בתשובה לתם, 11/05/08 17:45
שאלה מחוץ לענין. 477808
לא הוציא את עצמו מהיהדות אלא היה יהודי לא דתי, כמוני וקרוב לודאי שגם כמוך. מכלל כתביו ומציטוטים שונים שלו, חלקם מפורסמים מאוד ("אלוהים לא משחק בקוביה", "עכשיו אני יודע שיש אלוהים!" - קריאת התלהבות לשמע נגינתו של יהודי מנוחין), ניתן לראות כי היה מלא התפעמות לנוכח פלא הבריאה וכי האמין באלוהות גנרית כלשהי, שאין לזהותה עם האל היהודי, דווקא, או עם אל של כל דת רשמית אחרת. הוא עצמו דיבר פעם על הדמיון שמצא בין התחושת האלוהות שלו לבין האל השפינוזאי האנימיסטי (המצוי בכל - להבדיל מן האל הטרנסצנדטי הכל-יכול היהודי-נוצרי, שפולחנו היה, ככל הנראה, זר לחלוטין לאורח המחשבה שלו).

לא התנגד לציונות אך היו תקופות שבהן היו לו כלפיה רגשות מעורבים ואי בטחון ביכולתה להוות פתרון מלא לבעיות העם היהודי (והוא צדק אפילו יותר ממה שתיאר לו. עובדה, תראה מה הולך כאן...).

בשנות השלושים תמך תקופה מסויימת בתוכנית קימברלי ‏1, אך לבסוף הסיר את תמיכתו זו והיה לציוני עקבי עד סוף ימיו. תמך באוניברסיטה העברית. הוצע לו להיות נשיאה השני של מדינת ישראל אך הוא סירב להצעה משום שהעדיף להמשיך ולעסוק במדע. התכוון לבוא לארץ לקראת יום העצמאות השביעי ולשאת נאום חגיגי אך חלה ונפטר מספר ימים קודם לכן. ויקי, ויקי המסכנה והמושמצת (לעיתים קרובות בצדק) - עם כל המגרעות שלה, עוד יש, בכל זאת, כמה פרטים חשובים המוזכרים בה ועדיין ניתן ללמוד ממנה משהו או שניים ‏2.

1 תוכנית קימברלי [ויקיפדיה]

2 אלברט איינשטיין [ויקיפדיה]
שאלה מחוץ לענין. 477815
אני שמח לקרוא את תגובותיכם על שאלתי, ומקוה כי אכן היה לי מידע מוטעה. באותו הספר אשר צטטתי נאמר בעמ' 100-101 כי איינשטיין הודיע לאביו על החלטתו לנטוש את אזרחותו הגרמנית ואת הדת היהודית. זה התאים להערותיו האוטוביוגרפיות כפי שפורסמו בספר
"A Stubbornly Persistent Illusion - The Essential
Scientific Works of Albert Einstein"
שם, בעמוד 340-339, הוא כתב כי כבר בילדותו הגיע למסקנה כי הרבה מהנאמר בתנ"ך אינו נכון, וכתוצאה מכך לספקנות ולחשד לגבי כל מה שלמדוהו.

יתכן כי בהמשך חייו הוא רכך את דעותיו ולטש אותן. בהערותיו האוטוביוגרפיות (הוא כתב אותן בגיל 67) לא ראיתי זאת.
שאלה מחוץ לענין. 477919
אני לא רואה פה סתירה. ייתכן והפירוש שלך שגוי.
הוא לא חייב להיות דתי או אפילו מאמין בכדי להיות ציוני ואף יהודי.

לאשר אזהרתו לאותו מדען, ייתכן והחשש לא היה מהאוניברסיטה העברית אלא מהקהילה המדעית ודעתם של מספר מוקדי כח עליה.
שאלה מחוץ לענין. 478719
ראשית כל, רצוני לתקן את אשר כתבתי ביום ראשון, 11 במאי.

בהערותיו הביוגרפיות הוא כתב כי עמדתו הספקנית והחשדנית כלפי דעות ואמונות מקובלות, אשר התחילה בהיותו בגיל 12, נשארה עמו כל חייו (הוא כתב זאת בגיל 67) אם כי ברבות הימים פגה במקצת חריפותה.

המתכלתי גם בתאריכים אחרים כדי לקבל פרספקטיבה לגבי נושא שאלתי. אלברט איינשטיין נולד במרץ 1879. לפי הספר "מדעני היטלר", בינואר 1896 טרם מלאו לו 17, הוא שלם 3 מארקים כדי לותר על אזרחותו הגרמנית ולחיות בלי אזרחות. לפיכך הוא היה בגיל יותר צעיר כאשר החליט לנטוש את אזרחותו הגרמנית ואת הדת היהודית. אחרי חמש שנים בלי אזרחות קבל אזרחות שויצרית, ולאחר מכן אזרחויות אחרות. אם היו שנויים דומים בעמדתו לגבי הדת לא ראיתי שום מובאות לכך. כאסמכתא למידע זה מביא המחבר את הספר
Einstein: A Life in Science
Michael White and John Gribbin - London 1993

המכתב אשר איינשטיין כתב למדען היהודי הגרמני פריץ הבר, נכתב כנראה בשנת 1933, היות ומקבל המכתב נפטר בינואר 1934. האסמכתא לקיומו של מכתב זה מבוססת על ציטטה בספר

Einstein German World
Fritz Stein - London 2000


חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים