בתשובה להאייל האלמוני, 18/07/07 22:57
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452631
"...וכי יש "לתת לאשה" לצאת את פתח ביתה פעם בחודש".
אם הקולר או בלי הקולר?
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452635
:-)

רעולת פנים, כפרשנות הרמב"ם לנאמר בהלכות אישות, משנה תורה: "עד שיהיה עליה רדיד החופה את כל גופה כמו טלית".

הנושא קשור בענייני "כבוד" - "כל כבודה בת מלך פנימה", וכו', אבל *אני* הרהרתי גם בהשלכות הרפואיות של מניעת היציאה החוצה: עודף משקל והיחלשות הדרגתית של חלק מהשרירים (אלה שלא מפעילים אותם בספונג'ה :-) ) כתוצאה מחוסר תנועה, בעיות בזרימת הדם מן הסיבה כנ"ל ואולי גם אי-ייצור מספיק של ויטמין D, בהיעדר חשיפה מספקת לשמש (מעט חשיפה בשעות המומלצות ע"י משרד הבריאות היא עניין חשוב, אבל חשיפה *כבדה וממושכת* לשמש, למטרות שיזוף - אינה טובה! - יש לזכור!)
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452643
בעניין הבריאותי את עושה לו עוול. בתקופת הרמב''ם לא היו בתים יהודיים בלי חדר כושר בפנים ובלי אספקה שוטפת של מולטי ויטמין.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452647
זה לא העוול היחיד שאני עושה לו, הוא כבר רגיל. למה, את חושבת, הוא מדבר על "הנשים והטפשים" בנשימה אחת, ועל כך כי הנשים - " ידועות מהירות היפעלותן וחולשת שכלן בדרך כלל" - אם לא בגללי?
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452645
לא בהכרח, הואיל וכמדומני הבתים היו בנויים כך שהיתה להם חצר פנימית, משותפת לשכנים, ולשם נשים היו יוצאות מדי יום ביומו (למה איפה יעשו כביסה? איפה)
זה גם סיפק חיי חברה לנשים שהרמב"ם פסק שדי להן לצאת מהבית פעם-פעמיים בחודש.

וההשלכות הרפואיות זניחות לעומת ההשלכות הרפואיות של לידות שנה אחרי שנה מגיל 12 לערך ועד הבלות.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452919
שנה אחרי שנה מגיל 12 ועד הבלות? נראה לי שזה יוצא קצת הרבה ילדים למשפחה (או לחילופין, שיעור תמותת תינוקות קצת גבוה) מכדי להיות סביר.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452923
שנה אחרי שנה - בשנים מעוברות, כמובן.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452980
הרבה ילדים למשפחה.
שיעור הפלות טבעיות גבוה.
תמותת תינוקות גבוהה.
תמותת ילדים קטנים גבוהה.
שיעור גבוה של מוות בלידה.

מה לדעתך עשו לפני המצאת הגלולה?
אה, ואשה שנמנעת מקיום יחסים מוכרזת כ"מורדת" ויוצאת בלא כתובה.

ואגב, לגבי גיל 12 אני נדיבה.
בקהילות ישראל במרוקו נהגו להשיא בנות בגיל 7-8, גם בתחילת המאה ה-‏20‏1. בגיל 15 נערה נחשבה לראויה לזקן או אלמן.

1 ולממש את הנישואין בגיל הזה.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 452997
מהיכן הנתונים לגבי השאת בנות בגיל 7-8 בקהילות במרוקו, ועל האחוזים שבהם נפוץ הנוהג הנ"ל? (אם זה קרה פעם במאה, אולי אין טעם לקרוא לזה "נוהג", אלא "כמה מקרי קצה"?) האם אין הדבר מנוגד להלכה (בת מצווה מגיל 12 ויום)?
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 566602
"הורים וילדים בהגותם של חכמי צפון אפריקה" של אליעזר בשן, הוצאת הקיבוץ המאוחד.

זה לא קרה פעם במאה, אלה נוהג נפוץ ביותר. בת 15 כבר נחשבה לראויה לאלמן זקן עם ילדים.
ומה שיפה, זה שנכון יש את ההלכה שאם בתוך 10 שנים אין ילדים, מתגרשים / הגבר לוקח אשה שניה?
אז הפז"ם דופק כבר מהחתונה. כך שלבת ה-‏7-8 יש 10 שנים להכנס להריון - עד גיל 17. ואם היא קיבלה מחזור רק בגיל 15? ובכן, יש לה שנתיים להצליח.

אגב, כבר הרמב"ם התריע ש"המשחקים בתינוקות" מעכבים את ביאת המשיח. אבל זה לא תמיד עזר.

ההלכה, כבודה במקומה מונח, הורים לבנות צריכים לתת להן נדוניה בשביל חתן ראוי. וממילא הן לא מועילות המון כי הן הולכות למשפחת הבעל. כך שיש סיבה להקדים את חתונתן, שיהיו לעול קטן יותר. והרמב"ם נימק את העקיפה של ההלכה המפורשת, שדברים אלה יפים כשאנחנו בא"י ועשירים וטוב לנו. אבל בימינו הטרופים, כשאנחנו עניים ומסכנים ובגולה הדוויה, אין אדם יודע אם יהיה לו כסף להשיא את ביתו כשתגיע לפרקה, ולכן משיא אותה קטנה, אם יש לו כסף, העיקר שתנשא.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 453807
איזו סיבה יש להניח שהיה לנשים אלה שיעור גבוה יותר של הפלות טבעיות מאשר בשאר האוכ'?

בעבר הנקה ממושכת היתה גורם מעכב לכניסה להריון הבא. היום זה פחות תקף (רק המיתוס נשאר...), גם בגלל שלא תמיד ההנקה אכן ממושכת או בלעדית, וגם מפני ששינויים הורמונליים כלל-דוריים מנטרלים את הגורם הזה (למשל, גיל הווסת נמצא בירידה מתמדת, כנראה בגלל גורמים סביבתיים‏1).

לאחר שעיינתי באתר שהקמת 453809
מדוע "כנראה בגלל גורמים סביבתיים"? במסגרת המשנה שבכתבה נאמר דבר נכון - כי "הסיבות לא לגמרי ברורות", ומוזכרות שם שתי תיאוריות. תיאוריה אחת היא הסביבתית, זו שאת כנראה רואה אותה כסבירה יותר. האמת היא שבמשך שנים התיאוריה השניה, זו הקרויה "האבולוציונית", היא שנראתה לאנשי המחקר כבעלת סבירות יותר גבוהה.

ההגדרה שניתנה באותה מסגרת משנה - "התיאוריה השנייה - 'התיאוריה האבולוציונית' טוענת שתנאי החיים של הילדים שלנו כל כך טובים..." - אינה הגדרה טובה, לטעמי, משום שאינה אומרת הרבה ולמעשה אינה מסבירה במה מדובר. העניין הוא כזה:

מאז תום מלחה"ע II, בעיקר בשנות השישים ועוד לפני שהנושא הסביבתי קיבל ממדים נרחבים ומדאיגים כפי שהוא כיום - השתנו מאוד התנאים התזונתיים באוכלוסיית העולם המערבי ובעוד אזורי עולם (במידה פחותה מאשר במערב). עקב כך נסתמנה לאורך השנים עלייה במשקל הממוצע של האוכלוסיה כולה, כולל קבוצת הגיל המדוברת - ילדות-התבגרות. משקל ממוצע גבוה יותר מצביע בד"כ על רמת שומן גבוהה יותר, אינדיווידואלית, וזו מביאה להופעה מוקדמת של הפרשת הורמון האסטרוגן, ובמינונים יותר גבוהים. וגורם זה - האסטרוגן (האסטרוגן ה"אמיתי", זה המיוצר בגוף עצמו, אולי יותר מאשר "חומרי ריסוס שיש להן תכונות...") - הוא - כך מקובל (מקובל היה, או מקובל עדיין, אלא שכיום מוסבת תשומת הלב יותר לנושאים הסביבתיים) - שהביא לירידה בגיל הופעת הווסת.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 453811
נדמה לי שבאמת אין מידע מדוייק על שיעור ההפלות הטבעיות בעבר. עם זאת מקובל (אפשר לומר, במידה מסויימת - ידוע) כי בחברות שבהן אין שימוש באמצעי מניעה או שהשימוש בהם הוא בשיעור יותר נמוך (ובין השאר במגזר החרדי אצלנו), מופיעים כמובן יותר הריונות, ואחוז ההפלות הוא גבוה יותר לא רק במתאם עם מספר ההריונות אלא, כנראה, מעט יותר (ההסברים בעניין זה סובבים סביב "עייפות" האשה/הגוף/הרחם וכיו"ב, בסגנונות כאלה ואחרים, וכן גם, במינוח קצת יותר ריאלי - סביב עניין השינויים בצפיפות סיבי השריר שברקמת דופן הרחם עקב ההריונות, והתרופפות צואר הרחם עקב הלידות).

לפני שנים הייתי עדה לשיחה בין מורה לביולוגיה ש"יצאה בשאלה" לבין כמה בנות (בהפסקה, לא במסגרת השיעור). היא סיפרה, להפתעתי (ולהפתעת הבנות, נדמה לי), פרטים מאוד אישיים על עצמה ועל עברה בחברה הלא-חילונית, ובין השאר נחרט לי מדבריה מין משפט כזה: "אצל כל הזוגות שחיים חיים טבעיים יש לנשים יותר הפלות...".

ההנקה מהווה גורם מעכב להתעברות, אך לא במידה מוחלטת, ובחברות שבהן האשה לבושה - במידה פחותה עוד יותר.

במקומות שבהם האשה אינה לבושה, או לבושה פחות מאשר בחברה המערבית ובחברה היהודית-מסורתית, והתינוק קשור עליה/אליה או נמצא בקרבתה הבלתי-אמצעית - התינוק יונק הרבה יותר פעמים (לפי תצפיות - כנראה, בממוצע, אחת ל-‏20 דקות), יניקות קצרות, לאורך היממה. דבר זה גורם לעליה ברמת הפרשת הפרולקטין, וזו מביאה לדיכוי יחסי של תהליך הביוץ. אשה מערבית, גם אם היא מיניקה הנקה מלאה ולאורך תקופה ממושכת, וגם אם היא מיניקה "עפ"י דרישה" - מספר ההנקות אצלה, לאורך היממה, יהיה, בד"כ, נמוך יותר.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 453847
מהידוע לי, פרולקטין גבוה קשור ישירות להנקה בשעות הלילה.
לאחר שעיינתי באתר שהקמת 566601
שאר האוכלוסיה? גם האוכלוסיה שמסביב התחתנה בגילאים האלה.
וכשיש יותר הריונות, סטטיסטית, יש גם יותר הפלות טבעיות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים