ועדת חקירה 402999
נראה לי שהשאלה הכי חשובה שעליה צריכה להשיב ועדת חקירה כזאת, שעליה מדברים היום, היא מה הייתה מטרת התגובה על חטיפת החיילים, ואיך הפעולה הצבאית שבה בחרה הממשלה לפעול הייתה אמורה להשיג את המטרה הזאת.
על פניו נראה שהמחדל העיקרי היה מחדל של הדרג האזרחי, שבחר בדרך קלה מדי כדי להשיג מטרה שקשה להשיגה בדרך זאת, פעולה שנבעה מהבטן ולא מהשכל, ובהמשך לא השכיל להבין את הטעות הבסיסית, ולתקנה.
תקלות בצבא כחוסר ציוד, בלגן (שאופייני לכל מלחמה), וגם חוסר אימון של יחידות המילואים הלוחמות, כל אלה אולי יש לחקור גם אותן, אך הן לא היו משנות, לדעתי, את התוצאה הסופית.
התמקדות דווקא בהן, תסיט את הדעת מהבעיה המרכזית, ולקחים חשובים לא יילמדו.
כוכב נולד 403109
נכון.
אבל כדאי לבחון את המלחמה הזאת כחלק ממדיניות החוץ והביטחון של ישראל ומוכנות כללית.

מדינית:
1. חתירה להסכמים: קמפ דיויד עם מצריים, אוסלו,
2. צעדים חד צדדיים: נסיגה מלבנון התנתקות

צבאית:
1. מוכנות על בסיס טכנולוגיה קיימת
א. אימון
ב. ציוד
ג. תרגול לוחמים
ד. תרגול תומכי לחימה (לוגיסטי)
ה. תרגול מפקדים

2. חתירה לעליונות טכנולוגית
א. הרתעה
ב. צמצום מספר קורבנות
ג. הקטנה מדורגת של תקציב הביטחון

הערכות לשעת חירום
1. רפואית (עזרה ראשונה, פינוי, בי"ח, וכו')
2. שרותים חיוניים (הספקת מזון, מים, ציוד בסיסי, חשמל, תקשורת,וכו)
3. תחבורה חיונית קרקעית, ימית, אוירית.

אפשר כמובן להמשיך ולפרט כיד הדמיון הטובה. אני חושש שגם ועדת חקירה ממלכתית לא תספיק לאור הפגם הייסודי: העם דפוק. לראיה: 40 אחוז לא טרחו להצביע בבחירות האחרונות, ומבין המצביעים רבים בחרו במפלגה שכלל אינם יודעים מי עומד בראשה (הגמלאים).

במשך שנים היו אנשי מקצוע שצרחו בגרון ניחר: "המלך הוא עירום" אבל הציבור העדיף תקוות שווא והתמכר לאשליות. את המתריעים סיווגו כמחרחרי מלחמה, והעדיפו יועצי תדמית לקביעת מדיניות. התוצאות כפי שראינו לא אחרו לבוא.

איך ועדת חקירה יכולה לתקן פגמים קשים כאלה שיסודם בבחירה מושכלת של הציבור לבחור במנהיגים על פי דימוי שהתקשורת מטפחת מבלי להעמיק וללמוד את הבעיות לעומקן. בקיצור: תרבות "כוכב נולד".

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים