בתשובה לאלכסנדר מאן, 01/01/02 18:51
לתשומת לב הצרכן הישראלי 50775
אין לי הסבר למחיר היקר. אני יכול רק להכליל את הפרדוקס. יש לי שלוש התרשמויות, אף אחת מהן לא מוכחת, ונדמה שיש ביניהן סתירה:

1. המסעדות בישראל יקרות. פרט למסעדות מזרחיות ושל מזון מהיר, נראה שכל המסעדות בארץ יקרות בהרבה ממסעדות ברמה מקבילה בארצות מערביות אחרות.

2. המסעדות בישראל נוטות להיות די מלאות עד מלאות מאוד, חלק גדול מהזמן.

3. המסעדות בישראל הן עסק לא כדאי במיוחד לבעליו - שוק המסעדות הוא תזזיתי, ואחוז המסעדות המוציאות את שנתן העשירית (ואף החמישית?) נמוך.

מן הסתם, התרשמות 2 עומדת יותר מהאחרות על כרעי תרנגולת. אבל גם אם היא שגויה, זה מסביר את הפרדוקס רק חלקית: כאשר מעט מדי אנשים באים למסעדה, הדעת נותנת שהיא תוריד מחירים עד לרמה של אחיותיה בחו"ל - והרי זו רמה שמספיקה לאלו כדי להרוויח - וכך תצליח לשרוד.
האם יש סיבות אינהרנטיות לישראל שגורמות למסעדות הוצאות גבוהות יותר, יחסית? יש להניח שלא כשרות, שהרי במסעדות לא-מזרחיות עסקינן, ורובן של אלו לא כשר.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 50797
מיכאל כבר כתב כאן שמחיר המזון בארץ, באופן כללי, הוא יקר פי שנים-שלושה מהמחיר בחו"ל:
תגובה 50510
אם המזון יקר לקניה, גם המסעדה תמכור במחיר יקר יותר.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 51167
גם הגמביט השווקי של "אם זה יקר יותר - אז זה חייב להיות משובח יותר".

תגובה 50634

גמביט זה פונה במיוחד לסנוביות נובו-רישית מהטיפוס הנפוץ במקומותינו - נדמה לי ש"לחם ארז" הינה דוגמא מובהקת לגמביט הנ"ל.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 50814
בעניין 2.
מסעדות בערבים באמצע השבוע מלאות רק אם הן מסעדות חדשות וטרנדיות מאוד. במהלך השבוע הן די ריקות בשעות הערב ובמשך היום הן מוכרות כמעט רק ארוחות עיסקיות שאין מכניסות הרבה כסף אם בכלל.
הנה עוד דוגמא 50910
כשהייתי בספרד (1994) היתה שם רשת של מסעדות המתמחה בפאייה בשם "paellador" שמכרה מנת פאייה ענקית בסכום שוה ערך לכ-‏25 ש"ח. יתר על כן, בבית החולים הצנוע שבו שהיתי (במסגרת חילופי סטודנטים) הגישו פאייה בחדר האוכל באותה אדישות יומיומית שבה מגישים אצלנו שניצלים.

אנשים עשירים ממני, שהולכים למסעדות יוקרה, דיווחו לי שמחיר מנת פאייה צנועה במסעדה ספרדית בארץ נכון ל-‏1994 היה כ-‏70 ש"ח.

ואני לא מדבר על הסנגריה שקניתי בסופר שכונתי בפרברי ברצלונה בכ-‏8 (!) ש"ח.

וחוץ מזה ניתן להשיג שם מזונות שלא קיימים בארץ ונסיונותיי להבין את מרכיביהם זכו להסברים סתומים. מישהו (דובי למשל, נראה לי שאתה מבין באוכל ספרדי) יודע מה זה
horchata de chufa? (מין משקה לבן שעשוי כנראה מאיזשהו סוג של אגוזים).
הנה עוד דוגמא 50911
חברה בשם "מיאם" ‏1 משווקת את המשקה הזה באנגליה, ובאתר שלה נטען שהוא עשוי ממיץ ה"צ'ופה" (הפקעת של הצמח Cyperus esculentus - ממשפחת הכריכיים ‏2), ומקורו הוא כנראה מצרי.

הם אפילו מחלקים דוגמיות חינם ‏3 לאחד מכל 25 ברי מזל.

-------
1
כך עלה מהבירור הקצר שערכתי. יש דבר כזה?
3

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים