בתשובה לג. שמעון, 19/11/01 3:14
בוא נסגור עניין ונתקדם 43953
כיוון שכליל התייחס ספציפית לפסקה ה- 16, תגובתו נראית לי הגונה ומנומסת, ולו רק משום שמיד עם קריאת אותה פסקה התעורר בי הרצון לכתוב דברים דומים. לדעתי באותה פיסקה מצא פרופ' גריי לנכון להתגנדר בשורת דימויים חינניים מעולם המדע. זוהי התגנדרות לשמה כיוון שאותם הדימויים אינם מסייעים לי כקורא להבין טוב יותר את מודל גריי, כי אם ליצוק בו תוכן מודרניסטי פסאודו-מדעי שקרי. אין בכוונתי לומר כי מודל גריי אינו מדעי, אלא שאזכור התפיסות המדעיות נעשה לצרכים ספרותיים גרידא, ואופן השימוש בהם חוטא בכתיבה פסאודו-מדעית. לפני מספר שבועות ציטט ידידי מאור קטע פסאודו-מדעי ‏1 בעליל שהיטיב אף הוא לשזור בדבריו מספר התייחסויות לתיאוריות מדעיות. מה מותר הפיסקה ה- 16 מאותו קטע?

הסתייגותך החריפה מדבריו של כליל מפליאה אותי במיוחד לאור התייחסות מוקדמת יותר שלך, להקשר שביקשתי ליצור בין גישה שהצגתי בביקורת הספרות לבין עקרון הסימטריה המובילה לשימור המככב במכניקה אנליטית. למען הסר ספק - מוסכם עלי כי המאמר הנדון ‏2 ככלל, והדימוי המסוים הזה בפרט, לא היה נהיר דיו לקורא. לא מובן לי מדוע אתה יוצא בחרון להגנת ידידך כאשר הוא מקשט את דבריו בדימויים לא נחוצים מן הפיסיקה המודרנית, ולעומת זאת מסתייג משימוש בדימויים מעולם הפיסיקה הקלאסית כאשר אלה משמשים להבהרת הטיעון המוצג.

מלבד זאת, אם להתייחס לשאר המאמר, לדעתי המינוח 'מלחמה פוסטמודרנית' אינו נחוץ, כיוון שכל המאפיינים שמנה פרופ' גריי נגזרים ישירות מצורת החיים המודרנית במאה העשרים. החל במלחמת האזרחים בארה"ב אנו עדים לצבאות עצומי-מימדים המשונעים לשדה הקרב באמצעי תובלה מתקדמים, ונקצרים ע"י אמצעי לחימה עדיפים (החל במקלע וכלה בפצצת הנויטרון) הזמינים בכמות רבה יותר בצדו של בעל המשק התעשייתי המפותח יותר. החל במלח"ע הראשונה, או לפחות במלחמת אתיופיה, אנו עדים למשקלה הגובר והולך של תקשורת ההמונים בהטיית דעת הקהל ובעיצוב פני המערכה. החל במלחמת ספרד אנו עדים להשפעה הגוברת של כוח אווירי נייד על המערכה המודרנית. מלבד זאת, לא השתנו עקרונות המלחמה ויעדיה הפוליטיים הסופיים מימי העולם העתיק. ספרו של סון-טסו עדיין מחולק לקצינים, וניתוחיו של לידל-הארט רלבנטיים למלחמותיו של אלכסנדר הגדול כשם שהם רלבנטיים למהלכי מלח"ע השניה, כמו גם למלחמה הנוכחית באפגניסטן, עשרות שנים לאחר פטירתו. אם כן, את מכלול ההיגדים שכורך פרופ' גריי בתיאור, האוורירי כדברי אסתי, של המלחמה הפוסטמודרנית, הייתי מייחס לעולם המתקדם יותר בו אנו חיים כיום ותו לא. יש לציין כי את הפיגוע ב11.9 ניתן היה לבצע במתכונת דומה עד זהה לפני שלושים-ארבעים שנה באותה מידה (עד כדי עצם קיומם של מגדלי התאומים). אפילו המטוסים לא השתנו יותר מדי מאז, וזה מביא אותי לדגש נוסף - העולם התקדם אמנם רבות מבחינה טכנולוגית, אך התעשיות הגדולות עודן כופות קפיאה על השמרים בתחבורה הפרטית והאווירית, כמו גם בשימוש בנפט, באמצעי הלחימה הנפוצים, וכו'. אם כבר מדברים על מלחמה בת-ימינו, התייחסות להיבט כלכלי זה הינה מן הנדרש.

אגב, מניין לקוח האיור השני לחלקו השני של המאמר?

1 תגובה 39419

רעיון זה מוצג בפסקה השביעית (החמישית מתחת לתמונה)
ילדים מציירים מלחמה 44043
התמונה לקוחה מאתר שבו 12 ציורים של ילדים שתיארו איך נראית המלחמה בצ'צניה בעיניהם. כל הציורים מרשימים ונוגעים ללב. מומלץ.
הממם, ומה לגבי יתרת דבריי? 44102
(לא דחוף, כמובן)

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים