בתשובה להאייל האלמוני, 05/01/08 16:43
מכל מלמדי השכלתי 467259
אחרי שנים של שמנת, קצפת וכל מיני עוגות מהודרות עם סירופים אלכוהוליים שהמצאתי במיוחד, למדתי מהילדים שלי את סוד הפשטות: תות שדה, כשהוא טוב - ורק כשהוא ממש טוב! - הוא הכי טוב בלי שום דבר. פשוט לשטוף תחת הברז, להכניס לפה וליהנות מרגעים שמיימיים.
מכל מלמדי השכלתי 467267
איפה את מוצאת היום תות שדה שהוא טוב? (שלא לדבר על ממש טוב)
מכל מלמדי השכלתי 467379
בדרך כלל אני לא מחסידי העניינים ה"אורגניים", אבל בתותים זה כדאי, הם באמת יותר טובים. חוץ מזה, אורגניים או לא - הם צריכים להיות קטנים, או ליתר דיוק בינוניים (הקטנים נרקבים מהר ויש סכנה שחלק מהם כבר רקובים וקשה לראות, כשהם ארוזים) - לא גדולים! הגדולים הם זנים שפותחו במיוחד ע"מ להיות יפים ומרשימים, חיצונית, ועמידים (לייצוא?), וההשבחה הגנטית הנ"ל גרמה לירידת אחוז הפחמימות, ובעברית - להפחתת המתיקות שלהם. בסך הכל אין לי, לצערי, נוסחת קנייה מנצחת, וזה במידה רבה עניין של מזל. ובסופו של דבר אחרי ביס ראשון של תותים, אפרסקים, אגסים, אני תמיד אומרת את מה שגם אתה בטח אומר - "למה זה לא אותו טעם כמו כשהיינו ילדים?"
מכל מלמדי השכלתי 467380
תותים אפרסקים ואגסים? זה מה שמציק לך? ואיפה הדובדבנים שהיו פעם!
מכל מלמדי השכלתי 467381
דובדבנים לא זכיתי לטעום בילדותי העשוקה אלא כשהם מסוכרים. בבגרותי טעמתי כמה פעמים, וכיון שטעמי היקי הוא פולני יתר על המידה אפילו יחסית לפולניות חסרות טעם - הם תמיד היו חמוצים לי מדי. כך שויתרתי על הנסיונות ועל הגבורות ועל התשועות, ועד עצם היום הזה המילה ''דובדבנים'' מעלה בי אוטומטית אסוציאציית עוגת קצפת ועליה דובדבני-קופסה מזוגגים ומבהיקים - אסוציאציה לא רעה בכלל, ואכן אני עדיין מכינה עוגות שכאלה, פה ושם.
מכל מלמדי השכלתי 467383
נסי שוב. יש דובדבנים בלי טיפת חמיצות.
מכל מלמדי השכלתי 467384
דווקא הדובדבנים שנכרים היום בם בדרך כלל כמעט לא חמוצים (ולרוב, חסרי טעם בכלל). דובדבנים מסוכר הם דובדבנים כמו שלמיץ פטל יש טעם של פטל. אף פעם לא הבנתי למה הפולנים לוקחים דבר כל כך טהור ויפה כמו דובדבן, והורסים אותו עם כל הריבות והסוכר שלהם.
מכל מלמדי השכלתי 467382
התותים האורגניים האחרונים שקניתי נרקבו כל כך מהר שלא הספקתי לברר אם הם טעימים או לא. רקבון זריז הוא גם מנת חלקם של המלפפונים האורגניים: יום אחד הם עוד חיוניים ומלבבים למראה, ולמחרת הם כבר זוחלים בעצמם מהסלסלה לפח. לעומת זאת הגיע השנה לסופר שלי זן חדש של אפרסקים לבנים: הם יפים, הם עמידים, הם זולים ויש להם טעם של דלורית.
מכל מלמדי השכלתי 467387
ככה זה, מחמלי , כשחיים עם חתול שלא אוהב תותים. אצלנו הם נעלמים עוד לפני שאני מספיקה להגיד "שטפת אותם?".

ואשר למלפפונים, אלף פעם אמרתי לך: לא לקנות אורגניים! לא לקנות *שום דבר* אורגני (חוץ מתותים, פה ושם כשהמניות עולות, וזה הרי לא קורה הרבה בזמן האחרון)! לא רק המלפפונים זוחלים, יש שם כל מיני דברים אחרים שזוחלים והם יותר עמידים מהמלפפונים, ואתה עלול לפגוש אותם ואת הצאצאים המתוקים שלהם במטבח אחרי כמה ימים.
מכל מלמדי השכלתי 467388
מה עושים המלפפונים - אורגניים או לא - מחוץ למקרר?
מכל מלמדי השכלתי 467389
גם במקרר הם הרקיבו אחרי יומיים.
מכל מלמדי השכלתי 467409
הדרך לשמור על מלפפונים‏1 במצב אכיל למשך שבוע או יותר, היא אחת משתיים: או שימוש בכלי ייעודי (רצוי של "טאפרוור"), הכולל מעין רשת עליה מונחים המלפפונים. דרך פשוטה יותר (אם כי לא הרבה פחות יעילה) היא לאחסן את המלפפונים בשקית בה ניקנו, עטופים בנייר מגבת. את ניר המגבת יש להחליף בכל יום. המהדרין מכליאים בין השיטות, ומעל ערמת המלפפונים בכלי הייעודי (ומתחת למכסה) מניחים ניר מגבת.
בכל מקרה, שקית או כלי ייעודי - לאחסן במקרר, ואם יש במקרר מגרת ירקות עם בקרת לחות - אז על הכי יבש.

אבל בכלל, מה פתאום לשמור מלפפונים? מלפפון אוכלים כשהוא טרי. לא לחינם משמש המלפפון כינוי לזקן בפי הערבים.
___
1 הכוונה למלפפוני אדמה (בלאדי בפי בני דודינו), לא לגוש הפלסטיק הירוק שאינו ראוי למאכל אדם כבר ברגע היקטפו.
מכל מלמדי השכלתי 467453
כן, ולשיר לו שיר ערש לפני השינה. להזכירך, מדובר במלפפון, לא בחית מחמד.
מכל מלמדי השכלתי 467456
תגובה 467409 שורה אחרונה לפני הערת הרגל.
מכל מלמדי השכלתי 467461
לא בכל יום אני עושה קניות.
מכל מלמדי השכלתי 467464
אז תגדל בגינה! אוף איתך!

(צחוק צחוק, בעונה שעברה גידלתי מלפפונים בעציץ גדול ואפילו צמח שם משהו. היו קצת מימיים אבל לא נורא).
מכל מלמדי השכלתי 467465
אז תקנה מלפפונים חמוצים, נודניק!
מכל מלמדי השכלתי 467467
אם ברקת אומרת ''אוף איתך'' ואתה קורא לי נודניק, סימן שאני עושה משהו נכון.
מכל מלמדי השכלתי 467390
אם כבר מדברים על מלפפונים, מישהו מוכן להסביר לי למה הגויים עוטפים את המלפפונים שלהם בניילון?
מכל מלמדי השכלתי 467391
גם יהודים כשרים עושים זאת. מלפפונים (ושאר ירקות) עטופים בניילון במקרר נשמרים פי כמה יותר טוב מאשר בלעדיו.
מכל מלמדי השכלתי 467394
למה בסופרים בארץ הקודש מוכרים לא עטופים, בזמן שבאצות נוכריות מוכרים אותם עטופים? למה בארץ הקודש יש להם גודל של מלפפון, וארצות ניכר יש לכל מלפפון גודל של שלושה קישואים?
מכל מלמדי השכלתי 467395
מה מחיר קילו מלפפונים במקומות בהם נוהגים לעטוף אותם?
מכל מלמדי השכלתי 467396
זו לא שאלה נכונה. מלפפונים נוכריים עטופים שווים את משקלם בזהב.
מכל מלמדי השכלתי 467397
ממה שזכור לי (לא מהשנים האחרונות), בארצות אירופיות שבהן הם עטופים - המלפפונים הם מזנים ארוכים וגם עבים יותר ‏1, אבל בעיקר ארוכים יותר, והם נמכרים לפי יחידות ולא לפי משקל (זה תמיד יוצא יותר יקר, בכל המוצרים). מלפפון כזה שוהה בבית קוניו הרבה יותר זמן ממלפפון ישראלי, זאת בהתחשב לא רק בגדלו ולא רק בהרגלי התזונה של האירופים, אלא גם בכך שמשפחה אירופית היא קטנה יותר, בממוצע, ממשפחה ישראלית. חותכים חלק מהמלפפון לצריכה היומית ואז מקפלים את שולי הניילון כך שהוא מכסה את האזור החתוך ושומר על הטריות - לזמן ארוך יותר, כאמור, מאחיו הישראלי.

1 לפני שנים ארוכות נעשה נסיון שלא צלח, כנראה, לשווק את הללו גם בארץ ולהרגיל את הישראלים לצרוך אותם כשגרה. במערכון "טבריה תחתית", של הגששים, שבו היה אחד מהם (שייקה, נדמה לי) מנהל משא ומתן ארוך לסחיטת מלפפון משני חבריו ולבסוף היה מוציא מכיסו מלפפון ואוכל אותו להנאתו - שלף שייקה (?) פעם, במקום מלפפון ישראלי סטנדרטי, כמו בכל ערב - מלפפון מן הענקים-ענקים האלה והחל לנגוס בו ללא סוף, בארשת פנים רצינית - והפתיע בכך את שני הגששים האחרים והצליח לגרום להם לפרוץ, ביחד עם הקהל, בצחוק בלתי נשלט (תופעה די נדירה. השחקנים על הבמה יש להם, בד"כ, מעין "קודים" משלהם, והם צוחקים מעניינים שביניהם ולא ממה שמצחיק את הקהל, בייחוד כשמדובר בהצגה, או במופע בידורי, שרצים כבר זמן רב).
מכל מלמדי השכלתי 504664
אני כמעט בטוח שב"ספר הזהב" של הגששים נאמר בפירוש בתסריט "מוציא מכיסו מלפפון ענק" (אודה למי שיאשר או יפריך). אולי הם החליטו לאמץ את הקונץ באופן קבוע?
מכל מלמדי השכלתי 467399
כאן, נכון להיום, מוכרים מלפפון שלם ב-‏62 פני (שזה 5 שקל). אין לי שמץ של מושג מה המשקל של מלפפון כזה, בפעם הבאה שאהיה בסופר עם משקל אדווח.
מכל מלמדי השכלתי 467452
אולי ההסבר שתי תגובות למעלה מייתר את הנקודה שלי. בהנחה שהניילון מאריך את חיי הירק, חשבתי שהאריזה תהיה כדאית מעל מחיר מסויים.
מכל מלמדי השכלתי 467392
אולי זה מאריך את חיי המדף שלהם?
מכל מלמדי השכלתי 467534
מה, לדלורית יש טעם? לא בפעמיים-שלוש שכיבדו אותי בה. (דלורית זה הדבר הזה שנהפך לאטריות בזמן הבישול?)
מכל מלמדי השכלתי 467537
You got it!
מכל מלמדי השכלתי 467578
כן. שמו השני של צמח זה: מוסיף-צבע-למרק מצוי‏1.

1 ברור שאין לו שם כזה כי מדובר במין מוכלא.
מכל מלמדי השכלתי 467580
לא יותר פשוט להוסיף למרק כמה טיפות של מיצוי בטה קרוטן?
מכל מלמדי השכלתי 467593
והסיבים התזונתיים מה? כלב?
תזרקי למרק הלקט כותנה או שניים. 467594
סיבים תזונתיים זה השערות האלה שנתקעות בין השניים אחרי שאוכלים מנגו?
תזרקי למרק הלקט כותנה או שניים. 467595
לא רק מנגו ולא רק בשיניים. יש אנשים רגישים שכשהם אוכלים קצת יותר מדי אפרסמונים, זה תופר להם טוב-טוב את המעיים וצריך לעשות להם ניתוח דחוף ולגרד משם בשפכטל את כל הפקק תנועה. ראיתי אשה שעברה שני ניתוחים כאלה ועכשיו היא על דיאטה דלת-אפרסמון לכל החיים.
תזרקי למרק הלקט כותנה או שניים. 467596
שניים? לא יכלה להתחיל לקלף אותם אחרי הניתוח הראשון?
תזרקי למרק הלקט כותנה או שניים. 467597
באמת לא ברור לי למה היא לא קילפה, אבל בכל אופן, אא''ט, באפרסמון יש אחוז גבוה מן הרגיל של סיבים בלתי מתעכלים גם בציפת הפרי ולא רק בקליפה. למעשה - באפרסמון בשל ורך גם רואים את זה. נדמה לי שההוראה היא שאנשים שכבר עברו ניתוחים מסוגים שונים במערכת העיכול אסורים בכלל באכילת הפרי הזה, ולכל השאר מומלץ לא יותר מאחד ליום. לאשה הזאת היתה (או עדיין יש) כנראה חולשה מיוחדת לאפרסמונים - מסוג אלה שרואים דוכן, עוצרים, קונים ואוכלים תוך כדי נסיעה ובלי חשבון.
מה משותף למנגו ול..., לא חשוב. 467604
זה שלא רק מנגו אני יודע, אבל לא חשבתי לרדת לשם בפורום הנוכחי.
מכל מלמדי השכלתי 467269
ולהנות מרגעים ארציים נפלאים.
מכל מלמדי השכלתי 467285
אל תחשבי לרגע שאני היא זו ששופכת שמנת על משהו בכלל. התכוננתי רק שכשזה מה שמגישים לי אצל חברים, אני אוכלת...
אמן! 467616

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים