה משפטים ממה שסיכמתי במהלך אותה הרצאה:

"באמצע המאה ה-‏19 התפתח ברוסיה זר שנקרא הקוסמיזם הרוסי. בראשו עמד פיידורוב. התאוריה שלו שילבה לאומנות סלבית וסוג של נאו-פגניות + סוציאליזם, שבמרכזם הקביעה שגאולת המין האנושי תבוא כאשר הוא יצא לחלל ויתאחד עם הקוסמוס. התיאוריה הקוסמיסטית היתה הליופילית (=שואפת לשמש). צ'יולקובסקי, אבי הטילנות המודרנית, נסע למוסקבה ופגש בפיידורוב בספרייה המרכזית של העיר (שם היה פיידורוב הספרן הראשי). מאז אפשר לראות בכתיבה של צ'יולקובסקי ניסיון להוציא לפועל את הרעיון הקוסמיסטי, וכך כל האסטרונאוטיקה הרוסית פעלה כדי ליישם את הרעיון הקוסמיסטי ולאו דווקא לטובת מחקר מדעי."

...

"הצ'רטר של NASA מדבר על צרכים צבאיים ומחקר מדעי, אך לא על הרחבת מרחב המחיה האנושי לחלל. הבסיס האידאולוגי האמריקאי היה הפחד מ"הסכנה האדומה" ורתיעה מ"הנדסת בני האדם" כדי להתאים אותם לחיים בחלל החיצון. בברה"מ לעומת זאת הנדסת החברה היתה רעיון הגיוני. המרקסיזם בנוי על דטרמיניזם ניסטורי ועל כן על מה שאפשר לעשות זה רק לגרום לזה לקרות יותר מהר. הרוסים, למשל, משקיעים במחזור פסולת ביולוגית בחלל. קורולב (ראש תוכנית החלל הרוסית) מקצה משאבים לתחנת החלל סויוז ותולה זאת בכך שהגיע הזמן לממש את החזון של צ'ולקובסקי."

טולקובסקי גם חילק דף שבו אפשר לראות כמה מהרעיונות של צ'יולקובסקי. הוא היה הראשון להגות את רעיון מעלית החלל וחלק מהצוות שכבר בשנות העשרים דיבר על מפרש סולרי. אחד האיורים של צ'יולקובסקי מראה חללית בצורת קונוס בעל בסיס כדורי מזכוכית, דרכו נכנסות קרני השמש אשר מסייעות לגידול צמחיה על הדפנות, כחלק מחזון המערכת המספקת את צורכיה בחלל ויכולה לשהות שם ללא הגבלה.

אני מסכים שבסופו של דבר שיקולים כספיים (בעיקר מחסור בכסף ברוסיה) ושיקולי יוקרה השפיעו על הצדדים, אבל הטענה של טולקובסקי היא שלרוסים היתה בהחלט מוטיבציה שונה מאשר לאמריקאים, עקב הבסיס הפילוסופי השונה. הדבר בא לידי ביטוי גם בדברים טריוויאלים (לצערי לא רשמתי את הנקודה להלן במחברת) כמו הבחירה הרוסית לאגד מספר טילים יחד כדי להשיג דחף גדול יותר, לעומת הבחירה האמריקאית לבנות טילים גדולים יותר לאותה מטרה. לצערי אין לי את כתובת הדואל של טולקובסקי, אבל אם מישהו מאוד מעוניין בעוד מידע, שינסה לפנות אליו.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים