בתשובה לגילי, 10/10/08 1:10
493265
ממתי אבולוציה מדברת על השרדות החזקים, המהירים או אפילו הבריאים? אבולוציה מדברת על השרדות *המתאימים*. לא המתאימים לסיטואציה מסויימת שנתפסת על ידינו משום מה כיחידה שהיא "טבעית", אלא על הסיטואציה הקיימת באותו הרגע. אז המשקל היום הוא פחות על מי יכול לפרנס היטב את צאצאיו, ויותר על מי רוצה בכלל להעמיד צאצאים. להגיע מהשתנות הסיטואציה שהיינו רגילים אליה, עם הדחפים האבולוציונים שהיו לה, למסקנה שהאבולוציה הפסיקה, הדרך רחוקה מאוד.
493266
ניסוי מחשבתי: נדמיין את המצב הקיים נמשך כמה אלפי שנים - אנרגיה, מזון ושטח מחיה במחירים של היום, והתרבות הנוכחית. יש היום אנשים שבוחרים שלא להעמיד צאצאים, יש אנשים שבוחרים להעמיד אחד, ויש שבוחרים להעמיד עשרה. בהנחה (המפשטת - אני הרי רק מציע ניסוי מחשבתי) שיש להחלטה הזאת בסיס גנטי פשוט וישיר, ובהנחה שהמאפיין הזה בלתי תלוי במאפיינים אחרים, בעוד אלף שנים, איך תראה ההתפלגות של הגנים המתאימים באוכלוסיה? הרבה פחות מאלו שלא מעוניינים בצאצאים או מסתפקים בצאצא אחד, והרבה יותר מאלו שזו שאיפתם המרכזית בחיים. זו לא אבולוציה? נדמיין עכשיו שמוטציה כלשהי מגדילה משמעותית את ההסתברות שהריון יוביל להולדת תאומים. המוטציה הזאת לא תתפשט באוכלוסיה? זו לא אבולוציה?

כאמור, דוגמה דמיונית לגמרי, אבל רציתי רק לשכנע שיש עוד סוגים של אבולוציה מלבד השרדותם של מי שהגנים שלהם הופכים אותם לציידי אנטילופות מוצלחים יותר, ואלו יכולים להתקיים גם בחברה המודרנית.
493277
מוטציות פשוטות כפי שאתה מתאר כבר היו רווחות היום, אילו היו קיימות.
493307
* מוטציה שלא קיימת כרגע, אין להסיק שהיא בלתי אפשרית.
* התערות גלובלית של בני אדם היא דבר חדש מאוד.
* אלו תהליכים איטיים. מוטציות שלא לקוחות מניסויי מחשבה לרוב נותנות הרבה פעמים יתרון קל בלבד, וגם אם הן היו מוצלחות באופן יוצא מן הכלל, הן לא היו הופכות לסטנדרט באוכלוסיה האנושית בתוך חמש שנים. כנראה שגם לא חמש מאות.
* חסרות מוטציות שהתפשטו יפה מאוד, ויחסית לאחרונה? נגיד זו שמקנה את היכולת לפרק לקטוז בגיל מבוגר?
* יש סיבה להאמין שמוטציות דומות לא מפלסות את דרכן לדומיננטיות ברגעים אלו ממש?
493319
מוטציות שמגדילות באופן מובהק את מספר הילדים של נשאיהן היו מתפשטות מהר מאד.
טעות 493321
צ"ל: מוטציות שמגדילות באופן מובהק את מספר הנכדים‏1 של נשאיהן היו מתפשטות מהר מאד. ואידך זיל.
___________
1- רציתי לכתוב "מוטציות שמגדילות באופן מובהק את מספר הילדים של נשאיהן *שמגיעים לגיל פריון לפחות באותו מצב כמו הוריהם מבחינת פוטנציאל ההתרבות שלהם* היו מתפשטות מהר מאד." אבל זה מסורבל ודומני שהקירוב שנתתי בניסוח למעלה טוב מספיק לצרכינו.
טעות 493323
טוב שחסכת את הסרבול וכתבת קצר ולענין.
טעות 493327
:-)
_________
ההסבר בהערת הרגל נועד לרפות את ידיהם של נוקדנים שעלולים היו לערער על עניין הדור השני בטענה שאולי הנכדים נושאים איזה פגם שיתגלה רק בדורות שלאחריהם.
טעות 493329
ואם עקרות עוברת בתורשה רק כל דור שלישי?
טעות 493330
נו, אז X.
טעות 493333
נוקדנים? באייל??? היתכן?

אגב, בעברית אומרים "הערת שוליים" ולא "הערת רגל". התבייש לך.
493391
כמו למשל מוטציה שמעלה את הסיכוי ללדת תאומים ? מה קרה לשיעור לידות התאומים בעשורים האחרונים‏1 ?

1 - כן, אני מכיר את ההסבר הרווח על ריבוי עוברים בהפריות מלאכותיות. קצת מתמטיקה הוכיחה שזו לא סיבה מרכזית.
493641
* רוב האנשים החיים היום מעוניינים ביותר מאפס ילדים, למרות שזה פוגע באיכות החיים שלהם. נראה שלפחות מוטציה אחת כזאת כבר התפשטה יופי.
* עד לא מזמן, המחסום העיקרי מעבר לחמישה ילדים - כמות שאישה ששורדת את הלידות יכולה להגיע אליה גם אם היא יולדת ולד בודד בכל פעם - היה היכולת לתמוך בהם כלכלית. לא היה יתרון משמעותי במוטציה שתגרום להולדת תאומים, אבל היה חסרון משמעותי - סיכוי נמוך יותר לשרוד את ההריון, להוליד את הבאים ולתמוך בקיימים. לכן, לא מפתיע שעדיין לא ראינו מוטציה כזאת. כלומר, אצל בני אדם - שים לב שאצל בעלי חיים רבים, הולדת מספר חד-ספרתי שונה-מאחת של צאצאים בכל פעם היא דבר שבשגרה.
די לטבח 493279
הסירו ידיכם מהאנטילופות!

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים