בתשובה לארז לנדוור, 24/03/09 11:49
לגופו של עניין 506879
כשהייתי צעיר יותר מאוד אהבתי לבקר במוזיאון המדע בחיפה ("מדעטק"?! זה שם איום ונורא). המוצג החביב עלי ביותר היה דוגמא של "מחשב מכני" - מכונה אדירת מימדים שמורכבת מעץ, ומחשבת את סכום המספרים בין 1 ל-‏10 בעזרת כדורים צבעוניים קטנים. ליד המכונה היה הסבר קצר (כ-‏10 שורות) על חשיבותה המדעית של המכונה. פחות מחצי מבין ההמונים שהיו עומדים מסביב למכונה טרחו לקרוא את ההסבר, וגם הם לא בדיוק היו עוברים בעזרת הידע חדש קורס אוניברסיטאי בנושא "מבנה המחשב".

אם במקום לבהות במכונה במשך שלושה-ארבעה מחזורים הייתי קורא ספר מדע פופולרי, כנראה שהשכלתי המדעית הייתה מתרחבת הרבה יותר. מצד שני, המכונה הייתה יפה, גדולה והשמיעה רעש. במילים אחרות, זה היה מגניב.

למה שיעממתי אותך בסיפור הזה? בשביל להסביר שמבקרים במוזיאון מדע תמיד באים למען החוויה האסתטית ולא למען הלימוד המדעי. כולם רצים בין האטרקציות ונהנים בעיקר מהמראות, הקולות והמשחקים. מפעם לפעם קוראים איזה שלט הסבר או שניים, ויוצאים מהמוזיאון טיפה חכמים יותר.

במובן הזה, אין שום הבדל בין תערוכת "עולמות הגוף" למכונה שתיארתי (חוץ מהעובדה שהם "מגניבים" בצורה אחרת). אם "המחשב המכני" הוא לא יצירת אומנות אלא מוצג מדעי, כך גם התערוכה החדשה.
לגופו של עניין 506918
לידע שנצבר שלא מקריאה יש איכות מסויימת, לא בלתי-חשובה, גם אם במקרה קשה למדוד אותה באמצעות כתיבה. גם העניין אובד כשאין התנסות, אלא רק חוויה ממקור שני והלאה.
לגופו של עניין 506937
ללא ספק, ולא התכוונתי שהשתמע אחרת.

הטענה שלי לא הייתה ''מוזיאוני מדע מועלים בתפקידם''. הטענה היתה בדיוק מה שכתבתי במשפט האחרון - שכל הדיון שהתפתח על תפקיד האומנות הוא לא רלוונטי, כיוון שתערוכת ''עולמות הגוף'' איננה תערוכת אומנות אלא תערוכה מדעית לכל דבר ועניין.
לגופו של עניין 508745
הייתי בתערוכה בדבלין וזאת אכן תערוכה מדעית ולא אמנותית. יחד עם זאת, הויכוחים אודות מוצגים כאלה מתעוררים בדרך כלל לגבי יצירות אמנות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים