בתשובה לד''ר הושע אבינתן, 08/12/01 20:00
חלבונים לל תפקיד 47066
אם אני מבין אותך נכון, אתה טוען שבשל האופי של "ניסוי וטעיה" של ההתפתחות האבולוציונית, אנו צפויים להתקל בחלבונים ללא-תפקיד, שגם אין להם השפעה על הביולוגיה של הגוף.
אתה צודק וטועה !
צודק:
יש חלבונים ללא פעילות. המון. בגלל זה יש לנו המון המון מחלות גנטיות ומחלות סרטן ואחרות. זה הכל תוצאה של גנים שעברו מוטציה מסוימת ועכשיו מייצרים חלבון לא-פעיל. כמובן, לא תמיד זה מתבטא כמחלה.
טועה:
גם אם זה לא מתבטא כמחלה, עדיין - קיומו של חלבון לא פעיל מהווה בזבוז משאבים של הגוף. על כן, בטווח הארוך (ואנו מדברים כאן על דורות על גבי דורות כזכור) גנים שיבטאו חלבונים לא-פעילים ישותקו. אלו הם הפסאודוגנים, בהם כבר דנו כאן.
arrr, not quite 48887
we almost agree, but not.
functionless proteins? yes , I guess it could be (but protein killers like ubiquitin will trash most of them)- but, be carful not to mix "functionless" with "useless".
and I will explain:
even a "usless protein", one that has no catalitic function, has an effect, how so?
it may bond to other cellular components, or aggragate in the cell (usually it is bad news for the cell), or change the osmotic tension by its sear existance.
you see, no free meals and easy answers in biology.
there are no inert proteins.
they all count.

about the other part, i must compleatly disagree.
unless we are talking about a strees enviroment, exposure to hunger (and so on), I believe the body (or selection, if you want) will NOT minimize the energy loss of these "functionless proteins"
we are very enrgy wasting.
that is the fundemental differance between a human made machine and a nature made machine- nature, unlike us, does leave loose-ends in it's creations
חלבונים לל תפקיד 49062
הבנת אותי חלקית.
ישנם גנים מוטנטים הגורמים להכחדת האורגניזם, ויש כאלו המסגלים אותו לסביבה.
לפי הדעה כיום, האחרונים נוצרים על ידי שכפול גן קיים ואחר כך התמרות נקודתיות.
שאלתי את כרובי מה היתרון הקיומי של הגן המשוכפל לפני השינויים הנקודתיים. הבנתי ממנו כי עד היווצרות השינויים הנקודתיים לא יהיה בדרך כלל יתרון בשכפול הגן.
אם כן, אני שואל: מאחר ש"התמרה מסגלת" נדירה, הגן המשוכפל יופץ בין הרבה מצאצאיו של המוטנט הראשון ללא תועלת קיומית, כל זמן שלא תתהווה באחד מהם "התמרה נקודתית מסגלת".
לפיכך, מבחינה סטטיסטית צריכים להימצא בטבע הרבה גנים, שהם כרגע אינם "מזיקים", אך גם "חסרי השפעה מסגלת" ומייצרים חלבונים. האם גנים כאלו אותרו ? אודה עבור תשובתך.
חלבונים לל תפקיד 49585
at last, we agree!
it will be reasonable to essume there are redundent copies of a gene.
in fact, we know there are, the phenomenon of redundancy of genes, and of metabolic pathays is well documented.
also, the existance of pseudo-genes (mentioned in this talk many times) is a indirect proof for such redundencies ,
as they used to be genes, but the body tolerated their loss of function (because they had doubles).
another point to take in mind is the regulation of expression, mainly feedback-inhibition, which means the more protein is created, the less it will further be created.
in this kind of regulation, the original amount of proteins will stay the same even if the body will make duplicates of the gene.

if I may diagnose you for a second,
your problem is not with the lack of knoladge, but in your rigid concepts, which you continiusly stick to : good-mutatuions, bad-mutations, ussless-proteins, and so on.
these are all simplifications, the data we knowy shows us that they are all ralative and not constants..

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים