בתשובה לחזי, 21/11/01 17:37
הבעיה עם הכימאים שיש להם דימיון 44218
זה כמובן יתכן, אבל אחת מהנחות הבסיס בפיזיקה היא איזוטרופיות - חוסר תלות של חוקי הפיזיקה במקום. ללא ההנחה הזאת קשה מאוד לפתח חוקים עקביים מכיוון שכדור הארץ, מערכת השמש והגלקסיה, כולם בתנועה ולמרות זה היינו מצפים, שחוקי הפיזיקה לא ישתנו כתוצאה מהמעבר ממקום למקום.
עד כמה שניתן לנתח את המידע, שאנחנו מקבלים ממקומות רחוקים, (דרך תצפיות באמצעים שונים) חוקי הפיזיקה, שתקפים בעולמנו, תקפים גם בשאר היקום הנראה.
הבעיה עם הכימאים שיש להם דימיון 44227
כדאי להדגיש את הנקודה השניה:
אנו קולטים קרינה מסוגים שונים מכל רחבי היקום ומכל תקופת חייו. מכיוון שלכל יסוד ותרכובת חתימת קרינה ייחודית, ניתן להעריך ממה מורכב החומר ביקום. התמונה המתגלה הינה יקום המורכב מן היסודות המוכרים בלבד.

כמובן, יבואו הספקנים ויאמרו: הרי המכשירים בהם אנו קולטים את הקרינה עשויים מן החומר המוכר ונועדו לקלוט קרינה מוכרת בלבד, אך מה אם ישנו חומר אחר הפולט קרינה שאינה עושה אינטראקציה עם מכשירינו?

אכן, עם טענות מן הסוג של "אולי יש דברים שאנו לא יודעים ולא יכולים לדעת בכלים העומדים לרשותנו" קשה להתמודד וכוונתן בד"כ אינה קונסטרוקטיבית.
הבעיה עם הכימאים שיש להם דימיון 44275
אולי גם אצלנו, בכדור הארץ, חלק מהחוקים הפיסיקליים עדיין לא ידועים לנו? אולי גם כאן יש כוחות ואנרגיות שטרם נתגלו?
לא הבנתי 44278
למה כוונתך באמירה 'אנרגיות שטרם נתגלו'?

איזה מין כוחות עשויים לחמוק מעינינו לשיטתך?
הבעיה עם הכימאים שיש להם דימיון 44279
ברור, שלא כל החוקים הפיזיקליים התגלו, אחרת לא היה יותר מחקר פיזיקלי.
בוא נניח, שיש כוחות ואנרגיות, שעדיין לא התגלו. אם הם לא התגלו, אז כנראה, שאין להם השפעה על כל מה שכן התגלה, אחרת היינו שמים לב להשפעתם. כוח כזה, שלא נתגלה, כנראה, שלא ניתן למדוד באמצעי המדידה, שעומדים לרשותינו, ובפרט לא ניתן להבחנה בחושים שלנו. במקרה כזה, אם קיים כוח כזה והוא מהווה בסיס לחיים מסוג שונה לחלוטין, לא ברור איך אנחנו יכולים לקיים אינטראקציה כלשהי עם יצורים כאלו, שכן הצורה בה הם מתקשרים עם סביבתם היא באמצעות כוח שאין ביכולתינו להבחין בו. אם קיימים יצורים, שאין לנו שום יכולת להרגיש בנוכחותם אז מה זה משנה אם הם קיימים או לא?
אולי 44280
אם קימים חוקים שטרם הכרנו, ההשפעה שלהם חייבת להיות זעירה - אחרת היינו נתקלים בהם זה מכבר. זה נכון לכדור הארץ ולכל מקום אחר ביקום.
עקביות בפיזיקה 45112
לא מדוייק לגמרי. עדויות חשדות רומזות שקבועי הפיזיקה לא כל כך קבועים: http://physicsweb.org/article/news/5/8/11
עקביות בפיזיקה 45114
האיזוטרופיות נשמרת, הקבועים (אולי) משתנים בזמן. בפרט העובדה שקבוע המבנה הדק אולי משתנה, לא מהווה בעיה תיאורטית משמעותית. ההשלכות מעניינות, אך מדובר בסה"כ ביחס בין ריבוע מטען האלקטרון לבין קבוע פלנק חלקי שני פאי. כאשר Dicke מדד שינוי איטי בקבוע הכבידה האוניברסלי (ע' מדע בכור המהפכה לאהרן קציר ז"ל), ההשלכות האפשריות היו מרחיקות לכת הרבה יותר.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים