בתשובה לשלוסמם, 14/07/09 19:41
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516368
שורש הבעיה נעוץ באמירה "נכין את הרשימה מחדש". אנחנו *לא* יודעים להכין את הרשימה; אנחנו רק יודעים שיש כזו, אבל אין לנו מושג מהי. אנחנו לא מסוגלים לייצר אותה באופן אלגוריתמי.

מה שאנחנו מדברים עליו עכשיו הוא אחת מהנקודות העדינות הבסיסיות בתורת החישוביות - ההבדל בין מודל חישוב יוניפורמי ללא יוניפורמי. אנסה לתת דוגמה שאולי תבהיר את זה: כל אלגוריתם אפשר לקודד באמצעות מספר טבעי. נבחר שיטת קידוד כלשהי. עכשיו, ברור שלכל מספר טבעי n קיים אלגוריתם שמכריע האם n הוא קידוד של תוכנית שעוצרת על הקלט הריק. האלגוריתם הזה הוא אחד משניים - או האלגוריתם שתמיד אומר "כן", או האלגוריתם שתמיד אומר "לא". לרוע המזל, אנחנו לא יודעים מי מהם הוא האלגוריתם הנכון, אבל ברור לנו שאחד מהם נכון - ולכן בפרט *קיים* אלגוריתם שפותר את הבעיה עבור ה-n הספציפי.

עכשיו לך תשלב את כל אינסוף האלגוריתמים הללו לאלגוריתם כללי שבהינתן n אומר האם n הוא קידוד של תוכנית שעוצרת על הקלט הריק (רמז: אי אפשר).
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516370
''אנחנו לא מסוגלים לייצר אותה באופן אלגוריתמי''
אם אנחנו יודעים שקיימת הוכחה עבור כל אלגוריתם , אז ניתן לעבור על כל ההוכחות האפשריות.
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516371
אין "הוכחה". יש אלגוריתם שעונה נכון, אבל אין לך בהכרח הוכחה שהוא עונה נכון (בפרט, אם התשובה לשאלה "האם האלגוריתם עוצר?" היא "לא", אין לזה הוכחה).
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516372
אם כך אתה צודק, משום מה היה זכור לי שיש *הוכחה*. אנסה לנבור הלילה בספרים.
אגב, רמזת שאתה מכיר שיטה אחרת (לא פולינומיאלית) המוכיחה שמחרוזת סופית היא אקראית, אפשר בבקשה הפניה?
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516375
מה הפירוש של הוכחת אקראיות של מחרוזת סופית? הרי *כל* מחרוזת באורך נתון תתקבל בסופו של דבר, בהסתברות 1, מדגימות בלתי תלויות מתוך התפלגות אחידה.

אפשר לחשב את האנתרופיה של המחורזת, אפשר לחשב היוריסטיקות שאמורות למדוד את הסיבוכיות האלגוריתמית שלה, ואפשר להפעיל מבחנים סטטיסטיים להערכת הסבירות שהמחרוזת תתקבל מדגימה אקראית - אבל אף אחד מהדברים האלה מן הסתם לא *מוכיח* שום דבר לגבי הדרך בה המחרוזת הופקה.

אגב, בבעיה בן דן המאמר שמעלינו התנאים שונים, וידוע בדיוק איך המחרוזת הופקה: תהליך דטרמיניסטי לחלוטין שגם הוא ידוע לחלוטין (עד כדי הגרעין).
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516377
ההגדרה על פי סיבוכיות קולמוגורוב, ועיין לעיל
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516378
אז מה השאלה? "איך מחשבים סיבוכיות אלגוריתמית"?
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516381
אני מצטרף לתהיה. הפסיק להיות לי ברור מה השאלה לפני כמה תגובות (אבל מדי פעם כשמזכירים משהו מעניין אני מרגיש צורך להגיב, למשל לציין שאפשר להוכיח שאי אפשר להראות חסמים תחתונים לא טריוויאליים לסיבוכיות קולמוגורוב של מחרוזות, למעשה זו מדובר בהוכחה אלטרנטיבית למשפט אי השלמות של גדל).

בתגובה זו קיים אי דיוק (אחד שאני מודע אליו ואולי עוד). מושאר כתרגיל לקורא המשועמם.
שיטה פרקטית להבחנה באקראיות 516394
לא הסברתי את עצמי טוב. יש כמה גישות למושג האקראיות - אחת מסתמכת על סיבוכיות קולמוגורוב. אחרת מתבססת על אי קיום מבחין - ובמקרה הזה, אין משמעות לדבר על אקראיות של מחרוזת ספציפית, רק על האקראיות של המחולל.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים